Miksi morsian pukeutuu valkoiseen hääpäivänään? - Äitiyden Ihme
 

Miksi morsian pukeutuu valkoiseen hääpäivänään?

Moni ajattelee sen, että morsian pukeutuu valkoiseen hääpäivänään, olevan vuosisatoja vanha perinne. Yllättävää kyllä näin ei kuitenkaan ole, vaan käytännön juuret eivät ulotu kulttuurissamme 1900-lukua kauemmaksi. Lue aiheesta ja muista hääperinteistä lisää tästä artikkelista.
Miksi morsian pukeutuu valkoiseen hääpäivänään?

Viimeisin päivitys: 09 heinäkuuta, 2019

Vaikka tänä päivänä yhä useampi morsian valitsee itselleen entistä modernimman hääpuvun, suurin osa häitä suunnittelevista länsimaisista naisista päätyy edelleen valkoiseen mekkoon. Mutta tiedätkö, miksi morsian pukeutuu valkoiseen hääpäivänään? Tähän kerromme vastauksen alla ja esittelemme samalla muutamia muita hääperinteitä.

Miksi morsian pukeutuu valkoiseen hääpäivänään?

Alkuperä

Vaikka olisikin helppoa olettaa, että morsiamet ovat aina pitäneet yllään valkoista mennessään naimisiin, tämä olettamus ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Vaikka tämä perinne tuntuu juontavan juurensa jo kauaksi menneisyyteen, totuus on, että vasta 1900- luvulla valkoisesta väristä tuli vallitseva morsianten häämekoissa.

Häämekon väri keskiajalla

Keskiajalla morsiamet saattoivat pukeutua eri väreihin hääpäivänään. Esimerkiksi vuonna 1660 Ranskan kuninkaan Ludwig XIV:n puoliso Maria Teresia pukeutui hääpäivänään mustaan morsiuspukuun.

1800-luvulla eliitti pukeutui valkoiseen

Vasta 1800-luvulla morsiamet alkoivat pukeutua valkoiseen. Vuonna 1840 Englannin kuningattaren hääpuku oli väriltään valkoinen. Kuningatar Victorian häät ovat Englannin historian mahtavimmat, joita juhlittiin myös sanomalehtien sivuilla ympäri maailman.

Myös maalaukset osoittavat, että kuningattaren hääpuku oli väriltään valkoinen. Kuningatar Victoria jopa poseerasi kameralle valkoisessa häämekossaan, kun valokuvaus tuli mahdolliseksi.

Nähtyään Kuningatar Victorian loistokkaan häämekon, kaikki naiset halusivat viettää samanlaiset satuhäät ja häämekon väriksi vakiintui valkoinen.

Vaikka 1900-luvulle asti vain rikkaat ja vaikutusvaltaiset naiset pitivät yllään valkoisia häämekkoja, alkoi siitä kuitenkin valkoisen värin ylivalta naisten hääpuvuissa. Lopulta kaikkien sosiaalisten luokkien naiset alkoivat pukeutua valkoiseen hääpäivänään ja siitä tuli virallinen morsiamen väri.

Yksi hääperinteistä on, että morsian pukeutuu valkoiseen

Valkoisen häämekon merkitys

Valkoisen häämekon merkitys on pysynyt samana, vaikka vuodet ovatkin vierineet. Morsiamen pukeutuessa valkoiseen, haluaa hän viestiä puhtautta, viattomuutta ja vilpittömyyttä. 

Vaikka valkoisen värin merkitys ja ylivalta eivät olekaan muuttuneet, käyttävät jotkut morsiamet eri valkoisen sävyjä mekoissaan, mikä ei ole ennen ollut kovin yleistä.

Luonnonvalkoinen ja norsunluun värinen ovat hyvin yleisiä värejä tämän päivän häämekoissa. Häämekkoa valitessa suureen päivään on siis runsaasti valinnanvaraa.

Muita hääperinteitä

Jotain uutta

Kun morsian pitää yllään jotain uutta, symboloi se muutoksia ja uusia kokemuksia, joita avioliiton myötä tulee seuraamaan. Se voi olla jokin yksinkertainen asia, sillä suurin osa, mitä morsian päälleen hääpäivänään pukee, on uutta.

Esimerkiksi morsiamen yllä oleva häämekko on yleensä uusi, joten se voi edustaa “jotain uutta”, jota morsian pukee päälleen tätä perinnettä kunnioittaen.

Jotain vanhaa

Samoin, kun “jotain uutta” symboloi tulevaa, pukemalla ylleen “jotain vanhaa” luo se symbolin menneelle ajalle. Kun morsiamella on yllään jotain vanhaa, osoittaa se sukulais- ja ystävyyssuhteiden jatkumista, vaikka hän avioituukin. Tätä perinnettä tukemaan käytettävät asusteet tai esineet ovat usein perintökalleuksia tai esimerkiksi äidin tai isoäidin käyttämä huntu.

Monet tämän päivän morsiamet rikkovat tätä kliseetä siitä, että mennessään naimisiin, hänen taakseen jäisivät sukulaiset ja ystävät. Morsiamet haluavat sen sijaan osoittaa, että ovat edelleen samanlaisia kuin ennenkin. Tätä perinnettä voi kuitenkin kunnioittaa käyttämällä jotakin arkista esinettä, kuten esimerkiksi lempiparfyymia tai huulipunaa.

Jotain lainattua

Kun morsian hääpäivänään pitää yllään “jotain lainattua”, symboloi se sitä, että henkilö, jolta hän kyseisen esineen lainaa, saa jakaa tämän onnellisen hetken morsiamen kanssa. Yleensä henkilö, joka antaa morsiamelle “jotain lainattua”, on jo itse naimisissa, ja haluaa näin välittää onnellisuutta ja viisautta lainaamalla jonkin esineen morsiamelle.

Esimerkiksi sukkanauhassa voi olla pilkahdus sinistä

Jotain sinistä

Se, että morsian pitää yllään “jotain sinistä” ei riko valkoiseen pukeutumisen perinnettä, vaan se on oma hääperinteensä. Sininen väri symboloi rakkautta ja lojaaliutta kumppania kohtaan. 

“Jotain sinistä” voi sisällyttää maltillisesti johonkin asusteeseen, esimerkiksi sukkanauhaan. Sitä voi käyttää myös huomiota herättävämmin, esimerkiksi kengissä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.