Lasten mononukleoosi: oireet ja komplikaatiot
 

Lasten mononukleoosi: oireet ja komplikaatiot

Lasten mononukleoosi on yksi pieniin lapsiin eniten vaikuttavista sairauksista. Katsotaanpa, miten sen voi välttää.
Lasten mononukleoosi: oireet ja komplikaatiot

Kirjoittanut Gladys González

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Toisinaan vanhemmat ajattelevat, että pienet lapset ovat kotona turvassa kaikilta sairauksilta. Mutta emme vain halua muistaa, että he ovat alttiita kaikenlaisille tartunnoille. Lasten mononukleoosi on yksi pieniin lapsiin eniten vaikuttavista sairauksista. Katsotaanpa, mitkä sen oireet ovat ja miten sitä voi ehkäistä.

Pusutaudiksikin kutsuttu mononukleoosi on infektio, jonka aiheuttaa yleensä Epstein-Barrin virus (EBV). Se on tavallinen ihmisillä, jotka ovat altistuneet sille kerran lapsuudessaan. Kaikilla EBV:lle altistuneilla ei kuitenkaan ole oireita, toisin sanoen he ovat vain viruksen kantajia.

Epstein-Barrin virus on mononukleoosin merkittävin aiheuttaja.

On kuitenkin olemassa muitakin mononukleoosia aiheuttavia viruksia, kuten sytomegalovirus, joka voi aiheuttaa hyvin samankaltaisen taudin . Jos aikuiselle kehittyy mononukleoosin oireita, hän ei yleensä poe sitä enää uudestaan elämänsä aikana.

Äitinä tai isänä varmastikin mietit, miten voit estää näitä viruksia tarttumasta lapsiisi. Ja vaikka annamme kohta muutamia suosituksia sen ehkäisemiseksi, sinun on ensin ymmärrettävä taudin vakavuus, sillä moni vitsailee pusutaudista muistamatta, millaisia komplikaatioita sillä voi olla .

Miten lasten mononukleoosi voidaan välttää?

Äiti kokeilee tyttärensä otsaa.

Mononukleoosi leviää yleensä suutelun välityksellä, minkä vuoksi sitä nimitetään myös pusutaudiksi.

Suutelu ei kuitenkaan ole ainoa tarttumistapa, sillä esimerkiksi pienet lapset tykkäävät jakaa eväitä keskenään tai siemailla juomaa kaverin mukista. Nämä yksinkertaiset toverilliset eleet kasvattavat tartuntariskiä.

Suora kontakti toisen syljen kanssa voi olla kohtalokasta lapsille. Siksi meidän on vanhempina vältettävä antamasta lapsillemme suukkoja suoraan suulle ja opetettava heille, että ei ole hyvä jakaa muiden kanssa sellaisia esineitä, joita olemme käyttäneet suussamme. Nämä ovat kaksi oleellista asiaa tartuntariskin pienentämisessä.

Älä anna lapsellesi suukkoja suulle suojellaksesi häntä taudeilta.

Epstein-Barrin virukseen ei toistaiseksi ole rokotetta, mutta aikuiset voivat vaikuttaa suuresti sen ehkäisyyn lapsilla opettamalla näitä pitämään ruokailuvälineet ja eväät itsellään sekä antamaan muiden lasten pitää omansa.

Toisaalta on myös tärkeää, että lapsilla on hyvä ruokavalio ja heitä käytetään säännöllisesti lääkärillä terveystarkastuksissa . Tasapainoisesta ruokavaliosta lapset saavat tarvitsemansa ravintoaineet voidakseen hyvin ja pienentääkseen tartuntariskiään.

Onko lasten mononukleoosiin tehokasta hoitoa?

Korkea kuume, jatkuva väsymys, kurkkukipu, ruokahaluttomuus, lihaskivut, maksavaivat (iho muuttuu keltaiseksi), suurentunut perna ja turvonneet imusolmukkeet niskassa, nivusissa ja kainaloissa ovat joitakin tämän inhottavan taudin oireita. Sitä voivat potea niin lapset, nuoret kuin aikuisetkin.

Onneksi kyseessä on hyvänlaatuinen tauti, jota potevien ei ole pakko eristäytyä muista. On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että se voi tarttua yskimisen ja aivastelun kautta, joten lapsen vointia tarkastelevien henkilöiden on syytä noudattaa varovaisuutta.

Taudin torjumiseksi ei ole rokotteita eikä siihen ole myöskään tehokkaita hoitoja.

Huono uutinen on se, että mononukleoosiin ei ole tehokasta hoitoa . Kahden tai kolmen viikon vuodelepo ja urheilun tai liikunnan keskeyttäminen nopeuttavat lapsen toipumista.

Nesteiden juominen on myös tärkeää, jotta lapsi ei kärsi nestehukasta. Potilaiden ei myöskään tulisi lopettaa syömistä, vaikka nieleminen olisi epämukavaa .

Liittyykö mononukleoosiin komplikaatioita?

Vauva itkee kivusta.

Jos lapsella on jokin edellä mainituista oireista, hänet tulee viedä kiireellisesti lääkäriin. Tällä tavoin voidaan puuttua mahdollisiin taudin komplikaatioihin.

Vakavin huolenaihe, joka lääkäreillä yleensä on kohdatessaan mononukleoosipotilaan, on pernan liiallinen suureneminen ja siihen liittyvä repeämisriski . Jos siis huomaat, että lapsellasi on voimakkaita kipuja vartalon vasemmalla puolella tai huimausta ja hengitysvaikeuksia, älä epäröi viedä häntä sairaalaan.

Meidän tulee olla tarkkana mononukleoosin leviämistä edistävien tekijöiden kanssa, mutta tämä tehtävä alkaa kotoa . Kärsivällisyydellä ja rakkaudella saamme lapsemme ymmärtämään, miksi terveydestä täytyy pitää huolta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.