Potalle opettelu 6 vinkin avulla - Äitiyden Ihme
 

Potalle opettelu 6 vinkin avulla

Tässä artikkelissa jaamme muutamia tehokkaita vinkkejä lapsen kuivaksi opettamiseen. Askel askeleelta lapsi oppii ilmoittamaan vanhemmilleen tarpeestaan päästä potalle. Ajan ja kärsivällisyyden kautta vaippojen käyttö jää historiaan.
Potalle opettelu 6 vinkin avulla

Kirjoittanut Naí Botello

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Potalle opettelu on yksi lapsen ensimmäisten elinvuosien tärkeimmistä haasteita ja saavutuksista. Potalla käymisen opettelu johdattaa vauvan uuteen sosiaalisen ja emotionaalisen kehityksen vaiheeseen. Lapsi menettää vaipat, eli esineen, joka aiemmin toi hänelle turvaa, mutta saavuttaa uudenlaisen vapauden tunteen.

Lapsi on valmis luopumaan vaipoista saavuttaessaan tietyn psykologisen ja fysiologisen kypsyyden. Lapsen saaminen tähän pisteeseen voi kuitenkin olla vanhemmille iso haaste. Tämän vuoksi kerromme tänään muutamia käytännöllisiä vinkkejä, joiden avulla potalle opettelu on toivottavasti hieman helpompaa.

On hyvä pitää mielessä, että potan käytön opettaminen lapselle vaatii vanhemmilta kärsivällisyyttä – joissain tapauksissa hyvinkin paljon. Tämän vuoksi prosessin aikana on tärkeä pyrkiä säilyttämään positiivinen asenne.

Koska lapsi on valmis aloittamaan potalle opettelun?

Jokainen lapsi kehittyy omaan tahtiinsa, ja oikea hetki potalla käymisen opettelun aloittamiseen vaihtelee yksilöittäin. Yleisesti ottaen paras aika on 18-24 kuukauden iässä, kunhan lapsen kehityksessä ei ole havaittu biologisia tai fysiologisia epäsäännöllisyyksiä.

Seuraavat merkit antavat viitteitä siitä, että lapsi on valmis aloittamaan potalla käymisen harjoittelun:

  1. Lapsi kävelee itse.
  2. Lapsi tunnistaa, että vaippa on märkä tai sen tekstuuri on muuttunut.
  3. Lapsi on saavuttanut neurologisen kypsyyden, mikä mahdollistaa itsensä kontrolloimisen.
  4. Vaippa pysyy puhtaana kolmen tunnin ajan.
  5. Lapsi tekee tarpeensa samaan aikaan joka päivä.
  6. Lapsi ristii jalkansa ennen pissaamista, koskettaa vaippaansa tai kumartuu.
  7. Lapsi osaa riisua omat vaatteensa.
  8. Lapsi haluaa matkia vanhempiaan wc:n käytön suhteen.

Potalle opettelu 6 vinkin avulla

1. Älä odota lapsen pyytävän vessaan pääsyä

Älä odota siihen asti, että lapsi kertoo tarpeestaan käyttää vessaa. Tällainen käytös nimittäin alkaa yleensä vasta noin vuosi potalle opettelun aloittamisen jälkeen. On parempi, että lapsi viedään istumaan potalle sopivina hetkinä, jolloin potan käytöstä tulee pikkuhiljaa tapa.

Potalle opettelu 6 vinkin avulla

2. Valmistele vessa

Ensimmäinen askel potalle opettelussa on potan hankkiminen ja esille asettaminen. Jos tiedät, koska lapsi tekee tarpeensa, voit viedä hänet istumaan potalle noihin aikoihin. Lapselle kannattaa pitää seuraa, ja hänen huomionsa voidaan ohjata muualle esimerkiksi laulun tai tarinan avulla.

Onnittele lasta joka kerta hänen käytettyään pottaa. Tämä saa lapsen tuntemaan olonsa onnelliseksi ja ylpeäksi ja saa hänet yhdistämään potan positiivisiin asioihin.

3. Anna lapsen tulla kylpyhuoneeseen kanssasi

On tärkeää, että lapsella on pääsy kylpyhuoneeseen vanhempiensa seurassa. Näin lapsi oppii näkemään kylpyhuoneen tuttuna ja säännöllisesti käytettynä paikkana. Koska lapset oppivat matkimisen kautta, vanhempien kylpyhuoneen käyttö rohkaisee heitä käyttämään huonetta myös itse.

Lapsi on valmis luopumaan vaipoista saavuttaessaan tietyn psykologisen ja fysiologisen kypsyyden. Lapsen saaminen tähän pisteeseen voi kuitenkin olla vanhemmille iso haaste.

4. Anna lapsen valita omat alusvaatteensa

Uusien vaatteiden käyttäminen toimii lapsilla rohkaisevana tekijänä, etenkin vaatteiden ollessa mieleisiä. Kun annat lapsen valita omat alusvaatteensa ja kerrot hänelle, että niiden puhtaana pitäminen on tärkeää, lapsi yhdistää asian potan käyttämiseen. Pian lapsi alkaa itse kertoa, kun hänen täytyy päästä potalle.

5. Älä rankaise tai toru lasta saadaksesi hänet potalle

Vaippoja koko elämänsä käyttäneen lapsen ei voida odottaa muuttavan tapojaan yhdessä yössä. Näin ollen joudut varautumaan vuotoihin ja sotkuihin ja hyväksymään ne osana harjoitteluprosessia. Älä tulkitse lapselle sattuneita vahinkoja kapinoinniksi tai tottelemattomuudeksi. Lapsi opettelee edelleen oikeita tapoja toimia.

Ole kärsivällinen ja vältä näyttämästä suuttumustasi lapsen kömpelyyden takia. Ennen kaikkea pyri motivoimaan ja rohkaisemaan lasta saavuttamaan päämääränsä. Älä tee vahingoista isoa numeroa, vaan ohjeista lasta ilman nuhtelua.

Potalle opettelu 6 vinkin avulla

6. Poikien kannattaa opetella pissaamaan istuallaan

Kun potalle opettelu aloitetaan poikalapsen kanssa, kannattaa häntä opettaa pissaamaan istualtaan. Tämä on lapselle mukavampaa, ja vanhempi voi käyttää tilaisuuden hyväkseen ja pyrkiä auttamaan lasta myös ulostamaan.

Kun lapsi on oppinut käyttämään pottaa istuma-asennossa, voidaan alkaa harjoitella seisten pissaamista.

Kuten jo artikkelin alussa mainitsimme, lapsen potalle opettaminen vaatii vanhemmilta kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta. Kun prosessi on kerran aloitettu, se tulee viedä loppuun. Jos vaippojen käyttö on kerran lopetettu, ei niitä kannata alkaa käyttää uudestaan.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.