Vinkkejä synnytyksen jälkeiseen palautumiseen - Äitiyden Ihme
 

Vinkkejä synnytyksen jälkeiseen palautumiseen

Vinkkejä synnytyksen jälkeiseen palautumiseen

Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2019

Mitä tulee synnytyksen jälkeiseen palautumiseen, asiaa ei kannata murehtia liikaa, eikä siitä kannata muodostaa itselleen stressin aihetta. Tarvitaan vain hieman kärsivällisyyttä ja muutamia ohjenuoria seurattavaksi.

Lapsen alkaessa kasvaa kohdussa, kasvaa usein myös huoli siitä, miten raskauden mukana tulevista kiloista pääsee eroon synnytyksen jälkeen. Tämän vuoksi tarjoammekin tänään muutamia vinkkejä synnytyksen jälkeiseen palautumiseen, jotta äiti saa takaisin raskautta edeltäneen kehonsa.

Ensinnäkin on hyvä muistaa, että on täysin normaalia haluta kehonsa palaavan ennalleen raskauden jäljiltä. Tuore äiti ei kuitenkaan saisi olla liian ankara itseään kohtaan, sillä hänen kehonsa on juuri kantanut lasta yhdeksän kuukautta ja tuonut tämän sen jälkeen maailmaan. Keho ymmärrettävästi tarvitsee aikaa palautumiseen.

Jos et ole varma, kuinka aloittaa synnytyksen jälkeinen palautuminen, lue alle keräämämme vinkit – tulet yllättymään, kuinka nopeasti näet tuloksia!

Vinkkejä synnytyksen jälkeiseen palautumiseen

Näillä vinkeillä, kärsivällisyydellä ja sisukkuudella tulet saamaan kroppasi takaisin raskautta edeltäneeseen tilaan.

1. Juo paljon vettä

Joskus voi olla vaikeaa erottaa onko sinulla nälkä vai jano. Imetitpä tai et, veden juominen on hyvin tärkeää painonpudottamisen ja palautumisen kannalta. 

Jos tunnet olosi nälkäiseksi, juo ensiksi lasi tai pari vettä, odota muutama minuutti, ja huomaat, oletko todellakin nälkäinen. Tämä tapa voi estää sinua nauttimasta ylimääräisiä kaloreita sekä pitää sinut samalla nesteytettynä.

2. Vältä stressiä

Stressin puhkeamiseen vaikuttaa uni, ravinto sekä hormonit, ja siksi nämä osatekijät ovatkin tärkeitä naisen terveyden kannalta. Kun pidät stressitasot matalalla, myös painonpudotus raskauden jälkeen helpottuu.

On siis tärkeää, että osaat kuunnella kehoasi. Tarkastele päivittäisiä tapojasi nähdäksesi, mihin voit tehdä pieniä muutoksia, jotta saisit aikaan suuria parannuksia hyvinvointiisi.

Synnytyksen jälkeiseen palautumiseen auttaa kärsivällisyys ja periksiantamattomuus

3. Ota päiväunet

Riittävä unensaanti saattaa edistää painonpudotusta. On hyvä pitää mielessä, että vastasyntyneen mukana tuleva erilainen unisykli voi vaikuttaa aineenvaihduntaasi.

Ota siis päiväunet silloin, kun vauvasikin nukkuu. Näin sinulle ei kehity pidempiaikaista unenpuutetta, sekä energiatasot pysyvät korkealla ja mieliteot ruuan suhteen pysyvät hallinnassa.

Kun lapsi on syntynyt, on myös äiti syntynyt. Sitä ennen oli olemassa nainen, mutta ei äitiä. Äiti on täysin uusi olento.

– Bhagwan  Shree Rajneesh

4. Syö terveellisesti

Synnytyksen jälkeiseen palautumiseen vaikuttaa syömäsi ravinto. Sinun tulisi pysyä kaukana tyhjiä kaloreita sisältävistä ruuista, kuten limuista ja sipseistä. Sinun pitäisi myös välttää trendikkäitä dieettejä, jotka usein jättävät ruokavaliosta tietyt ruokaryhmät kokonaan pois.

Sen sijaan sinun on hyvä sisällyttää ruokavalioosi vähärasvaisia proteiineja, täysjyvätuotteita, tuoreita hedelmiä ja kasviksia sekä vähärasvaisia maitotuotteita.

5. Imetys

Vauvan imettäminen voi polttaa suuria määriä kaloreita. Tämä tarkoittaa sitä, että voit nostattaa syömiesi kaloreiden määrää ja silti pudottaa painoa nopeasti, mutta turvallisesti.

Muista, että lopettaessasi tai vähentäessäsi imetystä, myös nauttimiesi kaloreiden määrä tulisi vähentyä.

6. Ala liikkua

Monet tuoreet äidit ovat liian väsyneitä tai häkeltyneitä edes ajattelemaan liikuntaa. Synnytyksen jälkeen voit aluksi kävellä vain kotonasi. Jos tunnet olosi hyväksi, eikä kävely saa aikaan vuotoa, voit kävellä hiukan enemmän seuraavana päivänä.

Naisen keho ei ole valmis fyysisiin suorituksiin kuin vasta vähintään kuusi viikkoa synnytyksen jälkeen. Kuuden viikon jälkeen äiti voi alkaa tehdä 20-30 minuutin aerobisia harjoituksia kolme kertaa viikossa.

Kun synnytyksestä on kulunut vähintään kuusi viikkoa, voi alkaa harrastaa aerobista liikuntaa

7. Liikunta

Jotta palaudut synnytyksen jälkeen kunnolla, tulee sinun polttaa kaloreita. Näin tehdäksesi voit alkaa harrastaa kevyttä aerobista liikuntaa.

Käy kävelyllä tai ota tavaksi muu säännöllinen fyysinen aktiviteetti. Pidä huoli, että sydämen sykkeesi nousee asteittain.

Kun harrastat liikuntaa, varmistat sen, ettei ylipainoa pääse kertymään. Se myös auttaa sinua ylläpitämään lihaksistoasi. Liikunta saattaa myös auttaa lievittämään joitakin synnytyksen jälkeisiä kiputiloja.

Liikuntaa harrastaessasi sinun tulee kuitenkin olla varovainen. Jos aloitat liian kunnianhimoisena, saattaa pitkän aikavälin tulokset vaarantua. On siis tärkeää aloittaa liikkuminen progressiivisesti.

Yhteenvetona suosittelemme sinua kokeilemaan edellä tarjoamiamme vinkkejä synnytyksen jälkeiseen palautumiseen. Kun pysyt positiivisena ja motivoituneena, koko prosessi on helpompi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.