Vastasyntyneiden omfaliitti eli napatulehdus
 

Vastasyntyneiden omfaliitti eli napatulehdus

Vastasyntyneiden omfaliitti eli napatulehdus voi olla hengenvaarallinen tila. Täältä löydät aiheesta kaiken tarvittavan tiedon.
Vastasyntyneiden omfaliitti eli napatulehdus

Viimeisin päivitys: 13 marraskuuta, 2022

Vastasyntyneiden omfaliitti eli napatulehdus on yksi vanhempien yleisimmistä huolenaiheista vauvan ensimmäisinä elinpäivinä. Vaivan nopea diagnosointi ja hoito on tärkeää vakavien komplikaatioiden välttämiseksi.

Tässä artikkelissa kerromme napatulehdusta ehkäisevistä toimenpiteistä, sen kliinisistä ilmenemismuodoista ja hoidosta.

Mikä on vastasyntyneiden omfaliitti?

Vastasyntyneiden omfaliitti on navan tai sitä ympäröivien kudosten tulehdus. Vastasyntyneen navassa asuu erityyppisiä bakteereja, joita on äidin synnytyskanavassa ja sitä käsittelevien ihmisten käsissä.

Napatyngän kuihtuneet kudokset edistävät bakteerien nopeaa kasvua, ja lisäksi trombosoituneet verisuonet mahdollistavat niiden pääsyn verenkiertoon, mikä voi johtaa systeemiseen infektioon.

Siksi omfaliitti on polymikrobiaalinen infektio. American Academy of Pediatrics -julkaisussa tarkastellaan seuraavia infektion riskitekijöitä:

  • Alhainen syntymäpaino
  • Vauvan vieminen kotiin (epäpuhtaissa olosuhteissa)
  • Sikiökalvojen hidas puhkeaminen
  • Äidin infektio
  • Napanuoran puutteellinen hoito
  • Pitkittynyt synnytys

Oikeanlainen kotihoito synnytyksen jälkeen voi vähentää napatulehduksen riskiä. Siksi lääkärin ohjeita on noudatettava huolellisesti vauvaa hoidettaessa.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin artikkelista: Yleisimpiä kysymyksiä vastasyntyneistä

Oikeanlainen kotihoito synnytyksen jälkeen voi vähentää napatulehduksen riskiä.

Vastasyntyneiden omfaliitti: kliiniset oireet

Oireet alkavat yleensä kolmen päivän sisällä, sillä se on vastasyntyneiden sairaus. Sille on ominaista punoitus, kipu käsin tunnusteltaessa sekä navan ja sitä ympäröivien kudosten kovettuminen.

Alussa havaitaan yleensä vain pinnallista selluliittia, mutta jos asianmukaista hoitoa ei aloiteta, se voi kehittyä pahempaan suuntaan ja vaikuttaa koko vatsan seinämään.

Napatyngästä voi tulla verta tai märkävuotoa. Sepsistä ja huonoa ennustetta tulee epäillä, jos esiintyy seuraavia systeemisiä oireita:

  • Kuume
  • Huono syöminen
  • Velttous
  • Ärtyneisyys

Sepsis on yksi vastasyntyneiden omfaliitin yleisimmistä komplikaatioista, joka voi edetä paljon pahemmaksi ja vakavammaksi tilaksi, minkä vuoksi varhainen havaitseminen ja hoito on erittäin tärkeää.

Napatulehdus on paljon yleisempi kolmannen maailman maissa asianmukaisen hygienian edellyttämien resurssien ja keinojen puuttumisen vuoksi.

Napatulehduksen hoitovaihtoehdot

Oikean hoidon määrittämiseksi lääkäri ottaa vanupuikolla näytteen tulehtuneelta alueelta. Näyte tutkitaan laboratoriossa infektion aiheuttaneen mikro-organismin tunnistamiseksi.

Hoito vaatii useimmiten suonensisäisiä antibiootteja, jotka ovat laajakirjoisia (tehoavat sekä gramnegatiivisiin että grampositiivisiin mikro-organismeihin).

Antibioottihoidon kesto riippuu vastasyntyneen vasteesta ja mahdollisista komplikaatioista. Lisäksi lievempiä tapauksia voidaan hoitaa paikallisilla lääkkeillä, ja vakavampia tapauksia tulisi hoitaa aggressiivisemmin parenteraalisilla antibiooteilla.

Vastasyntyneen omfaliitti tulee hoitaa ajoissa.

Vastasyntyneiden omfaliitin ehkäisy

Omfaliitin ehkäisy edellyttää asianmukaisia hygieniatoimenpiteitä. Napatyngän hoidossa suositeltavaa on pitää se kuivana ja antaa sen hengittää tulehduksen ehkäisemiseksi.

Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan napatyngän kuivana pitäminen (koskien antiseptisen tuotteen käyttöä) on turvallinen, tehokas ja helppo tapa ehkäistä napatulehdusta terveillä vastasyntyneillä.

Joitakin vinkkejä napatyngän hoitoon ovat:

  • Pese kätesi kunnolla ennen kuin kosketat vauvan navan seutua.
  • Napatyngän kastumista tulee välttää. Vältä siis napatynkää ympäröivän alueen pyyhkimistä ja käytä pesusientä kylvyssä vasta, kun napatynkä on pudonnut.
  • Pidä vaippaa taitettuna navan kohdalta, kunnes tynkä putoaa, äläkä aseta vaipan kuminauhaa napatyngän päälle. Näin ilma pääsee kiertämään ja auttaa pitämään alueen kuivana.
  • Pyyhi varovasti pois mahdollinen virtsa tai uloste vedessä kastetulla sienellä tai sideharsolla.

Imetyksessä vasta-aineita siirtyy vauvaan, mikä voi auttaa hänen immuunijärjestelmäänsä kehittymään ja vahvistumaan.

Ennaltaehkäisy on aina parasta

Napatyngän tulehduksen ehkäisemiseksi on erittäin tärkeää tehdä tarvittavat hygieniatoimenpiteet.

Jos omfaliitin tyypilliset merkit tai oireet jatkuvat, vie vauva mahdollisimman pian ensiapuun, jotta lääkäri voi määrätä hänelle asianmukaisen hoidon.

Infektiota ei missään nimessä saa yrittää parantaa itse voiteilla, lääkkeillä tai kontikonsteilla.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.