Miksi sinun ei tulisi pussata vauvaasi suulle - Äitiyden Ihme
 

Miksi sinun ei tulisi pussata vauvaasi suulle

Miksi sinun ei tulisi pussata vauvaasi suulle
Elena Sanz Martín

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Olet varmasti nähnyt joskus äitien pussaavan vauvaansa suulle. Ja on hyvin helliä äitejä, jotka haluavat ilmaista rakkauttaan tällä tavoin.

Mutta oletpa sitten nähnyt tätä tai tehnyt tämän itsekin, olet kenties miettinyt, onko vauvan pussaaminen suulle todella terveellistä.

Tietenkin tämän käytännön puolesta ja vastaan on käyty keskustelua. Jos sinulla on epäilyksiä asiasta, parasta mitä voit tehdä, on hankkia asioista tietoa.

Tämän vuoksi kerromme nyt sinulle kaiken, mitä tulisi tietää vauvan suutelemisesta suulle.

Suulle suuteleminen: keino ilmaista kiintymystä

Äitiys voi olla niin antoisa kokemus, että me usein haluamme ilmaista kiintymyksemme suurella innostuksella. Ja emme keksi mitään sen lempeämpää ja ihanampaa kuin antaa lapselle suudelma suoraan suulle.

Koska vauvat mielellään hyväksyvät pusumme, saamme rohkaisua jatkaa tätä käytäntöä ajan myötä, mikä tekee lapsen suutelemisesta suulle tavan.

Mutta onko tämä terveellistä?

Muistakaamme, että ihmisinä terveytemme koostuu sekä henkisestä että fyysisestä terveydestä.

Joten kun kysymme itseltämme, onko vauvamme suuteleminen terveellistä, on saatavilla suoralta kädeltä kaksi vastausta.

Fyysinen terveys

Saatamme nauttia tämän tekemisestä, ja fyysistä kosketusta vauvojen kanssa suositellaankin äidin ja lapsen välisen siteen lujittamiseksi. Kuitenkaan tällainen yhteyden muoto ei ole suositeltavaa, koska lapselle voi välittyä haitallisia viruksia ja bakteereja pusujen kautta.

Muista, että meidän kehomme ovat paljon vahvempia kuin heidän, koska olemme saavuttaneet tarvittavan kypsyyden tason erilaisten ympäristöstä tulevien uhkien kohtaamiseksi.

Tämän vuoksi terveydenhuollon ammattilaiset eivät suosittele lasten suutelemista suulle.

Hygieniaongelmat

On mahdollista välittää monia tartuntatauteja suudelmien kautta, ja nämä voivat vaihdella influenssasta mononukleoosiin. On jopa mahdollista aiheuttaa keskivaikeita ja pitkän aikavälin ongelmia lapsen ikenissä yksinkertaisella pusulla.

Älä unohda, että kosteutamme ja voitelemme huuliamme usein nuolemalla niitä, joten tämä käytäntö voi mahdollisesti välittää aikuisten kantamia viruksia ja bakteereja, jotka voivat aiheuttaa katastrofin, kun ne siirtyvät vauvalle.

On myös ollut tapauksia, jossa vanhemmat tai huoltajat ovat tartuttaneet lapsiin sellaisia tauteja kuten megaloviruksen ja muita syljen kautta leviäviä viruksia, kättelemisen tai kyynärvarteen aivastamisen vuoksi.

Kaikista sairauksista, joita voimme välittää pussaamalla, on yksi erityinen joka tunnetaan nimellä “pusutauti”, ja se kuuluu samaan perheeseen herpeksen kanssa.

Henkinen terveys

Vauvojen mielestä pussaaminen on mukavaa, koska se muistuttaa imetystä. Kosketus huulilla on samanlaista ja tuottaa heille tyydytyksen tunteen. Vaikka tämä voi vaikuttaa myönteiseltä, se ei todellakaan ole.

Psyko-emotionaalisesta näkökulmasta mielenterveystyön asiantuntijat selittävät, että lasta ei kannata pussata suulle, koska se voi aiheuttaa heille sekaannusta koko lapsuuden ajan.

Muista, että vaikka meille suudelma on tapa ilmaista kiintymystä ja rakkautta, lapselle se voi olla jossain määrin hämmentävää heidän kasvaessaan ja ymmärtäessään, että suuteleminen on myös kiintymyksen osoitus pariskuntien välillä.

Vaikka monissa kulttuureissa suuteleminen suulle vanhempien ja lasten välillä on normaalia, meidän on ymmärrettävä, että vaikka tätä perinnettä on hyvä kunnioittaa, tavasta tulisi mieluiten luopua vähitellen, jotta voisimme estää epämiellyttävät tilanteet lapsillemme.

Pienet lapset voivat hämmentyä ja ajatella, että suulle suuteleminen on jotain, mitä tehdään kaikkien heidän elämässään läsnä olevien ihmisten kanssa.

He eivät näe eroa, ja siksi velvollisuutemme vanhempina on opettaa heille, että kiintymystä voidaan ilmaista monin tavoin ja että huulille suuteleminen on tapa, joka tulisi säästää vain kaikkein läheisimmille suhteille.

Asiantuntijoiden mukaan suulle suuteleminen voi antaa 3-11 -vuotiaille lapsille väärän viestin ja aiheuttaa heille jopa trauman, joka vaikuttaa heihin läpi nuoruusiän tai aikuiselämän.

En siis voi pussata vauvaani?

Se ei ole suositeltavaa. Jos todella haluamme toimia vastuullisesti lastemme terveyden eteen, on parasta välttää suutelemasta lapsiamme suulle.

Itse asiassa lasten tartuntatautien asiantuntijoilla on vieläkin tiukempi lähestymistapa. He vaativat, että tämä tapa tulisi hylätä välittömästi vauvojen sairauksien ehkäisemiseksi.

Vauvasi pussaaminen on tietysti teko, joka vahvistaa äidin ja vauvan välistä sidettä ilmaistessasi kiintymystä. Mutta pidä tämä tärkeä seikka mielessä: heidän terveytensä menee edelle.

Lisäksi on monia vaihtoehtoisia tapoja näyttää rakkautta – niitä täytyy vain etsiä.

Suosituksia

Vältä pussaamasta vauvaasi suulle, pese kätesi kunnolla, äläkä puhalla lapsesi ruokaan tai lainaa hänelle hammasharjaasi.

Älä pureskele ruokaa ennen kuin annat sen lapsellesi, kun hän alkaa syödä ensimmäisiä ruokiaan. On parasta käyttää tehosekoitinta tai mehustinta, jotta bakteerit ja virukset eivät kulkeutuisi vauvalle.

Muista, että sinulla on jo tarvittavat vasta-aineet tiettyjen tautien torjumiseksi, mutta vauvallasi ei vielä ole näitä puolustusmekanismeja.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.