Äiti, ota itsellesi aikalisä - Äitiyden ihme
 

Äiti, ota itsellesi aikalisä

Äiti, ota itsellesi aikalisä
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vaikka äidin rooli onkin monin tavoin ihana, siihen liittyy myös paljon vastuuta, kiirettä ja murhetta. Moni nainen yrittää olla superäiti, joka ehtii tekemään kaiken ja pystyy pitämään kaikki langat käsissään. Hän työskentelee kotona ja kodin ulkopuolella, huolehtii lapsista ja yrittää löytää aikaa myös ystävilleen. Toisinaan on kuitenkin tärkeää ottaa aikalisä ja varata aikaa myös itselle.

Jokaisen äidin olisi siis hyvä oppia ottamaan tauko arjen askareista. Elämä vilisee ohi hurjaa vauhtia, antamatta juurikaan aikaa pysähtyä ja  miettiä, mihin olemme menossa ja mitä haluamme tulevaisuudelta. Välillä on hyvä pysähtyä hengittämään ja rentoutumaan ja kun akut ovat jälleen ladattu täyteen, on arkea helpompi jatkaa hyvällä energialla.

Saatat miettiä itseksesi, mitä aikalisän ottaminen tarkoittaa ja mitä hyötyä siitä on. Jääkiekko-ottelussa aikalisän ottaminen paremman lopputuloksen saavuttamiseksi käy järkeen, mutta entä äidin aikalisä? Voiko äiti asettaa arjen hetkeksi tauolle oman hyvinvointinsa tähden?  Kyllä, ja niin hänen tulisikin tehdä. On tärkeää oppia pysähtymään, katsomaan ympärilleen ja kuuntelemaan, mitä sydämellä on sanottavanaan.

Äiti, sinun on tärkeää ottaa itsellesi aikalisä, jotta jaksat paremmin

Ota itsellesi aikalisä

Saatat ajatella, että ottamalla itsellesi aikalisän, jätät asiat niille sijoilleen, minkä jälkeen jatkat siitä, mihin jäit ja palaat samaan vanhaan, mikä aikanaan uuvutti sinut. Tämän ei kuitenkaan tarvitse olla totta. Toisinaan aikalisän ottaminen on tarpeellista ladataksesi itseesi energiaa, jotta pystyt jatkamaan siitä, minkä ennen koit uuvuttavaksi. Levon jälkeen ja uudella energialla jaksat paremmin.

“Et vienyt pois tulevaisuuttani, vaan annoit minulle uuden.”

– Tuntematon äiti

Hyödyllinen työkalu

Joskus äidit tuntevat itsensä väsyneeksi ja uupuneeksi elämän menosta, koska pelkäävät tulevansa tuomituksi muiden taholta tai koska eivät tunne itseään täydelliseksi. Arkeen voi liittyä talousongelmia, riitelyä puolison kanssa ja muita negatiivisia asioita, ja toisinaan voi tuntua siltä, että harteilla on liian suuri taakka kannettavana.

Tämä voi johtaa siihen, että joudut työskentelemään enemmän kuin kehosi ja mielesi jaksaisivat. Sinulla ei ole tarpeeksi aikaa lapsillesi tai itsellesi, mikä alkaa helposti näkyä myös itsetunnossa. Itsetuntosi ei riipu siitä, millaisia materiaalisia hyödykkeitä sinulla on, vaan se perustuu siihen, kuka olet ja mitä pystyt saavuttamaan.

Joskus on hyvä pitää taukoa, hengittää ja rentoutua

Tarkkaillaksesi ympäristöäsi ja arvioidaksesi, mitä voit muuttaa ja parantaa, sinun täytyy ottaa itsellesi aikalisä. Se ei ole helppoa, vaan kyseessä on tietoinen harjoitus, jossa huomioit, millaista elämäsi on ja kuinka voit parantaa sitä. On vaikea pysyä pinnalla, jos tunnet sydämessäsi epätoivoa tai et kasaantuneiden tunteiden vuoksi pysty hengittämään kunnolla. Epätoivo, kipu, trauma, viha tai hämmennys saattavat rikkoa sinut tai saada sinut ajattelemaan, että tauon pitäminen ei ole vaihtoehto.

Tällaisina hetkinä aikalisän ottaminen on kuitenkin tarpeellisempaa kuin koskaan. Ota itsellesi aikaa, kun eniten tarvitset hengähdystaukoa ja aikaa tarkastella elämääsi – mitä se on ollut edelliset kuukaudet ja millaisen haluat sen olevan tulevaisuudessa. Teetkö oikeita asioita haluamasi tulevaisuuden eteen vai oletko jumissa ja epävarma siitä, mihin suuntaan tulisi jatkaa?

Lapsesi ovat osa maailmaasi

Olet epätäydellinen, inhimillinen ja vaikutuksille altis. Saatat tuntea olosi ristiriitaiseksi menneisyyden menetyksistä, tämän hetkisistä tunteista ja tulevaisuuden epävarmuudesta johtuen. Lapsesi kasvavat ja tarvitsevat henkisesti hyvinvoivan äidin, joka saavuttaa tavoitteensa ja tietää kaiken järjestyvän ja joka pystyy viettämään aikaa lastensa kanssa ja tarjoamaan heille ehdottoman rakkautensa.

Jos et pysty ottamaan itsellesi aikalisää, huomaat olevasi surullinen ja itseesi käpertynyt ja saatat menettää mahdollisuuden ymmärtää sen, miten elämä oikeasti toimii. Nauti siis lapsistasi, itsestäsi ja kaikesta siitä, mitä elämä sinulle tarjoaa joka päivä – ilman, että sinun täytyy tehdä kaikki aina täydellä teholla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.