Vauvan pulauttelu - mikä on normaalia? - Äitiyden Ihme
 

Vauvan pulauttelu - mikä on normaalia?

Vauvan pulauttelu on normaali ilmiö, jolla ei ole vaikutusta vauvan terveyteen tai kasvuun. Lisäksi se yleensä lakkaa ilman hoitoa ennen kuin vauva saavuttaa 12 kuukauden iän. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka vähentää pulauttelua.
Vauvan pulauttelu - mikä on normaalia?

Viimeisin päivitys: 09 helmikuuta, 2019

Vauvan pulauttelu on hyvin yleinen ilmiö lapsen ensimmäisten elinkuukausien aikana. Pulauttelua tapahtuu noin 40 prosentilla terveistä vauvoista ruokinnan jälkeen. Pulauttelun aikana vapautuva neste sisältää yleensä vain pienen määrän maitoa ja koostuu pääosin syljestä ja vatsalaukun nesteistä.

Suurin osa vauvoista lakkaa pulauttelemasta heti saavutettuaan 12 kuukauden iän, osalla tapa päättyy jo aikaisemmin. Lisäksi on hyvä tietää, että pulauttelu ei useimmiten vaikuta vauvan kehitykseen.

Pieni määrä vauvoista pulauttelee kuitenkin niin paljon, että se voi vaikuttaa lapsen kehitykseen ja kasvuun. Tästä syystä vauvat, jotka pulauttelevat usein, kannattaa punnita säännöllisesti.

Vauvojen pulauttelu ei aiheuta allergiaa eikä ruoka-intoleranssia. Pulauttelu on hyvin yleistä vauvoilla, eikä se yleensä vaadi ylimääräistä hoitoa, vaikka se vaikuttaisikin runsaalta. Alta löydät kuitenkin joitakin vinkkejä, joilla vältetään vauvan liiallinen pulauttelu.

Syyt vauvan pulauttelulle

Vauvan pulauttelu johtuu yleensä kahdesta pääasiallisesta syystä. Ensimmäinen syistä on, että lapsen ruoansulatusjärjestelmä on vasta kehittymässä, ja toinen on vauvan yksinomaan nestemäinen ruokavalio. Pulauttelu voi kuitenkin joissain tapauksissa johtua myös muista syistä. Itse asiassa pulauttelu on lähes väistämätön ilmiö vauvan ollessa pieni.

Pulauttelun pääasiallinen syy on usein ruoansulatuskanavaan johtavan ruokatorven heikko toiminta. Ruokatorvi on elin, joka sallii ruoan kulun vatsaan. Vatsan tehtävänä taas on ruoan varastointi ja puhdistus, jonka jälkeen ruoka toimitetaan osina ohutsuoleen.

Normaalisti ruoansulatusjärjestelmän toiminta on täysin säännelty mahansuun, eli mahalaukun ja ruokatorven välissä sijaitsevan rengasmaisen lihaksen, avulla. Sairauden aikana mahansuu estää ruokaa palaamasta suuhun.

Vauvoilla tämä lihas ei kuitenkaan välttämättä toimi vielä täydellisesti. Tämän seurauksena ruokatorvi voi jäädä osittain auki ja aiheuttaa vauvan jo nielemän maidon palaamisen suuhun. Pulauttelu on ongelma, joka ratkeaa itsestään, kun mahansuu alkaa lapsen kehityksen myötä toimia täydellisesti. Lopulta mahansuu työntää ruokaa mahaan ja sulkeutuu sen jälkeen, kuten kuuluukin.

Vauvan pulauttelu ilmenee yleensä ensimmäisten elinvuosien aikana imetyksen jälkeen.

Vauvan pulauttelu – mitä tehdä sen estämiseksi?

Joskus vauva pulauttelee enemmän kuin tavallisesti, etenkin pulloruokinnan jälkeen. Seuraa näitä vinkkejä vähentääksesi liiallista pulauttelua:

 • Syömisen jälkeen vauva tulee röyhtäyttää, jotta ilma, jonka hän on niellyt imetyksen aikana, poistuu.
 • Vältä syöttämästä vauvalle suuria määriä maitoa kerrallaan ja vältä myös mahan liiallista täyttymistä.
 • Pidä taukoja aterian aikana, jotta vauva voi röyhtäistä.
 • Varmista, että käytät oikeaa nänniä ja että maidon virtaus on sopiva.
 • Imetä vauva ennen kuin hänellä on erityisen kova nälkä; tämä estää vauvaa nielemästä suuria määriä ilmaa.
 • Jos vauvaa syötetään pullolla, voit lisätä maitoon sakeuttamisainetta, jotta neste on hieman paksumpaa.
  Näin pulauttelukin todennäköisesti vähenee.
 • Kiinteiden elintarvikkeiden lisääminen ruokavalioon rintaruokinnasta vieroituksen myötä vähentää yleensä pulauttelun ilmenemistä.
 • Ruoansulatus alkaa heti ruokailun jälkeen, ja tällöin on hyvä välttää vauvan liiallista liikkumista ja hänen kanssaan leikkimistä.
 • On parasta olla tarjoamatta hedelmämehua lapselle.
  Sen happamuus voi aiheuttaa mahalaukun refluksin.

Suurin osa vauvoista lakkaa pulauttelemasta viimeistään saavutettuaan 12 kuukauden iän.

Milloin sinun tulisi huolestua?

Useimmissa tapauksissa vauvan pulauttelusta ei tarvitse huolestua.
On kuitenkin joitain oireita, jotka on syytä ottaa vakavasti:

 • Vauvalla on kasvuongelmia.
 • Vauva itkee paljon aterioiden välillä.
 • Vauva ei lepää hyvin.
 • Vauva kärsii tulehduksista.
 • Pulauttelua tapahtuu usein ja siihen liittyy ripulia.
 • Vauvalla on kuumetta.
 • Pulautuksissa on verta.
Vauvan pulauttelu lakkaa kun vauva kasvaa

Miten erottaa pulauttelu ja oksentelu?

Toisin kuin pulauttelulle, oksentamiselle on ominaista mahalaukun sisällön väkivaltainen ylös nouseminen. On tärkeää osata tunnistaa ero pulauttelun ja oksentamisen välillä, sillä oksentaminen voi tarkoittaa, että vauvalla on vakavampi sairaus, ja se voi myös aiheuttaa nestehukkaa usein toistuessaan.

Ottamalla huomioon jakamamme pulauttelun vähentämiseen tarkoitetut vinkit, voit lieventää pulauttelun tuomaa huolta. On muistettava, että jos lapsi pulauttelee usein suuria määriä maitoa, tai jos pulauttelu on oksentelun kaltaista väkivaltaista maidon ylösnousua, sinun kannattaa viedä vauva lääkäriin.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.