Seksi synnytyksen jälkeen - mielessä pidettäviä asioita - Äitiyden Ihme
 

Seksi synnytyksen jälkeen - mielessä pidettäviä asioita

Seksi synnytyksen jälkeen - mielessä pidettäviä asioita
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 20 tammikuuta, 2020

Seksi synnytyksen jälkeen on aihe, joka askarruttaa monia tuoreita vanhempia. On hyvin yksilöllistä, milloin seksiä aletaan harrastaa uudestaan lapsen syntymän jälkeen. Joillekin uupumus tai pelko voivat olla esteenä seksuaalisen intiimiyden pariin palaamiselle.

Myös se fakta, että lapsi tarvitsee huomiota 24 tuntia vurokaudessa voi aiheuttaa ongelmia. Jatka lukemista, sillä tämän päivän artikkelin aiheena on seksi synnytyksen jälkeen – kerromme siitä kaiken tarvittavan.

Seksi synnytyksen jälkeen

Raskauden viimeisen kolmanneksen aikana yhdyntöjen määrän on tapana vähentyä, ja seksin harrastamisen aloittaminen uudelleen synnytyksen jälkeen voi olla vaikeaa. Tämä ei johdu yksin siitä, että äidin keho tarvitsee aikaa toipuakseen raskaudesta ja synnytyksestä, vaan asiaan liittyy myös se, että vastasyntynyt lapsi tarvitsee osakseen runsaasti huomiota.

Äidin keho kokee monia muutoksia raskauden ja synnytyksen aikana ja tarvitsee lepoa lapsen syntymän jälkeen. Yleensä palautuminen vie noin neljästä kuuteen viikkoa. Synnytyksen jälkeinen aika on täynnä väsymystä, fyysistä kipua ja tunteiden vuoristorataa. Tasapainon löytyminen kaikkien näiden tekijöiden välillä voi ottaa aikaa.

Yleisesti ottaen seksielämän aloittamisessa synnytyksen jälkeen ei ole mitään vaaraa, eikä se aiheuta suuria komplikaatioita. Olisi parasta, että asiat tapahtuisivat omalla painollaan ilman paineita. On tärkeää, että äiti tuntee itsensä valmiiksi niin henkisesti kuin fyysisestikin, ja ottaa tarvitsemansa ajan tähän siirtymäkauteen.

Mielessä pidettäviä asioita

Sekä äiti että isä saattavat osoittaa vähemmän mielenkiintoa seksiin lapsen saamisen jälkeen. Uuden tasapainon löytäminen on avainasemassa. Pariskunnan tulee ottaa huomioon omat tunteensa, energiatasonsa sekä molempien osapuolien fyysiset muutokset. Sekä tietysti sen, että he molemmat ovat uuden, pienen ihmisen vanhempia.

Emotionaalisesta ja psykologisesta näkökulmasta katsoen, voi viedä useita viikkoja löytää uusi tasapaino. Raskauden aikana molemmilla vanhemmilla on yhdeksän kuukautta aikaa totuttautua naisen muuttuvaan kehoon ja kehonkuvaan. Synnytyksen jälkeen muutos on kuitenkin huomattavasti nopeampi ja jyrkempi.

Synnytyksen jälkeisten ensimmäisten viikkojen aikana tapahtuvalla hormonien uudelleenjärjestäytymisellä näyttäisi olevan yhteys myös seksuaaliseen haluttomuuteen. Monet tuoreet äidit kokevat niin surullisuuden kuin apatiankin hetkiä. Kaikki nämä tunteet sekoittuvat äidin mielessä, mikä vaikeuttaa pariskuntaa luomasta yhteyttä toisiinsa.

Estrogeenin ja prolaktiinin – hormonin, joka edistää maidontuotantoa – väheneminen voivat vaikuttaa seksuaalisen haluttomuuden kokemiseen. Nämä hormonit voivat vaikuttaa myös emättimen kuivuuteen.

Vastasyntynyt tarvitsee huomiota 24 tuntia vuorokaudessa.

Synnytyksen jälkeiseen seksiin vaikuttavat tekijät

Seuraavat tekijät vaikuttavat suoraan synnytyksen ja lapsen saamisen jälkeiseen seksuaaliseen kanssakäymiseen.

  • Kipu: Joillekin äideille seksi synnytyksen jälkeen voi olla hyvin kivuliasta. Yleensä tämä kipu johtuu alapään ompeleista ja tikeistä. On normaalia, että välilihan alue on arka ja herkkä jonkin aikaa arpeutumisesta.
  • Uupumus: Lapsen hoitaminen 24 tuntia vuorokaudessa on uuvuttavaa sekä henkisesti että fyysisesti. Kun äiti ja isä vihdoin pääsevät vuoteeseensa, ainoa asia heidän mielessään on uni!
  • Kehonkuva: Moni juuri synnyttänyt nainen tuntee olonsa vähemmän viehättäväksi kuin aikaisemmin. Tämän tuloksena myös seksihalut katoavat. Tästä ei kuitenkaan tarvitse huolestua, sillä keho palautuu kyllä vähintään lähelle raskautta edeltänyttä tilaa, joskin se voi viedä jonkin aikaa.

Milloin on oikea aika harrastaa seksiä synnytyksen jälkeen?

Ei ole olemassa yhtä oikeaa aikaa sille, milloin seksiä voisi tai pitäisi harrastaa lapsen saamisen jälkeen. Lääketieteelliseltä kannalta katsottuna ei ole olemassa mitään syytä, miksi seksiä ei voitaisi harrastaa jo muutaman päivän päästä synnytyksestä.

On kuitenkin hyvä tietää, että synnytyksen jälkeinen vuoto saattaa kestää kahdesta neljään viikkoa. Vuodon lisäksi väsymys ja mahdollisen episiotomian jälkeinen kipu voivat olla tekijöitä, jotka lykkäävät seksuaalista kanssakäymistä kauemmas tulevaisuuteen.

“Kuten muistikin, myös seksi katoaa, jos sitä ei harjoita.”

– Eduardo Punset

Jotkut pariskunnat saattavat odottaa viikkoja tai jopa kuukausia ennen kuin harrastavat seksiä lapsen saannin jälkeen. Itse asiassa runsas vuoto sekä emättimen kuivuus saattavat olla esteenä seksuaalisen kanssakäymisen uudelleen aloittamiselle.

On kuitenkin parempi, ettei paristkunta odota liian pitkään. Pelot ja jännite saattavat lisääntyä ja luoda etäisyyttä kumppanien välille. Jotta tältä vältyttäisiin, on tärkeää kommunikoida kumppanin kanssa hyvin sekä pysyä fyysisessä läheisyydessä. Esimerkiksi hieronta, kehut ja suudelmat auttavat ylläpitämään yhteyttä kumppaniin – ja voivat johtaa seksuaalisiin haluihin, kun niiden aika on.

Miksi sukupuolivietti katoaa?

Lapsen syntymän jälkeen jokainen äiti kokee sukupuolivietin katoamista jollain tasolla, mikä johtuu hormonaalisista muutoksista. Tämä vaihe kestää usein neljästä viiteen viikkoa synnytyksen jälkeen.

Monet tekijät voivat aiheuttaa sukupuolisen halun vähenemistä. Yleisiä syitä ovat muun muassa seuraavat:

  • Vauva tarvitsee paljon huomiota. Uusi vastuualue vaatii vanhemman jatkuvaa läsnäoloa.
  • Emättimen kuivuus. Samat hormonit, jotka ovat vastuussa maidontuotannosta, saattavat aiheuttaa myös emättimen kuivuutta.
Seksuaalinen haluttomuus synnytyksen jälkeen voi johtua monesta tekijästä
  • Kivuliaat arvet. Episiotomian tai sektion aiheuttamat arvet ovat usein kivuliaat, ja äiti saattaa pelätä, että seksin harrastaminen pahentaa kipuja.
  • Äiti ei tunne oloaan hyväksi. Moni äiti on huolissaan ulkoisesta olemuksestaan ja saattaa tuntea itsensä vähemmän viehättäväksi synnytyksen jälkeen.
  • Isä saattaa tuntea olonsa torjutuksi tai korvatuksi. Isäksi tuleminen voi vaikuttaa myös miehen libidoon, ja siten mies saattaa olla vähemmän kiinnostunut seksistä.
  • Isän syyllisyydentunteet. Lapsen isä saattaa haluta aloittaa seksielämän synnytyksen jälkeen, mutta pelkää satuttavansa kumppaniaan.

Seksi synnytyksen jälkeen vaatii siis pienen siirtymäajan. Jos edellä mainitsemamme neuvot eivät tunnu auttavan, ja sinusta tuntuu vaikealta aloittaa seksielämä lapsen saamisen jälkeen, suosittelemme keskustelemaan gynekologin kanssa. Lääkärisi selvittää, onko olemassa jonkinlainen fysiologinen ongelma, joka estää seksin harrastamisen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Byrd JE, Hyde JS, DeLamater JD, Plant EA. (1998). Sexuality during pregnancy and the year postpartum. J Fam Pract. 1998 Oct; 47(4):305-8.
  • Enderle, C. D. F., Kerber, N. P. D. C., Lunardi, V. L., Nobre, C. M. G., Mattos, L., & Rodrigues, E. F. (2013). Condicionantes y/o determinantes del retorno a la actividad sexual en el puerperio. Revista Latino-Americana de Enfermagem, 21(3), 719-725. http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0104-11692013000300719&script=sci_arttext&tlng=es
  • Gómez Cantarino, S., & Moreno Preciado, M. (2012). La expresión de la sexualidad durante la gestación y el puerperio. http://rua.ua.es/dspace/handle/10045/24154
  • González Labrador, I., & Miyar Pieiga, E. (2001). Sexualidad femenina durante la gestación. Revista cubana de medicina general integral, 17(5), 497-501. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252001000500015

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.