Vauvan hikka ja sen rauhoittaminen - Äitiyden Ihme
 

Vauvan hikka ja sen rauhoittaminen

Vauvat ovat hyvin alttiita hikalle ja äidit ovat alttiita murehtimaan lapsensa hikasta. Tässä artikkelissa jaamme muutamia neuvoja, joiden avulla vauvan hikka voidaan saada loppumaan muutamissa minuuteissa.
Vauvan hikka ja sen rauhoittaminen

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 21 helmikuuta, 2019

Lapsen maailmaan tuovat vanhemmat kohtaavat päivittäin useita haasteita. Näistä yksi on vauvan hikka ja sen rauhoittaminen. Hikka on hyvin yleinen vauvojen ja etenkin vastasyntyneiden vaiva. Monessa vauvaperheessä hikan kanssa taistellaan päivittäin, erityisesti ensimmäisten kuuden kuukauden aikana. Keskosena syntyneillä lapsilla on tavallista enemmän hikkaa.

Useinkaan tapahtuva nikottelu ei välttämättä ole viite vakavasta terveysongelmasta. Yleensä hikan loppumista kannattaa odottaa rauhassa, mutta pitkään jatkunutta hikkaa voidaan myös pyrkiä rauhoittamaan muutaman yksinkertaisen keinon avulla.

Mikä on hikka?

Hikka on tahdosta riippumaton äkillinen sisäänhengitys, jonka aiheuttaa pallean äkillinen supistuminen. Pallea on ihmisen tärkein hengityslihas, jonka hallittu supistuminen täyttää keuhkot ilmalla. Hikassa pallea supistuu äkillisesti, jolloin ilmaa virtaa nopeasti sisään, mutta samalla sulkeutuva kurkunpää estää keuhkojen täyttymisen ilmalla. Hikalle tyypillinen ääni johtuu äänihuulten äkillisestä sulkeutumisesta.

Mistä vauvan hikka voi johtua?

Listaamme alle tyypillisimmät syyt, joista vauvan hikka johtuu.

1. Kehittymätön sulkijalihas

Vauvan hikka voi johtua siitä, että mahalaukun ja ruokatorven välinen sulkijalihas on vielä kehittymätön ja heikko. Jos läppä ei ole vielä täysin kehittynyt, se ei välttämättä sulkeudu kunnolla, mikä voi johtaa hikkaan.

Tämä on yleinen ongelma vauvan ensimmäisten elinkuukausien aikana, mutta siitä ei tarvitse huolestua. Lapsen hermosto ja ruoansulatusjärjestelmä jatkavat kehittymistä ja vahvistumista, ja vauvan jatkuva nikottelu loppuu aikanaan.

2. Ruoansulatushäiriöt

Vauvan täysi vatsa puristaa palleaa. Näin ollen hikka on yleinen ruoansulatushäiriöiden oire.

Vauvan hikka ja sen rauhoittaminen

3. Itkeminen

Pitkään jatkuva itkeminen voi aiheuttaa nikottelua. Tämä johtuu siitä, että itkeäkseen vauva hengittää ylimääräistä ilmaa kiihtyneellä tahdilla.

Vanhempien ei siis kannata ihmetellä, jos pitkään kestänyt itkukohtaus päättyy hikkaan. Samoin voi tapahtua lapsen pulautellessa tai niellessä ruokaa tai maitoa liian nopeasti.

Hikan välttäminen

Seuraavien neuvojen avulla voidaan pyrkiä ehkäisemään vauvan nikottelua:

  • Vältä äkillisiä lämpötilanvaihteluita.
  • Kuivaa lapsi hyvin kylvyn jälkeen ja vältä kylmälle ilmalle altistumista.
  • Älä pidä liian pitkää taukoa aterioiden välillä. Se, että lapsi on ahdistunut tai liian nälkäinen, voi johtaa liian nopeaan nielemiseen ja sitä kautta nikotteluun.
  • Jos vauva itkee tai hermostuu ruokailun aikana, vaihda hänen asentoaan rauhoittaaksesi häntä. Muista myös röyhtäyttää lapsi.
  • Älä imetä lasta kesken itkukohtauksen. Pyri rauhoittamaan lapsi ennen kuin annat hänen juoda.
  • Varmista, että lapsella on oikea imuote. Huono imuote voi aiheuttaa hikkaa.
  • Jos lasta ruokitaan tuttipullolla, varmista, että pullossa on oikean kokoinen tuttiosa vauvan ikään nähden.

Hikka on tahdosta riippumaton äkillinen sisäänhengitys, jonka aiheuttaa pallean äkillinen supistuminen.

Vauvan hikan rauhoittaminen

Hikasta eroon pääsemiseen liittyy monia myyttejä ja strategioita, joista osa on toimivia ja osa ei niinkään. Listaamme alla neljä hyväksi havaittua tapaa rauhoittaa vauvan hikka.

1. Hierominen

Hikka voi tehdä vauvan olon niin epämukavaksi, että hän alkaa itkeä. Tällaisessa tapauksessa lasta täytyy yrittää rauhoitella, sillä itkeminen aiheuttaa vain entistä katkonaisempaa hengittämistä.

Hellä selän ja vatsan hierominen auttaa lasta rentoutumaan ja rauhoittaa tätä kautta myös hikan.

2. Vauvan syömisnopeuden kontrollointi

Lapsi saattaa olla niin kärkäs syömään, että hän juo maitoa hermostuneesti ja liian nopeasti. Jos lapsella on hikka, hänen on paras antaa levätä hetken, jotta hän voi jatkaa syömistä rauhallisemmalla otteella.

Toinen vinkki on pitää syöttämisestä säännöllisiä taukoja ja röyhtäyttää lapsi kesken aterian. Röyhtäyttämiseen kannattaa varata ainakin 10 minuuttia ruokinnan jälkeen.

Vauvan hikka ja sen rauhoittaminen

3. Nesteen juottaminen

Hikkaa voidaan yrittää rauhoittaa antamalla vauvalle hieman rintamaitoa tai pari lusikallista keitettyä vettä.

4. Parhaan asennon löytäminen

Vauvan nostaminen pystyasentoon röyhtäisyjen aikaansaamiseksi voi auttaa hikan rauhoittamisessa. Samanaikaiset hellät liikkeet sivulta toiselle voivat myös auttaa vapauttamaan kaasuja.

Vanhan teorian mukaan hengityksen pidättäminen auttaa pääsemään eroon hikasta. Lapsen sierainten peittämistä tulee kuitenkin välttää kaikin keinoin. Tämä ei rauhoita lasta, vaan todennäköisemmin saa hänet itkemään epätoivoisesti, mikä ainoastaan pahentaa tilannetta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.