Kuinka yksinhuoltaja voi vähentää stressiään? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka yksinhuoltaja voi vähentää stressiään?

Lapsista yksin huolehtiminen voi tuntua toisinaan ylivoimaiselta. Yksinhuoltaja voi kuitenkin helpottaa omaa stressiään terveellisen elämäntyylin ja rentojen rutiinien avulla.
Kuinka yksinhuoltaja voi vähentää stressiään?
Marisol Rendón Manrique

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvatuksen kandidaatti Marisol Rendón Manrique.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jokainen meistä käy elämässään läpi tilanteita ja päiviä, jotka laittavat meidät koetukselle ja aiheuttavat stressiä ja ahdistusta. Yksinhuoltajan elämässä nämä tunteet ovat usein tavallista enemmän läsnä – esimerkiksi perheen taloudellisesta tilanteesta, epäsäännöllisistä rutiineista ja tukiverkoston puuttumisesta johtuen.

Tämänpäiväisessä artikkelissamme pyrimme löytämään vastauksen siihen, millä tavoin yksinhuoltaja voi vähentää stressiään, jolla on niin suuri vaikutus sekä vanhemman itsensä fyysiseen ja henkiseen terveyteen, että koko perheen hyvinvointiin.

Kuinka yksinhuoltaja voi vähentää stressiään?

Talouden hallinta on tärkeää

Perheen taloudellinen tilanne on usein yksinhuoltajavanhemman isoimpia huolen ja stressin aiheita. Kaiken lasten tarvitseman hankkiminen on toisinaan vaikeaa jopa kahden aikuisen taloudessa, ja yksinhuoltajaperheessä tämä voi olla todellinen haaste. Tämän vuoksi talouden hallinta ja suunnittelu on erittäin tärkeää.

“Yksin lapsiaan kasvattava vanhempi – olipa kyse sitten isästä tai äidistä – voi kokea yksinäisyyden ja riittämättömyyden tunteita. Tämän vuoksi perheen tai ystävien muodostama tukiverkosto on niin tärkeä.”

– Silvia Lema

Kuukauden budjetti kannattaa suunnitella tarkkaan ja talouden kuluista on hyvä pitää kirjaa. Monessa perheessä kaikki turhat menot on karsittava. Jos mahdollista, vanhempi voi hankkia lisätuloja esimerkiksi pienimuotoisella yritystoiminnalla tai muutamalla sivutyötunnilla viikossa.

Rutiinit helpottavat arkea

Jos arki tuntuu kaaokselta, on aika laatia itselleen ja perheelle selkeä rutiini ja aikataulu. Niin kotityöt, ruoka- ja nukkuma-ajat kuin harrastukset ja rentoutumishetketkin kannattaa aikatauluttaa. Näin arki ei tunnu yhtä ylivoimaiselta, ja asioita on helpompi saada tehdyksi.

Kuinka yksinhuoltaja voi vähentää stressiään?

Vanhemman ei tarvitse pystyä kaikkeen

Yksi isoimpia yksinhuoltajan stressin aiheuttajia on se, että kaikki yritetään tehdä itse. Tämä paitsi aiheuttaa kiirettä ja turhautumista, myös vaarantaa terveyden pitkällä juoksulla.

Ei ole olemassa täydellistä vanhempaa, eikä vanhemman tarvitse pystyä kaikkeen. Jokainen meistä tekee virheitä, eikä niistä kannata rangaista itseään. On tärkeää nähdä asiat realistisesti ja oppia käsittelemään omia virheitään ja puutteitaan.

Pienten asioiden arvostaminen

Tämän päivän yhteiskunta opettaa lapsille materian olevan onnen tae. Vanhemman itsensä on tärkeä oppia arvostamaan erilaisia kokemuksia sekä jokapäiväistä elämää ja sen pieniä hetkiä – näin hän voi välittää hyvät arvot myös lapsilleen.

Sen sijaan, että tila täytetään turhalla tavaralla, lapsille kannattaa antaa jotain, mitä he todella tarvitsevat tai arvostavat – jos eivät siinä hetkessä, niin myöhemmin. Näin sekä vanhempi että lapsi ovat lopulta onnellisempia.

Tukiverkoston tärkeys

Jotta yksinhuoltaja voi vähentää stressiään, hänellä on tärkeää olla ympärillään ihmisiä, joihin hän tietää voivansa luottaa. Perhe, ystävät ja naapurit voivat kaikki auttaa tiukan paikan tullen, antaa neuvoja ja saada yksinhuoltajan tuntemaan olevansa osa yhteisöä.

Se, että vanhemmalla on ympärillään luotettavia ihmisiä, antaa myös lapselle hyvän esimerkin tasapainoisten ihmissuhteiden luomisesta. Vanhemman on tärkeää pitää yllä itselleen tärkeitä suhteita myös oman hyvinvointinsa vuoksi.

Itseensä panostaminen

Tämä saattaa olla neuvoistamme vaikein toteuttaa, mutta se on myös yksi tärkeimmistä ohjeista. Toisinaan jokaisen – myös yksinhuoltajavanhemman – on asetettava itsensä etusijalle. Vanhempi on yksin vastuussa omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan, eikä kenenkään tulisi tuntea huonoa omaatuntoa itsensä huolehtimisesta.

Kuinka yksinhuoltaja voi vähentää stressiä?

Voidakseen huolehtia lapsistaan, vanhemman täytyy huolehtia itsestään. Välillä on siis otettava aikaa itselleen, tarkoitti se sitten yön viettämistä poissa kotoa, liikunnan harrastamista, hyvään kirjaan uppoutumista tai rauhassa hyvän aterian valmistamista.

Vanhemman ja yksilön roolien välillä tasapainotteleminen voi olla vaikeaa, ja yksinhuoltajan kohdalla kyseiset haasteet kärjistyvät. Täydellisessä tilanteessa henkilö pystyy nauttimaan molemmista rooleistaan. Vanhemman onnellisuus ja rentous välittyvät myös lapsille ja näkyvät rauhallisena ja tasapainoisena perhe-elämänä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.