Myös kotiäidillä on työ - Äitiyden Ihme
 

Myös kotiäidillä on työ

Myös kotiäidillä on työ
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On olemassa huolestuttava trendi, johon liittyy lasten kanssa kotiin jäävien äitien arvosteleminen. Myös kotiäidillä on työ, ja hän ansaitsee saman tunnustuksen kuin kodin ulkopuolella uraa tekevä nainen. Kodista ja perheestä huolehtiminen on raskas ja vaativa tehtävä, jota äidit – ja myös isät – tekevät palkatta. Kotiäidit eivät aseta tekemiselleen hintaa, eivätkä he saa bonuksia tai palkallisia lomia.

Heitä ilman emme kuitenkaan olisi siinä pisteessä kuin nykypäivänä olemme. Monelle meistä tällaiset naiset ovat äitejä, siskoja, isoäitejä, tätejä ja ystäviä. Ja he kaikki ansaitsevat saman kunnioituksen kuin työpaikoilla työssä käyvät ihmiset. Sillä ei ole merkitystä, että kotona lapsia hoitavat naiset saavat olla kotona työpaikan sijaan. Kyseessä ei ole pitkä loma, vaan täyspäiväisesti lapsiaan hoitavat äidit ovat aina töissä.

Myös kotiäidillä on työ

Päivät kuluvat, ja aina löytyy lisää töitä tehtäväksi, ilman rahallista korvausta. Palkkana on vain rakkaus. Äiti voi viettää tunteja vaihtaen vaippoja, keräillen leluja ja rauhoitellen lapsi. Usein hän on montaa asiaa samanaikaisesti suorittava supernainen.

Kotiäidin työ ei lopu kellon lyödessä neljä. Aina on aterioita valmistettavana, vaatteita pestävänä ja sotkuja siivottavana. Päivät ja jopa viikot voivat kiitää ohi ilman keskustelua toisen aikuisen kanssa, oma kumppani pois lukien.

Täyspäiväisenä äitinä oleminen voi olla paljon vaikeampaa kuin miltä ulospäin vaikuttaa. Kyse ei tietenkään ole kilpailusta ja siitä, kenellä on pahin kiire ja suurimmat silmäpussit ja kuka tekee suurimmat uhraukset. Itse asiassa moni äiti tekee töitä kahden edestä – sekä kodin sisä- että ulkopuolella.

Myös kotiäidillä on työ

“Ei ole kysymys siitä, kuka sen minulle sallii, vaan siitä, kuka minua estää.”

– Ayn Rand

Valitettava totuus on se, että vielä tänäkään päivänä kaikki työnantajat eivät katso pitkää äitiyslomaa hyvällä. Jos taas naisella ei ole ollut vakituista työpaikkaa äitiysloman alkaessa, voi uuden työpaikan löytäminen olla vaikeaa. Pahimmillaan tällaisessa tilanteessa nainen tuomitaan siitä, ettei hänellä ole työtä.

Olemme siis kaikki työssäkäyviä naisia

Myös kotiäidillä on työ

Naiset, jotka hoitavat lapsiaan, tekevät työtä huolimatta siitä, että he eivät saa palkkaa. Olipa valinta mikä tahansa, kaikki äidit ansaitsevat kunnioitusta. Kaikki työ tuo mukanaan arvokkuutta, ja meidän tulee arvostaa jokaista työtä tekevää ihmistä – ja aivan yhtä lailla myös heitä, jotka eivät tee työtä.

Muista huolehtiminen ei koskaan ole ollut helppoa. Vastuu lapsen kasvattamisesta on vaikea asia, johon kaikki eivät pysty siihen. Se on tehtävä, joka vaatii suuren sydämen ja valtavasti kärsivällisyyttä.

Usein unohdetaan sen, että moni ihminen oikeasti haluaa hoitaa lapsiaan kotona. Usein jää pimentoon, että monelle päätös hoitaa toista ihmistä tehdään rakkaudesta. Kiintymys, pyyteettömyys, omistautuminen ja vaivannäkö. Väsymys ja uupumus. Ennen kaikkea se uhraus, että aina asetetaan lapset oman itsen edelle.

Se, mitä moni ei äitiyttä koskien ymmärrä, on se, miten tärkeää se on paitsi äidille ja lapselle, mutta myös yhteiskunnallemme. Lapsi, joka saa täyden huomion vanhemmalta, ei jää paitsi mistään tunne-elämässään. Ja tämä on asia, joka hyödyttää koko yhteiskuntaa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.