Esitä itsellesi nämä 5 kysymystä ennen kuin hankit lapsen yksin
 

Esitä itsellesi nämä 5 kysymystä ennen kuin hankit lapsen yksin

Esitä itsellesi nämä 5 kysymystä ennen kuin hankit lapsen yksin
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kaikki tietävät, että vanhemman rooli ei ole helppo. Vanhemmuus voi olla raskasta, vaikka sen jakaisi kumppanin kanssa, ja yksin lapsesta huolehtiminen on yleensä vieläkin monimutkaisempaa ja vaikeampaa.

Joidenkin ihmisten elämässä tulee eteen hetki, jolloin he ymmärtävät todella haluavansa lapsen, vaikka heillä ei olekaan kumppania jakamassa vanhemmuuden vastuuta. Parisuhteen puute ei tarkoita, etteikö nainen tai mies voisi olla vanhempi. Myös yksin elävä aikuinen voi adoptoida lapsen, ja naisilla on mahdollisuus hedelmöityshoitoihin.

Vanhemmuus on aina valtava vastuu, ja etenkin ennen yksinhuoltajaksi ryhtymistä on käytävä tarkkaan läpi oma elämäntilanne ja varmistettava, että on valmis huolehtimaan lapsesta yksin. Kysy siis itseltäsi alla esitetyt viisi kysymystä ennen kuin hankit lapsen yksin.

Esitä itsellesi nämä 5 kysymystä ennen kuin hankit lapsen yksin

Miksi haluat lapsen?

Esitä itsellesi nämä 5 kysymystä ennen kuin hankit lapsen yksin

Kenenkään ei tulisi hankkia lasta, koska tarvitsee itse rakkautta omien emotionaalisten ongelmiensa vuoksi. Lapsen rakkaus ei korvaa vanhemman, sisaruksen, kumppanin tai ystävän rakkautta.

Äidin tai isän velvollisuus on antaa lapselle kaikki tämän tarvitsema rakkaus odottamatta mitään takaisin. Jotta tämä onnistuu, vanhemman on rakastettava myös itseään.

Onko taloudellinen tilanteesi vakaa?

Jokainen vanhempi voi vahvistaa, ettei lapsen kasvattaminen ole ilmaista. On tärkeää, että lapsen hankkimista harkitsevan talous on tasapainossa, ja hänellä on tarvittavat resurssit lapsesta huolehtimiseen.

Perheen menoista huolehtiminen voi olla vaikeaa, vaikka taloudessa olisi kaksi työssä käyvää vanhempaa, ja lapsen kasvattaminen yksin on luonnollisesti vieläkin haastavampaa. Tämän vuoksi on varmistettava etukäteen, että omat tulot kattavat kaikki perheen menot.

Onko lähipiirisi tukenasi?

On selvää, että et pysty kaikkeen yksin, ja jossain vaiheessa tulet tarvitsemaan apua. Jos olet nainen ja kannat itse lapsen, läheisten tuki on iso apu raskauden aikana. Viimeistään lapsen synnyttyä jokainen vanhempi kaipaa toisinaan auttavaa käsiparia – olipa kyse sitten lapsen hakemisesta päivähoidosta tai viemisestä lääkäriin vanhemman ollessa kiinni töissä tai vanhemmalle ansaitun vapaaillan suomisesta silloin tällöin.

Jos taloudellinen tilanne sen suo, vanhempi voi palkata avukseen lastenhoitajan. Pelkän hoitajan lisäksi lapsi kuitenkin tarvitsee ihmisiä, joilta saa rakkautta ja huomiota. He voivat olla isovanhempia, vanhemman sisaruksia tai vanhemman läheisiä ystäviä – joka tapauksessa henkilöitä, jotka ovat lapsen tukena koko tämän kasvun ajan.

On tärkeää, että sinulla on ympärilläsi ihmisiä, joihin voit luottaa. Jos hätätilanne iskee keskellä yötä, on hyvä, että sinulla on ihminen, jolle soittaa, ja jonka apuun voit luottaa tilanteessa kuin tilanteessa. Voit uskoa lapsesi luotettavan läheisen hoitoon saadaksesi itse muutaman tunnin lepoa tai hoitaaksesi välttämättömiä velvollisuuksia. Turvaverkosto on korvaamaton apu jokaisen yksinhuoltajan elämässä.

Esitä itsellesi nämä 5 kysymystä ennen kuin hankit lapsen yksin

Oletko valmis muuttamaan elämäntyyliäsi?

Lapsen saaminen muuttaa elämän lopullisesti, etkä voi jatkaa entistä elämäntyyliäsi. Arki on hyvin erilaista, kun kotona on pieni lapsi, joka on täysin riippuvainen sinusta.

Aikataulusi muuttuvat, sosiaalinen elämäsi muuttaa muotoaan ja saatat joutua luopumaan tietyistä urahaaveista. Elämä tulee olemaan hyvin erilaista, mutta sillä ei ole väliä, jos vanhemmuus on elämäsi tärkein asia.

Oletko saavuttanut tavoitteesi?

Oletko tehnyt kaiken haluamasi ja saavuttanut asettamasi tavoitteet ennen uuteen elämänvaiheeseen astumista? Tai onko sillä väliä, jos saavuttamattomat asiat jäävät saavuttamattomiksi? Tämä ei missään nimessä tarkoita sitä, etteikö vanhempi voisi tehdä itselleen tärkeitä asioita ja tavoitella päämääriään, mutta tiettyjen asioiden suorittaminen on vaikeampaa, kun kotona on lapsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.