Kuinka nopeasti keho palautuu raskaudesta ja synnytyksestä?

03 joulukuu, 2019
Se, kuinka nopeasti vartalo ja elimistö palautuvat raskausjasta ja synnytyksestä, riippuu monesta tekijästä. Sen lisäksi, että kohtu kasvaa raskauden aikana, keho käy läpi myös monia muita muutoksia.
 

Siihen, kuinka nopeasti keho palautuu raskaudesta ja synnytyksestä, ei ole yhtä tarkkaa vastausta. Jotkut lääkärit ovat sitä mieltä, että palautuminen tapahtuu kuudessa viikossa, kun taas toisten näkemys on, että täydellinen palautuminen kestää vuoden tai jopa kaksi.

Naisen keho käy raskauden aikana läpi monia prosesseja ja muutoksia, joista palautuminen ottaa aikansa. Keho on kovilla myös synnytyksessä, ja esimerkiksi synnytystapa ja repeytymien määrä vaikuttavat palautumisaikaan. Palautuminen on yksilöllistä, ja siihen vaikuttaa muun muassa naisen yleinen terveyden tila ennen raskautta ja raskauden aikana.

Raskauden aikaiset muutokset

Jotta voidaan arvioida, kauanko raskaudesta ja synnytyksestä toipuminen vie, on ymmärrettävä, millaisia muutoksia odottavan äidin keho ja mieli käyvät läpi.

Sisäelimet tekevät tilaa kohdulle, joka kasvaa kuukausi kuukaudelta raskauden edetessä. Lisäksi tiettyjen hormonien eritys lisääntyy raskauden jatkon ja sikiön kantamisen mahdollistamiseksi. Hormonaaliset muutokset aiheuttavat usein naiselle mielialan vaihteluita ja väsymystä.

Elimistön fyysiset muutokset vaikuttavat ruoansulatukseen, virtsaamiseen ja yleisesti ottaen suolen toimintaan. Naisen keuhkojen kapasiteetti pienenee, mikä tarkoittaa, että pulssi kiihtyy helpommin. Loppuraskauden aikana vatsa voi häiritä liikkumista, nukkumista ja jokapäiväistä elämää.

Kuinka nopeasti keho palautuu raskaudesta ja synnytyksestä?
 

Ensimmäiset synnytyksen jälkeiset kuukaudet

Synnytyksen jälkeisen ajan vaiheet ovat erilaisia jokaisen naisen ja raskauden kohdalla. Näin ollen kukin nainen kokee erilaisia muutoksia, jotka alkavat ja päättyvät eri vaiheessa.

45 päivää haavojen, tulehduksen ja jälkivuodon häviämiseen

Ensimmäinen vaihe alkaa välittömästi synnytyksen jälkeen ja kestää noin 45 päivää. Tässä vaiheessa haavat, mahdolliset tulehdukset ja jälkivuoto ovat hallinnassa ja alkavat parantua.

Tämä vaihe on usein täynnä fyysistä ja henkistä kaaosta. Huolellinen palautuminen kuitenkin auttaa kehoa keräämään energiaa nopeammin synnytyksen jälkeisen ajan seuraavissa vaiheissa.

1-3 kuukautta kohdun supistelua

Kohdun supistelu voi jatkua 1-3 kuukauden ajan, ja sisäelimillä voi kestää saman verran palautua normaaleille paikoilleen. Jos synnytystapana on ollut keisarileikkaus, haavan täydellinen parantuminen kestää noin vuoden.

Näiden kuukausien aikana imetys aiheuttaa tuoreen äidin keholle omat muutoksensa ja vaatii eri tyyppistä kehosta huolehtimista. Esimerkiksi nesteytyksestä ja tasapainoisesta ruokavaliosta huolehtiminen on tärkeää. Runsaasti rautaa sisältävien ruokien nauttiminen kompensoi jälkivuodon aikaista verenhukkaa ja auttaa parantamaan mahdollisia haavoja.

Jotta voidaan arvioida, kauanko kehon palautuminen raskaudesta ja synnytyksestä vie, on tärkeä tietää, miten synnytyksen jälkeisen ajan ensimmäinen vaihe sujui. Jos kohdunkaula palautui entiseen kokoonsa ja emätinvuoto on normaalia, ensimmäisen vaiheen katsotaan päättyneen, eikä naisen tulisi enää kärsiä fyysisestä epämukavuudesta.

 
Kuinka nopeasti keho palautuu raskaudesta ja synnytyksestä?

Kuinka nopeasti keho palautuu raskaudesta ja synnytyksestä?

Moni nainen kokee ahdistusta raskausarvista, löystyneestä vatsan ihosta tai turvotuksesta, vaikka kaikki nämä ovat täysin normaaleja asioita raskauden ja synnytyksen jälkeen. Toisaalta epäonnistunut keisarileikkaus tai sektiosta huonosti parantuminen voivat aiheuttaa erilaisia komplikaatioita, kuten ruoansulatusongelmia tai tyrän.

Raskautta edeltäneeseen painoon palaaminen vie yleensä vuoden

Mitä tulee raskauden jälkeiseen painonpudotukseen, monilla naisilla vie noin vuoden hankkiutua eroon kertyneestä painosta. Jos lapsi on syntynyt keisarileikkauksella, vatsaan kohdistuvaa harjoittelua ei tule suorittaa pitkään aikaan synnytyksen jälkeen. Myös alatiesynnytyksen jälkeen kehon on annettava levätä ennen urheilun aloittamista.

Mielialan vaikutus toipumiseen

Sen lisäksi, että keskitytään fyysiseen palautumiseen raskauden ja synnytyksen jäljiltä, on muistettava myös psykologiset, emotionaaliset ja sosiaaliset tekijät. Välittömästi synnytyksen jälkeen fyysiset aspektit usein korostuvat, mutta on hyvä muistaa, että joillain tuoreilla äideillä myös psykologinen palautuminen vie pitkän aikaa.

 
  • Margarita by Miguel Simó. Guide to recovery after childbirth
  • Providence ORG. Postpartum guide. https://oregon.providence.org/~/media/Files/Providence%20OR%20Migrated%20PDFs/Patients%20Toolkit/Postpartum%20Guide_sp_POST%20134C%20prf3.pdf
  • Gil, CN, & Mariñelarena, CG (2016). Self-esteem and self-image of women in the postpartum. Naturopathic medicine , 10 (1), 30-35.
  • García C. Interview | “A year after the birth, the body has exhausted its capacity for recovery” [Internet]. THE COUNTRY. 2018. https://elpais.com/elpais/2017/02/27/mamas_papas/1488192117_308678.html