8 vinkkiä uusille vanhemmille
Sinusta on tulossa ensimmäistä kertaa vanhempi, ja onnellisuuden, innostuksen ja pelon tunteet risteilevät sisälläsi samanaikaisesti. Huomaat myös, että raskauden edetessä alat kuulla joka suunnalta yhä enemmän ja enemmän neuvoja liittyen niin raskauteen, synnytykseen kuin lapsen hoitamiseenkin. Meidän neuvomme jokaiselle ensimmäistä lastaan odottavalle äidille ja isälle on seurata omia vaistojaan.
Isovanhemmat, naapurit, ystävät ja tutun tutut tarkoittavat eittämättä pelkkää hyvää omia neuvojaan jakaessaan. Osa ohjeista on kuitenkin vanhentuneita, osalla ei ole minkäänlaista tieteellistä pohjaa ja osa sopii ainoastaan tietyille vanhemmille ja perheille. Toimintatavat, jotka sopivat yhdelle perheelle, eivät välttämättä sovi toiselle.
Tuttavien vinkkejä voi kuunnella, mutta on hyvä muistaa, että pätevät ja turvalliset ohjeet saadaan neuvolasta ja lääkäriltä. Uudet vanhemmat myös oppivat hyvin nopeasti, mitkä tavat sopivat juuri heidän lapselleen ja perheelleen.
8 vinkkiä uusille vanhemmille
On tavallista ja luonnollista, että ensimmäisen lapsen syntymä ja sitä seuraava vanhemmuus jännittävät. Tulevat äidit ja isät miettivät, ovatko he todella valmiita ja kykeneviä huolehtimaan uudesta elämästä.
Alla jaamme uusille vanhemmille kahdeksan sellaista vinkkiä, jotka kannattaa pitää mielessä aloiteltaessa elämää uudenlaisen perheen kesken.
“Kun vastasyntynyt ensimmäisen kerran puristaa isänsä sormen nyrkkiinsä, on isä ansassa ainiaan.”
– Gabriel Garcia Marquez
- Sinä osaat ja olet täysin kykeneväinen. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kyse on siitä, mikä on parasta lapsellesi ja sinulle. Synnytyslaitoksella saatujen ohjeiden ja neuvolasta saamasi tuen avulla osaat vallan hyvin huolehtia lapsestasi. Vanhemman vaisto hoitaa loput, ja olet täysin oikeutettu tekemään asiat parhaaksi kokemallasi tavalla – sanoivatpa muut mitä tahansa.
- Toistuva vaippojen vaihtaminen, tuttipullojen valmistelu ja keskellä yötä herääminen on kahden ihmisen työ. Lapsen hoitaminen ja suojeleminen kuuluu molemmille vanhemmille, ja nämä arkipäiväiset tehtävät lujittavat vanhemman ja lapsen välistä sidettä.
- Totuttele rutiineihin ja aikatauluihin. Jos haluat olla onnellinen vanhempi, etkä halua väsyä taakan alla, opettele välittömästi laatimaan ja noudattamaan aikatauluja ja rutiineja – ja opeta ne myös lapsellesi hyvissä ajoin.
- Pidä huolta myös itsestäsi. Vanhemmuus on monimutkaista ja raskasta – toisinaan jopa niin raskasta, että vanhemmasta tuntuu, ettei hän jaksa kantaa kaikkia vastuitaan. On tärkeää muistaa pitää huolta myös itsestään ja ottaa välillä tauko vanhemmuudesta. Se, että pienenkin lapsen jättää kerran viikossa tunniksi tai kahdeksi puolison tai isovanhemman hoitoon, ei tee kenestäkään huonoa vanhempaa – päinvastoin.
- Kasvata lapsesta itsenäinen ja osaava yksilö. On tärkeää, että vanhemmat eivät muovaa lasta haluamansa kaltaiseksi, vaan muistavat aina ajatella tämän parasta. Lapsen on saatava selvittää, millainen hän itse on, ja myös saatava olla oma itsensä. Vanhempien kannattaakin varautua odottamattomaan, sillä yllätyksiä on aina luvassa.
- Älä ole liian ankara itseäsi kohtaan. On täysin normaalia, että kaikkina päivinä vanhempien kärsivällisyys ei riitä, eivätkä asiat onnistu suunnitelmien mukaan. On myös tärkeää oppia olemaan välittämättä asioista, jotka eivät loppujen lopuksi ole erityisen tärkeitä. Imuroiminen voi odottaa, elämä ei.
- Muista, mitä sinulla on. Vaikka vanhemmuus ja lapsen hoitaminen ei aina olekaan ruusuilla tanssimista, vaippojen vaihtaminen, yölliset herätykset, itku ja riidat unohtuvat, kun lapsi nukkuu tyytyväisenä vanhempansa sylissä.
- Valmistaudu uudenlaiseen rakkauteen. Tunnetta, joka vanhemmassa herää tämän saadessa oman lapsensa ensimmäistä kertaa käsivarsilleen, on vaikea selittää – se täytyy itse kokea. Jo raskauden aikana vanhemmat tietävät tulevansa kokemaan sanoinkuvaamatonta ja ennenkokematonta rakkautta, mutta tulevat silti yllättymään lapsen syntymän hetkellä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Asociación española pediatría. Guía práctica para padres. Extraído de: https://enfamilia.aeped.es/sites/enfamilia.aeped.es/files/guia_practica_padres_aep_1.pdf
- Diario de Ibiza. Los 10 libros imprescindibles para los padres. Extraído de: https://www.diariodeibiza.es/cultura/2016/04/29/10-libros-imprescindibles-madres/838697.html
- UNICEF. Bienvenido bebé. Extraído de: http://files.unicef.org/uruguay/spanish/bienvenido_bebe.pdf