Tutkimuksen mukaan lasten kanssa asuminen väsyttää äidin, ei isän - Äitiyden Ihme
 

Tutkimuksen mukaan lasten kanssa asuminen väsyttää äidin, ei isän

Tutkimuksen mukaan lasten kanssa asuminen väsyttää äidin, ei isän
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lasten kanssa asuminen on monimutkainen asia, ja se on vähintäänkin väsyttävä asia. Ei kuitenkaan ole niin, että kaikki suhtautuisivat vanhemmuuteen samalla tavalla. Erään viimeaikaisen tutkimuksen mukaan lasten kanssa eläminen voikin olla väsyttävää äideille, muttei niinkään isille. Nyt kerromme asiasta lisää, joten jatka lukemista!

Vaikuttaa siltä, että lapsista huolehtimisen tehtävää ei koeta samoin kaikkien aikuisten kohdalla. Lasten kanssa asumisen vaikutukset vaihtelevat naisilla ja miehillä. Tämä tuli tietoon mainitun uuden tutkimuksen kautta, joka toteutettiiin useiden puhelinhaastattelujen avulla.

Tutkimus (jonka kehitti American Academy of Neurology yhdessä University of South Georgia -yliopiston kanssa) käsitti yli 6 000 ihmisen haastattelemisen. Ja mitkä olivat tulokset? Se, että lapset aiheuttavat rasitetta unirutiineille, mutta tämä koskee etenkin naisia – äidin uni kärsii enemmän kuin isän.

Tämä tutkimus elämisestä lasten kanssa sai aikaan kohun

Tutkimus käsitti sekä naisia että miehiä. Heiltä kysyttiin, kuinka monta tuntia he nukkuivat, tietäen että kahdeksan tuntia oli ihanteellinen ja alle kuusi tuntia liian vähäinen määrä unta. Heiltä myös kysyttiin, kuinka monena päivänä he olivat olleet väsyneitä viimeisen kuukauden aikana.

Tietoja täydensi tavallinen sosiodemografinen taustatieto: ikä, tulot, siviilisääty, kehon painoindeksi (BMI), liikuntatottumukset, työtilanne ja lasten lukumäärä. Nämä olivat myöskin olennaisia tekijöitä tutkimuksessa.

Perheen unirutiinit

Niitä pidettiin tekijöinä, jotka mahdollisesti liittyisivät unenpuutteeseen. Lopputulema oli kuitenkin erilainen kuin odotettiin, mutta tutkimuksen tulokset ovat nähtävissä arkipäivän elämässä ihan jokaisessa kolkassa maailmaa.

Tulos oli se, että tutkimukseen osallistuvilla aikuisilla naisilla se ainoa tekijä, joka liittyi uneen, oli lasten läsnäolo kotona. Itse asiassa jokainen pieni ihminen kotona lisäsi todennäköisyyttä siitä, että levon aika vähentyi 50 %:lla.

“Mies, joka ei tiedä kuinka olla hyvä isä, ei ole oikea mies.”

-Mario Puzo, kirjailija

Siten tutkimus osoittaa, että lasten kanssa asuminen on yhteydessä unen määrään, joka on mahdollinen naiselle. Samoin sillä on voimakas vaikutus siihen, kuinka usein nainen on väsynyt.

Äidit sanoivat tuntevansa olonsa väsyneeksi noin 15:nä päivänä kuukaudessa, ja tämä määrä vähentyi, jos naisella ei ollut lapsia. Sen sijaan havaittiin, että isät eivät kärsineet tässä mielessä lasten olemisesta kotona.

Tutkijoiden (Tara Haelle ja Emily Willingham) mukaan unen ajalliseen runsauteen liittyy kuitenkin eräs tärkeä seikka: äidit nukkuvat enemmän kuin isät, sillä he saavat yöllä menettämänsä unen takaisin päiväsaikaan, kun isät ovat töissä.

Nukkua hyvin vaiko ei – siinäpä vasta kysymys

Tutkimus viittaa siihen, että ei ole kyse siitä kuka perheessä nukkuu enemmän tai vähemmän, vaan siitä kuinka hyvää uni on. Se, kuka nukkuu paremmin, on usein tärkein kysymys. Tietojen puute menetelmää koskien on kuitenkin syytä pitää mielessä tämän kohua aineuttaneen tutkimuksen kohdalla.

Yhden tutkimuksen (Armando) mukaan äidit saattavat nukkua pidempään, mutta eräs tärkeä yksityiskohta on kuitenkin se, että lepo on heillä hajanaisempaa. Vaikka isät ovatkin yhä kiinnostuneempia lastenhoidosta, biologiset syyt saavat naisen kaikesta huolimatta miestä todennäköisemmin nousemaan ylös keskellä yötä lapsen vuoksi.

Väsynyt äiti

Juuri tämä, eli täysin biologinen tekijä, vaikuttaakin olevan oleellinen tämän uuden tutkimuksen päätelmissä. Se selittäisi sen, miksi äidit tuntevat itsensä väsyneemmiksi kuin kukaan sellainen nainen, joka ei ole äiti ja joka nukkuu saman verran.

Herääminen jatkuvasti ei todellakaan mahdollista hyvää lepoa. Kun herääminen toistuu monta kertaa joka yö, äidit eivät saa nauttia siitä levollisesta unesta, jota he niin kovasti tarvitsevat. Siten heillä ei ole ollenkaan mahdollisuutta olla varsinaisesti hyvin levänneitä.

Sillä jokainen koti on oma universuminsa ja jokainen perhe on oma maailmansa, meitä kiinnostaa kovasti kuulla mielipiteenne. Mitä olette siis mieltä tästä uudesta tutkimuksesta – kärsiikö naisen uni enemmän kuin miehen siitä, että perheessä on lapsia?

Tämä on epäilemättä sellainen aihe, jota tullaan tutkimaan paljon ja johon viittataan vielä monessa keskustelussa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.