8 tärkeää hankintaa vauvan huoneeseen - Äitiyden Ihme
 

8 tärkeää hankintaa vauvan huoneeseen

8 tärkeää hankintaa vauvan huoneeseen
María José Roldán

Tarkistanut ja hyväksynyt: kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Suomessa vauva asuu tyypillisesti elämänsä ensimmäiset kuukaudet vanhempiensa makuuhuoneessa, mutta osa perheistä haluaa totuttaa lapsen nukkumaan omassa huoneessaan jo varhaisessa vaiheessa. Mitä tulee vauvan huoneeseen ja sen sisustamineen, tietyt hankinnat pitävät lapsen olon mukavana ja vanhemmat tyytyväisinä.

Lapsen oma huone on ensimmäisiä tiloja, jotka vauva oppii tuntemaan, mikä on hyvä syy kiinnittää huomiota yksityiskohtiin, jotka tekevät huoneesta houkuttelevamman. Esteettisiä tekijöitä tärkeämpiä ovat kuitenkin turvallisuus ja mukavuus.

8 tärkeää hankintaa vauvan huoneeseen

Pinnasänky

Pinnasänky tai muu peti on tärkein hankinta vauvan huoneeseen. Sopivan värisen ja näköisen pinnasängyn valitseminen voi olla helppoa, mutta sängyn tulee täyttää muitakin kriteerejä ollakseen turvallinen ja täyttääkseen lapsen tarpeet.

8 tärkeää hankintaa vauvan huoneeseen

Asiantuntijat suosittelevat leveää ja mukavaa pinnasänkyä, koska lapsi viettää siinä pitkiä aikoja. Tämän lisäksi tulee kiinnittää huomiota etenkin seuraaviin asioihin:

  • Turvallinen materiaali. Sängystä ei saa irrota maalia, lakkaa tai tikkuja, jotka voivat kulkeutua vauvan suuhun ja nieluun tämän imeskellessä tai pureskella sängyn laitoja.
  • Optimaalinen korkeus. Pinnasängyssä on hyvä olla liikuteltava pohja, jolla kaukalon korkeutta pystytään säätelemään. Vastasyntynyt vauva ei juuri liiku, ja alkuun pohja voidaan pitää yläasennossa, jotta lapsen nostaminen ja laskeminen sänkyyn on helppoa. Pohjaa lasketaan alemmaksi lapsen kasvaessa, jotta tämä ei pääse putoamaan laitojen yli oppiessaan istumaan ja seisomaan.
  • Oikeanlainen patja. Patjan tulee olla pehmeä, jämäkkä, hengittävä ja noin 10 senttimetrin paksuinen. Patjan täytyy sopia käytettävään sänkyyn, eikä patjan ja sängyn laidan väli saa olla kahta sormenleveyttä leveämpi, jotta vauvan pää ei jää kiinni patjan ja sängyn väliin.
  • Jäykkä ja suora pohja. Patjan tulee olla sijoitettuna kestävälle pohjalle, jotta se tukee lapsen selkärangan kehitystä.
  • Samansuuntaiset pinnat. Jos sängyn laidoissa on pinnat, niiden välin tulee olla 4-6 senttimetriä, jotta lapsen pää ei mahdu läpi niiden välistä.

Vaatekaappi tai muu säilytyskaluste

Vauvalle kertyy yllättävän paljon vaatteita, mikä tarkoittaa, että niiden säilyttämiseen on hyvä olla olemassa järkevä kaluste. Näin vaatteet ovat aina hyvässä järjestyksessä ja löydettävissä, eikä huone sotkeennu ympäriinsä lojuvien vaatteiden vuoksi. Parhaassa tapauksessa kaappi tai lipasto on sellainen, että vaatteet on helppo sijoitella kategorioittain.

Myös muille vauvan tarvikkeille, kuten leluille, on hyvä olla alusta lähtien olemassa oma paikkansa. Vaikka pienellä lapsella ei vielä olekaan paljon leluja, niiden määrä lisääntyy nopeasti lapsen kasvaessa.

Hoitopöytä

Vanhemmat tulevat vaihtamaan satoja ja satoja vaippoja ennen kuin lapsi oppii potalle. Vaipanvaihto onnistuu myös esimerkiksi lattialla, mutta hyvä ja turvallinen hoitopöytä tai vaipanvaihtoalusta helpottaa vanhempien elämää ja tekee lapsen olon mukavaksi.

8 tärkeää hankintaa vauvan huoneeseen

Hoitopöydässä on kevyt toppaus, jonka päällä vauvan on mukava makoilla vaipanvaihdon aikana. Kannattaa etsiä malli, joka on ennen kaikkea mukava, käytännöllinen, turvallinen ja helposti pestävä, minkä lisäksi siinä on hyvä olla säilytystilaa vauvan tarvikkeille.

Värikäs mobile

Mobilet ovat ehdottomasti pienten lasten lelujen klassikoita. Näissä kattoon ripustettavissa esineissä on erilaisia muotoja ja värejä, jotka viihdyttävät vauvaa. Sen lisäksi, että mobile on hauskan näköinen, se myös stimuloi vauvan aisteja. Suosittelemme etsimään mobilen, jossa on kirkkaita värejä, ääniä ja haluttaessa myös valoja.

On tärkeää varmistaa, että mobile on asennettu turvallisesti niin, ettei se pääse putoamaan, eikä lapsi pääse siihen käsiksi niin, että voi esimerkiksi sotkeutua sen naruihin.

Nojatuoli tai keinutuoli

Myös vanhemmat viettävät runsaasti aikaa vauvan huoneessa, joten myös omaa mukavuutta kannattaa miettiä huonetta sisustettaessa. Erityisesti yölliset vauvan ruokinnat helpottuvat, jos huoneessa on mukava noja- tai keinutuoli.

Yövalo

Normaalin valaistuksen lisäksi lapsen huoneessa on hyvä olla pieni yövalo. Vauva herää useita kertoja yössä ruokinnan ja vaipanvaihdon vuoksi. Sen lisäksi, että yövalo voi tuoda lapselle turvaa, se myös helpottaa vanhempien työtä heidän saapuessaan hoitamaan vauvaa keskellä yötä.

Lapsi yhdistää kirkkaan valon päivään ja hämärän yöhön, minkä vuoksi kirkkaan valon sytyttämistä on hyvä välttää ruokinnan tai vaipanvaihdon aikana. Vauva voi olla hyvin vaikea saada takaisin nukkumaan, jos hän piristyy kirkkaan valon vuoksi.

Tuttipullon sterilointilaite

Asiantuntijat suosittelevat tuttipullojen steriloimista vauvan ensimmäisten elinkuukausien aikana, koska pienen lapsen immuunijärjestelmä ei ole riittävän kehittynyt taistelemaan yleisiä infektioita vastaan.

Tuttipullot on perinteisesti steriloitu kiehuvassa vedessä, mutta nykyään markkinoilla on käteviä höyrypuhdistukseen perustuvia laitteita, jotka helpottavat vanhempien elämää. Höyrysterilointilaite on erittäin helppokäyttöinen. Riittää, että pullot asetetaan laitteen sisään ja laite käynnistetään.

Lääkekaappi

Valitettavasti myös vauvat sairastuvat toisinaan, ja tämän varalle on hyvä olla valmistautunut. Kotiin on hyvä hankkia vähintään kuumemittari. Vaippaihottuman varalle kannattaa hankkia tarkoitukseen sopiva voide, minkä lisäksi esimerkiksi keittosuolaliuos on hyvä tuote vauvan lääkekaappiin. Keittosuolatippoja voi tiputtaa lapsen nenään kosteuttamaan limakalvoja ja helpottamaan tukkoisuutta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.