3 imettämiseen liittyvää haastetta, jotka ovat voitettavissa - Äitiyden Ihme
 

3 imettämiseen liittyvää haastetta, jotka ovat voitettavissa

3 imettämiseen liittyvää haastetta, jotka ovat voitettavissa

Viimeisin päivitys: 08 elokuuta, 2019

Vaikka imetysaika on monin tavoin ihana vaihe, ei kaikki siihen liittyvä ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Naisen keho on suunniteltu kohtaamaan äitiyden mukanaan tuomia haasteita, mutta joskus se viedään äärirajoille. Tässä artikkelissa esittelemme kolme yleistä imettämiseen liittyvää haastetta, jotka useimmiten ilmaantuvat imetysajan ensimmäisinä viikkoina.

Imettäminen on luonnollinen tapa ruokkia vauvaa. Joissakin tapauksissa ilmenee kuitenkin haasteita tai vastoinkäymisiä, jotka saavat äidin hylkäämään imettämisen jo varhaisessa vaiheessa. Imetys on sisäsyntyinen taito, mikä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö se vaatisi myös käytännön harjoittelua. Kukaan ei voi tietää, miten tuoreen äidin keho tulee reagoimaan, ja yllättäviäkin ongelmia voi ilmetä. Imetykseen liittyvät haasteet kannattaa kuitenkin pyrkiä voittamaan, jotta vauva saa ravintonsa mahdollisimman luonnollisella tavalla.

3 imettämiseen liittyvää haastetta, jotka ovat voitettavissa

Alhainen maidontuotanto

3 imettämiseen liittyvää haastetta

Alhainen äidinmaidon tuotanto on hyvin yleinen ongelma. Vaikka keho valmistautuu kuukausien ajan lapsen syntymään ja imetykseen, imetyksen ollessa ajankohtaista, ei keho välttämättä pystykään tuottamaan tarpeeksi maitoa. Tämä este täytyy pystyä ylittämään nopeasti, jotta vauva kärsi ravintopuutoksista.

On hyvä muistaa, että äidinmaidon tuotanto perustuu kysyntään. Rintamaidon tuotanto on sitä runsaampaa, mitä enemmän sille on käyttöä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että äidinmaidon tuotanto laskee, jos kysyntä laskee. Näin ollen paras tapa tehostaa rintamaidon tuotantoa on imettää lasta usein. Rintapumppua käytettäessä rinta ei välttämättä tyhjene täysin, eikä maidon tuotanto näin aktivoidu.

Ensimmäiset kolme-kuusi viikkoa synnytyksestä äidin keho on vasta mukautumassa vauvan tarpeisiin. Siksi onkin hyvin yleistä, että rinnat tuntuvat pehmeiltä ja tavallista tyhjemmiltä. Tämä saattaa huolestuttaa äitiä, mutta on hyvä pitää mielessä, että kaikki tämä kuuluu prosessiin, jossa keho on vasta sopeutumassa uuteen tilanteeseen.

Joidenkin ehkäisypillereiden käytöllä voi olla äidinmaidon tuotantoa hidastavia vaikutuksia. Tällaisessa tapauksessa on suositeltavaa vaihtaa hormonaalinen ehkäisymuoto hormonittomaan ehkäisyyn, kuten kondomiin tai pessaariin.

Rintarauhasen tiehyttukos

Rintarauhasen tiehyet voivat tukkiutua, kun rinnat ovat hyvin täynnä maitoa. Yleensä näin tapahtuu ensimmäisinä imetysviikkoina, mutta ongelma voi ilmaantua missä tahansa vaiheessa imetystä. Tiehyttukos syntyy, kun vauvaa ei imetetä tai rintoja pumpata pitkään aikaan. Jos imettäminen keskeytyy pitkäksi ajanjaksoksi, rinnat tukkeutuvat maidosta ja niistä tulee kipeät ja kovat.

Tilan helpottamiseksi rintoja tulee tyhjentää niin pian kuin mahdollista joko pumppaamalla tai imettämällä lasta. Tämä ongelma ei ole ainoastaan kivulias, vaan sen seurauksena voi ilmetä muita komplikaatioita. Ajan myötä maidon tuotanto saattaa heiketä tai maitorauhastiehyet tukkiutua.

Tiehyttukoksen välttäminen on yksinkertaista; on vain muistettava tyhjentää rinnat säännöllisesti. Imetysaikataulu kannattaa suunnitella etukäteen, ja jos äiti joutuu olemaan erossa vauvasta pidemmän aikaa, on mukana syytä kuljettaa rintapumppua. Pumppua suositellaan käytettävän normaalin imetysaikataulun mukaisesti, eikä vasta siinä vaiheessa, kun rinnat ovat jo täynnä maitoa.

Imettämistä kannattaa välttää rintojen ollessa liian tukossa. Jos rinnat ovat todella pyöreät ja kovat, voi vauvalla olla vaikeuksia saada hyvää imuotetta. Tällöin on käytettävä rintapumppua ennen imettämistä.

Kivuliaat nännit

Nännit kipeytyvät usein imetyksen ensimmäisinä viikkoina. Useimmissa tapauksissa nännien kipuilu johtuu vauvan vääränlaisesta imuotteesta. Vauva ei esimerkiksi ota suuhunsa nännipihan aluetta, mikä tuottaa äidille enemmän kipua.

Kivuliaat nännit voivat johtua vauvan vääränlaisesta imuotteesta

Nänni voi vahingoittua, jos vauva imee rintaa vain nännistä. Oikeanlainen imuote auttaa välttymään suuremmilta vahingoilta ja kivuilta. Sen varmistamiseksi, että vauva avaa suunsa oikein, voidaan puhdasta sormea käyttämällä avata hänen suunsa ja auttaa häntä löytämään oikea ote.

Jos nännit halkeilevat tai vuotavat verta, oloa helpottavat geelipehmusteet, jotka estävät rintaliivejä takertumasta nänneihin. Myös rintamaidon sisältämät ainekset auttavat parantamaan nännejä itsekseen. Nännien hoitoon on myös olemassa erilaisia juuri tähän tarkoitukseen suunniteltuja tuotteita.

Yleisimmin imettämiseen liittyviä haasteita ilmenee ensimmäisten imetysviikkojen aikana, ja ajan myötä imettäminen helpottuu. Tuoreen äidin kannattaa kuitenkin ehdottomasti keskustella neuvolan hoitajan kanssa, jos mikä tahansa imettämiseen liittyvä asia huolestuttaa häntä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.