Raskausarvet: mitä ne ovat ja miten niitä voi hoitaa? - Äitiyden Ihme
 

Raskausarvet: mitä ne ovat ja miten niitä voi hoitaa?

Naiset käyvät raskauden aikana läpi useita muutoksia, ja monet miettivät, miltä heidän kehonsa näyttää synnytyksen jälkeen. Tämän vuoksi haluamme tarjota sinulle joitain neuvoja siihen, kuinka voit hoitaa raskausarpiasi vauvan syntymän jälkeen.
Raskausarvet: mitä ne ovat ja miten niitä voi hoitaa?

Viimeisin päivitys: 08 syyskuuta, 2018

Raskauden aiheuttamat raskausarvet ovat monelle naiselle huolenaihe. Raskausarvet eivät aina johdu pelkästään raskaudesta, mutta se on todennäköisin syy niiden syntymiseen.

Nämä arvet kehittyvät yleensä vatsan alueelle, mutta voivat ilmestyä myös reisiin, pakaroihin, lanteisiin, käsivarsiin ja rintoihin – käytännössä kaikkiin ruumiinosiin, joiden koko muuttuu raskauden aikana. Nämä muutokset aiheuttavat ihon venymisen, mikä puolestaan johtaa raskausarpien syntymiseen.

Yksi suurimmista syistä raskausarpien syntymiseen on painonnousu raskauden aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että mitä enemmän keräät painoa raskaana ollessasi, sitä suuremmalla todennäköisyydellä saat raskausarpia.

Geeneillä on myös keskeinen rooli raskausarpien kehittymisessä raskauden jälkeen. Samalla tavalla myös aineenvaihdunta ja hormonit ovat osittain syyllisiä. Koska et pysty kontrolloimaan näitä tekijöitä, kannattaa sinun keskittyä opettelemaan tiettyjä tapoja, joilla voit välttää tai vähentää raskausarpien syntymistä.

Mitä raskausarvet ovat?

Raskausarvet ovat viivoja iholla, jotka voivat olla väriltään punertavia tai violetteja tai joskus jopa valkoisia.

Ne johtuvat yleensä ihon venymisestä, jonka aiheuttaa painonnousu. Tämän seurauksena ihon kuidut rikkoutuvat jättäen jälkeensä arpia, jotka tunnemme raskausarpina.

5 tapaa välttää raskauden jälkeisiä raskausarpia

Vaikka jotkut raskausarvet ovat väistämättömiä, on olemassa joukko ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, joiden avulla voit vähentää arpien muodostumista ja niiden voimakkuutta.

1. Hallitse painonnousuasi

Painonhallinta on avainasemassa, sillä ylenmääräinen painon lisääntyminen raskauden aikana on epäterveellistä sekä äidille että vauvalle. Lisäksi se kiihdyttää raskausarpien syntymistä, sillä ihosi venyy enemmän kuin sen pitäisi.

Raskausarvet

2. Noudata terveellistä ruokavaliota

Valitse ruokia, joissa on runsaasti antioksidantteja. Antioksidantit tukevat kollageenin tuotantoa ja tekevät ihosta lujan ja joustavan.

Valitse siis runsaasti A-, C- ja E-vitamiineja sisältäviä ruokia.
Lista sisältää muun muassa hedelmiä, vihanneksia, maitotuotteita, lihaa, sitrushedelmiä, kasviöljyjä, siemeniä ja lehtivihreitä.

3. Kuntoile

Pysy aktiivisena harrastamalla kohtuullisia määriä kuntoilua.
Valitse matalatehoista liikuntaa, kuten kävelemistä.

Yksi merkittävimpiä tekijöitä raskausarpien syntymisessä on raskauden aikainen painonnousu. 

4. Juo tarpeeksi

On tärkeää, että juot runsaasti vettä ja muita nesteitä pysyäksesi nesteytettynä. Lääkärit suosittelevat vähintään kahden vesilitran juomista päivässä.

Pidä mielessäsi, että myös osa päivän aikana syömästäsi ruoasta sisältää nestettä. Siksi sinun ei tarvitse pakottaa itseäsi juomaan, kunhan huolehdit siitä, ettei päivittäinen vedensaantisi jää liian vähäiseksi.

5. Käytä vartalovoiteita

Vaikka raskautesi olisi ohi, raskausarvet pysyvät. Jos haluat päästä niistä eroon, käytä voiteita, jotka on suunniteltu erityisesti poistamaan tai haalistamaan näitä epätoivottuja arpia.

Vaikka raskausarpien syntymistä ei voi aina estää, on olemassa vaihtoehtoja niistä eroon pääsemiseksi tai ainakin niiden vaalentamiseksi.

Markkinoilla on useita erilaisia ​​voiteita ja geelejä, joita voit käyttää raskausarpien hoitamiseen. Etsi erityisesti tuotteita, jotka sisältävät
E-vitamiinia tai kaakaovoita. Kaakaovoi on hyödyllinen aine raskausarpien vähentämiseen sekä raskauden aikana että sen jälkeen.

Raskausarvet vatsassa

Ihanteellista olisi käyttää näitä tuotteita kahdesti päivässä, kunnes raskausarvet katoavat tai muuttuvat lähes näkymättömiksi. Mitä nopeammin aloitat hoidon, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on poistaa tai vaalentaa arvet.

Luonnolliset korjaustoimenpiteet ovat suositeltavampia kemiallisten hoitojen tai leikkausten sijaan, sillä jälkimmäiset vaihtoehdot ovat riskialttiimpia ja usein vähemmän tehokkaita.

Ihosi hoitaminen raskauden aikana ei takaa, että tulet olemaan täysin vapaa raskausarvista. Tämä varotoimenpide ei kuitenkaan ole täysin ajanhukkaa.

Johtopäätöksenä todettakoon, että raskauden jälkeisten raskausarpien ilmaantuminen ihoon voi usein vaikuttaa naisen itsetuntoon. Jos nainen joutuu samalla kohtaamaan ja käsittelemään synnytyksen jälkeistä masennusta lapsen syntymän aiheuttamien hormonaalisten muutosten vuoksi, raskausarpien näkeminen peilistä ei todennäköisesti auta asiaa.

Samoin on tärkeää tietää, että raskausarvet ovat normaali asia raskauden jälkeen. Vähentääksesi niiden syntymistä, kosteuta ihoasi sekä sisäisesti että ulkoisesti ja noudata terveellistä ruokavaliota.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Antioxidantes. Food and Nutrition [Internet]. 2003 [citado 23 de enero de 2022]; Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/antioxidants.html
  • Rubio P, Correia C. Embarazada, ¿y ahora qué?: Plan para cuidarse durante y después del embarazo. Penguin Random House Grupo Editorial España; 2016.
  • Schoenfeld P. Colágeno: Rejuvenece tu piel, fortalece las articulaciones, y siéntete más joven gracias a la dieta que aumenta la producción y el consumo de colágeno. EDITORIAL SIRIO S.A; 2020.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.