15 käytännöllistä vinkkiä uudelle äidille - Äitiyden Ihme
 

15 käytännöllistä vinkkiä uudelle äidille

15 käytännöllistä vinkkiä uudelle äidille
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 31 tammikuuta, 2020

Vanhemmuus ja lasten kasvattaminen ei missään nimessä ole helppo tehtävä, ja etenkin ensimmäisen raskaus ja esikoisen syntymä ovat monella tavalla haastavaa aikaa. Tämän vuoksi jaammekin tänään 15 käytännöllistä vinkkiä uudelle äidille ja puhumme myös siitä, millaisia virheitä uudet vanhemmat yleisimmin tekevät.

Mitä tulee vanhemmuuteen, kokemus on paras opettaja. Pikkuhiljaa opimme virheistämme ja löydämme omalle perheellemme parhaat tavat toimia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tulevien vanhempien kannattaisi keskustella muiden äitien ja isien kanssa ja lukea erilaisia vanhemmuuteen ja lasten hoitoon liittyviä kirjoja, ohjeita ja artikkeleita.

“Vastasyntyneen sylissä piteleminen on elämän ihmeen tarkkailemista.”

– M.J. Márquez

15 käytännöllistä vinkkiä uudelle äidille

15 käytännöllistä vinkkiä uudelle äidille
  • Ota yhteyttä neuvolaan heti, kun olet saanut selville olevasi raskaana.
  • Laske, kuinka kauan edellisten kuukautistesi alkamisesta on. Tarkkaa hedelmöityspäivää on yleensä vaikea selvittää, minkä vuoksi raskauden kesto lasketaan naisen viimeisten kuukautisten perusteella.
  • Alat tuntea sikiön 18.-20. raskausviikolla. Aluksi tämä tuntuu kuin kevyeltä pistelyltä tai kutinalta.
  • Tarkkaile kehoasi ja opettele tunnistamaan normaalista poikkeavat oireet. Jos kärsit esimerkiksi kovista vatsakivuista tai runsaasta vuodosta tai sinulle nousee yli 38 asteen kuume, ota yhteyttä terveyskeskukseen.
  • Voit matkustaa myös raskauden aikana, kunhan kyseessä ei ole riskiraskaus. Asia kannattaa aina varmistaa neuvolasta tai lääkäriltä.
  • Voit harrastaa liikuntaa myös raskauden aikana. Monet rauhalliset lajit, kuten uinti, kävely ja jooga, sopivat hyvin myös odottaville äideille.
  • Voit harrastaa seksiä myös raskauden aikana, jos olosi sen sallii, eikä kyseessä ole riskiraskaus.
  • Moni odottava äiti kärsii lasketun ajan lähestyessä niin kutsutuista Braxton-Hicks-supistuksista, jotka ovat täysin normaaleja, mutta eivät vielä kerro synnytyksen alkamisesta. Synnytyksen alkamiseen viittavat supistukset ovat voimistuvia ja säännöllisiä – eli alle 10 minuutin välein tapahtuvia – ja jatkuvat vähintään kaksi tuntia.
  • Mielialan vaihtelut ovat normaali osa raskautta. Muista, että kehosi käy läpi valtavia muutoksia ja hormonitasosi vaihtelevat, mikä vaikuttaa myös mieleen.
  • Dokumentoi raskautesi. Raskausaika on ainutlaatuinen kokemus, jonka haluat muistaa myös myöhemmin. Muutamien vuosien päästä valokuvat ja videot raskausajasta ovat korvaamattomia.
  • Kerää mahdollisimman paljon tietoa keskustelemalla toisten äitien kanssa, lukemalla kirjoja ja etsimällä luotettavia lähteitä verkosta. Näin olet paremmin valmistautunut raskausaikaan ja synnytykseen ja voit olla rauhallisemmin mielin.
  • Tarvitset kumppanisi, perheesi ja ystäviesi tukea, joten ympäröi itsesi ihmisillä, joihin voit luottaa ja jotka ovat valmiit jakamaan tämän kokemuksen kanssasi.
  • Synnytyksen jälkeen pyri lepäämään, kun vauva nukkuu. On tärkeämpää ladata omia akkuja ja huolehtia omasta hyvinvoinnista kuin keskittyä kotitöihin ja muihin arjen askareisiin.
  • Ensimmäiset päivät vauvan kanssa voivat olla vaikeita ja raskaita. Ja vaikka näin ei olisikaan, on ymmärrettävää, että vanhemmat haluavat rauhassa tutustua tulokkaaseen ja alkaa rakentaa uutta arkeaan. Kiellä siis halutessasi rohkeasti ystäviäsi ja perheenjäseniäsi tulemasta tervehtimään vauvaa välittömästi tämän syntymän jälkeen.
  • Ole armollinen itsellesi ja kehollesi. Keholla ja vartalolla ottaa aikaa palautua raskaudesta ja synnytyksestä. Moni äiti haluaisi päästä välittömästi eroon raskauden aikana kertyneistä ylimääräisistä kiloista, mutta älä turhaan kiirehdi painonpudotuksen suhteen. Aloita syömällä terveellisesti ja esimerkiksi tekemällä rauhallisia kävelylenkkejä vauvan kanssa.

Uusien vanhempien yleisimmät virheet

Jokainen meistä tekee virheitä, etenkin radikaalien muutosten hetkellä. Näin tulee tapahtumaan myös ensimmäistä kertaa vanhemmiksi tuleville pareille, eikä virheisiin kannata jäädä liiaksi roikkumaan.

15 käytännöllistä vinkkiä uudelle äidille

Seuraavat ovat muutamia tavallisimpia uusien vanhempien tekemiä virheitä:

  • Vauvan pukeminen liian lämpimiin vaatteisiin. On totta, että vastasyntyneelle tulee helposti kylmä, mutta liian paksujen vaatekerrosten pukeminen saa hänet hikoilemaan runsaasti. Joissain tutkimuksissa liiallinen vaatteiden määrä on jopa yhdistetty tukehtumiseen ja kätkytkuolemaan.
  • Vauvan kylvettäminen päivittäin. Lääkärit suosittelevat pienen vauvan kylvettämistä kaksi tai kolme kertaa viikossa.
  • Se, että vauvan annetaan itkeä. Vaikka jotkut tahot ovatkin sitä mieltä, että vauvan tulee antaa itkeä, suurin osa asiantuntijoista ei enää suosittele tällaista toimintaa. Heidän mukaansa itkevää vauvaa on parasta lohduttaa nostamalla tämä syliin.
  • Se, että vauvan ei anneta tyhjentää äidin rintaa. Lapsen tulisi juoda kaikki maito yhdestä rinnasta ennen kuin siirrytään toiseen rintaan.
  • Liiallinen isoäitien ja muiden läheisten neuvojen kuunteleminen. Etenkin isovanhemmilla on toisinaan tapana neuvoa tuoreita vanhempia hyvinkin kärkkäästi. Vaikka he tarkoittavatkin vain hyvää, luota omiin vaistoihisi ja ennen kaikkea neuvolan ja lääkärin neuvoihin.

On täysin normaalia turhautua omiin virheisiinsä, mutta on hyvä muistaa, että ne eivät kaada maailmaa – ja jokainen uusi vanhempi tekee jonkun verran virheitä. Kokemus karttuu päivä päivältä, ja virheistäkin oppii paljon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.