Vastasyntyneen kotiutuminen sairaalasta - Äitiyden Ihme
 

Vastasyntyneen kotiutuminen sairaalasta

Vastasyntyneen kotiutuminen sairaalasta
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vastasyntyneen kotiutuminen sairaalasta tapahtuu usein jo 1-2 vuorokautta synnytyksen jälkeen. Tässä artikkelissa puhumme paitsi vauvan kanssa kotiutumisesta, myös synnytyssairaalassa tehtävästä kotiinlähtötarkastuksesta ja siitä, mitä kotiin kannattaa varata vastasyntynyttä varten.

Vastasyntyneen kotiutuminen sairaalasta

Täysiaikaisena ja terveenä syntyvä vauva pääsee tyypillisesti perheensä kanssa kotiin 24-48 tuntia synnytyksen jälkeen. Joissain tapauksissa myös raskausviikoilla 34-36 syntynyt vauva voi olla tarpeeksi terve päästäkseen kotiin jo 48 tuntia syntymänsä jälkeen. Sektiolla syntyneet tai terveysongelmista kärsivät lapset joutuvat yleensä jäämään sairaalaan hieman pidemmäksi aikaa, kuten myös ennen 34. raskausviikkoa syntyneet keskoset.

Tavallisesti vastasyntyneelle tehdään kotiinlähtötarkastus hänen ollessaan 36-72 tunnin ikäinen. Tässä vaiheessa hän on jo sopeutunut pärjäämään kohdun ulkopuolella. Kotiinlähtötarkastuksen aikana lääkäri tekee seuraavat asiat:

  • Punnitsee vauvan
  • Kuuntelee vauvan hengityksen ja arvioi hengitysäänet
  • Tarkistaa vauvan tämän ihon, värin, lihasjäntevyyden, ärtyvyyden ja heijasteet
  • Tarkistaa vauvan sydämen kuuntelemalla sitä ja tarvittaessa mittaamalla verenpaineen ja happisaturaation sekä tekemällä ultraäänitutkimuksen
  • Tarkistaa sisäelimet vatsanpeitteiden läpi
  • Tarkistaa sukuelinten rakenteet ja pojilla kivesten laskeutumisen
  • Tunnustelee kallon luut, luiden väliset saumat ja aukileet
  • Tarkistaa raajat, solisluut ja yläraajojen liikkuvuuden
  • Tarkistaa silmien punaheijasteen
  • Arvioi kuulon

Kotiinlähtötarkastuksen aikana keskustellaan myös imettämiseen, syöttämiseen ja vauvan hoitamiseen liittyvistä asioista, ja vanhemmilla on mahdollisuus kysyä ja keskustella heitä askarruttavista asioista. Lapsen ja äidin jatkoseuranta tapahtuu yleensä neuvolassa, mutta joissakin kunnissa synnytyssairaalassa.

Vastasyntyneen kotiutuminen sairaalasta

Mitä vastasyntynyt tarvitsee kotiin?

  • Vaipat ja oheistarvikkeet: Kotiin on syytä varata vastasyntyneelle soveltuvia vaippoja, jotka voivat olla kertakäyttöisiä tai kestovaippoja. Vaipanvaihtoa varten tarvitaan myös esimerkiksi vaipanvaihtopöytä tai -alusta, kosteuspyyhkeitä sekä kosteusvoidetta. Myös vaippakassi on hyvä hankinta, sillä sitä on helppo kuljettaa mukana kodin ulkopuolella liikuttaessa.
  • Ruokailuun liittyvät tarvikkeet. Vaikka vauvaa imetettäisiin, kannattaa kotiin varata tuttipulloja ja pulloharja. Jokaiseen vauvakotiin tarvitaan pino harsoja lapsen röyhtäyttämistä ja siistimistä varten. Tämän lisäksi tuoreen äidin kannattaa hankkia itselleen rintapumppu.
  • Kylpemistarvikkeet. Asiantuntijoiden mukaan vastasyntynyt kannattaa pestä sienellä tai liinalla, kunnes napanuoran tynkä on irronnut. Tämän jälkeen hänet voi kylvettää 1–3 kertaa viikossa, ja tähän tarkoitukseen kannattaa hankkia pienelle vauvalle soveltuva turvallinen kylpyamme. Ammeen lisäksi tarvitaan lämpömittari, jolla mitataan kylpyveden lämpötila. Myös mietoja, vauvalle tarkoitettuja pesuaineita ja shampoita kannattaa ostaa kotiin valmiiksi. Vauvalle kannattaa varata myös pehmeitä pyyhkeitä.
  • Tarvikkeet lääkekaappiin. Lääkekaappiin kannattaa hankkia ainakin kuumemittari, vauvalle soveltuvia kipulääkkeitä, pieniä laastareita, kosteuttavaa ihovoidetta ja pienet kynsisakset.
  • Vaatteet. Kaikki tuoreet vanhemmat huomaavat nopeasti, miten paljon vaatteita vauvan kanssa kuluu ja kuinka monta koneellista pyykkiä viikossa joudutaan pesemään. Koska vaatteet sotkeentuvat helposti, niitä kannattaa varata kotiin tarpeeksi, mutta ei kuitenkaan liikaa, koska vauva kasvaa hyvin nopeasti ja vaatteet jäävät pieniksi muutamassa viikossa.
  • Nukkumistarvikkeet. Vauvan nukkumispaikka on tärkeää suunnitella jo hyvissä ajoin ennen synnytystä. Vanhempien sängyn läheisyyteen sijoitettu pinnasänky on hyvä vaihtoehto, kunhan sen turvallisuus varmistetaan. Sänkyyn tarvitaan jämäkkä, mutta mukava patja sekä kevyet peitteet. Tukehtumisriskin vuoksi sänkyyn ei saa asettaa tyynyä, pehmoleluja tai muita pehmeitä esineitä.
  • Muut. Yllä mainittujen lisäksi kotiin voidaan varata valmiiksi esimerkiksi tutteja, leluja, kantoliina, vaunut, sitteri, auton turvaistuin ja huonekaluja vauvan tarvikkeita varten.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • P., Rubio., Correia, C,. (2019) Embarazada, ¿y ahora qué?: Plan para cuidarse durante y después del embarazo. Editorial: Grijalbo

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.