Keskosvauvojen terveysongelmat - Äitiyden Ihme - Vauvat
 

Keskosvauvojen terveysongelmat

Keskosvauvojen terveysongelmat

Viimeisin päivitys: 28 tammikuuta, 2019

Terveysongelmat ovat yleisempiä keskosvauvoilla kuin lapsilla, jotka viihtyvät kohdussa raskausajan loppuun asti.  Keskosuudesta puhutaan, kun lapsi syntyy raskausviikkojen 22 ja 37 välillä. Syntyminen ennen 37. raskausviikon rajapyykkiä tuo joissain tapauksissa mukanaan ongelmia. Tänään listaamme yleisimmät keskosvauvojen terveysongelmat.

Suurin osa keskosina syntyneistä lapsista selviää tänä päivä ilman merkittäviä terveysongelmia. Keskosvauvojen elintoimintojen säätely on kuitenkin vielä puutteellista, minkä vuoksi he tarvitsevat erityishoitoa keskoskaapin avulla. 

Keskosena syntyneet lapset ovat usein aneemisia ja herkkiä sairastumaan, minkä lisäksi ongelmia tuottavat yleisimmin keuhkot, jotka eivät ole vielä täysin kehittyneet. Joissain tapauksissa keskoset kärsivät terveyteen joko lyhyellä tai pitkällä aikavälillä vaikuttavista vaivoista.

Ennenaikainen synnytys voi käynnistyä monesta eri syystä. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi erilaiset tulehdukset, stressi, onnettomuudet, merkittävät kolaukset ja alkoholin juominen – vain muutamia mainitaksemme.

Keskosvauvojen terveysongelmat

Suurimmat ja yleisimmät keskosvauvojen terveysongelmat liittyvät aivoihin ja keuhkoihin. Listaamme yleisimpiä ongelmia alla.

1. Hengitystieongelmat

Vastasyntyneen hengitysvaikeusoireyhtymä

Vastasyntyneen hengitysvaikeusoireyhtymä (RDS) on vauvoja ja erityisesti keskosvauvoja koskettava sairaus ja ilmenee pääasiassa hengitysvajauksena (dyspnea) ja ihon ja limakalvojen sinerryksenä (syanoosi).

Tämä sairaus saattaa edetä bronkopulmonaariseksi dysplasiaksi, joka on krooninen keuhkosairaus ja muodostaa lapsen keuhkoihin hengitysvajausta aiheuttavaa ylimääräistä sidekudosta.

Sulkeutumaton valtimotiehyt

Tämä rakenteellinen sydänvika aiheuttaa hengitysvaikeuksia. Valtimotiehyt on keuhkovaltimon ja aortan välillä sijaitseva kanava, joka on tavallinen kaikilla vastasyntyneillä, mutta normaalisti sulkeutuu ennen pitkää.

Tämä kanava sulkeutuu yleensä luonnollisesti elämän ensimmäisinä tunteina. Joidenkin keskosvauvojen tapauksessa taas se voi pysyä avoimena pidempään ja vaikeuttaa vauvan hengittämistä.

Keskosvauvojen terveysongelmat

Keskeinen apnea

Tällä termillä tarkoitetaan vähintään 20 sekuntia kestävää vauvan hengityksen pysähtymistä. Kaikki vauvat voivat kokea tällaista, mutta ennenaikaisesti syntyneillä vauvoilla se on yleisempi vaiva.

Pulssissa saattaa tapahtua laskua apnean jälkeen. Kun hengitys hidastuu, niin pulssi hidastuu sen myötä.

Vauvat ovat kuin elämän nuppuja, valmiina puhkeamaan kukkaan ihmiskunnan verestykseksi.

– Debasish Mridha

2. Ruoansulatusongelmat

Keskosvauvoilla on ongelmia imemisen ja nielemisen kanssa, ja toisinaan he eivät kykene siihen lainkaan. Näissä tapauksissa ruoansulatuselimistö ei pysty sulattamaan vauvan elimistölle välttämättömiä ravinteita.

Mutta kunnollinen ravitsemus on vauvalle elintärkeää, jotta hän kasvaisi terveeksi ja saisi kehoonsa tarpeeksi vahvistusta.

Keskosvauvalla voi olla joitakin ruoansulatussairauksia. Nekrotisoitunut enterokoliitti on keskosvauvojen yleisin kiireellistä hoitoa vaativa ruoansulatustauti.

3. Neurologiset vaivat

Aivot kehittyvät raskauden viimeinen kolmanneksen aikana eniten. Jos vauva syntyy etuajassa, hänellä voidaan havaita kammioverenvuotoa ja periventrikulaarista leukomalasiaa.

Kammioverenvuoto on yksi vakavimmista keskosvauvojen terveysongelmista. Tämä verenvuoto muodostuu siksi, että aivojen kehittyminen on vielä kesken, joten niiden hennot verisuonet rikkoutuvat helposti.

Jos tämä verenvuoto on voimakasta, se voi johtaa muihinkin vakaviin ongelmiin ja jopa kuolemaan. Kolmasosa kammioverenvuotoa sairastavista keskosvauvoista ei selviydy.

Keskosvauvojen terveysongelmat

Periventrikulaarinen leukomalasia on vallitseva aivovammatyyppi. Tässä tapauksessa aivokudos on vaurioitunut. Tämä voi vaikuttaa vauvan liikkeitä ohjaaviin hermosoluihin, mikä taas voi johtaa motorisiin häiriöihin kuten CP-vammaan.

4. Maksan ongelmat

Myös ajallaan syntyneiden vauvojen maksat tuhoavat veren punasoluja, ja tämä prosessi vapauttaa keltaista pigmenttiä nimeltä bilirubiini.  Ongelma vain on, että vauvan maksan ei ole helppo muuntaa bilirubiinia, jolloin se pääsee helposti kertymään vauvan elimistöön. Tätä kutsutaan fysiologiseksi keltataudiksi.

Pidä mielessä, että keltaisuuden taso vaihtelee eri vauvoilla. Bilirubiinijäämät yleensä poistuvat elimistöstä ulosteen ja ihon kautta.

Keskosvauvojen äidit ovat usein stressaantuneita ja huolestuneita tällaisten tautien varalta. Mutta muista kuitenkin, että keskosvauvojen terveysvaivat lieventyvät jatkuvasti lääketieteen edistyessä, ja monet keskosvauvat saavat lopulta nauttia täysipainoista ja tervettä elämää.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.