Näärännäpyt lapsilla - miten niitä tulee hoitaa? - Äitiyden Ihme
 

Näärännäpyt lapsilla - miten niitä tulee hoitaa?

Näärännäpyt lapsilla - miten niitä tulee hoitaa?

Viimeisin päivitys: 05 elokuuta, 2018

Sillä ne kirvelevät ja ovat kipeitä, ja yleensä näärännäpyt ovat eräs vihatuimmista terveyspulmista niin aikuisilla kuin lapsillakin. Nyt annamme muutamia hyviä vinkkejä närännäppyjen estämiseen ja hoitoon erityisesti lapsilla.

Näärännäpyt eivät ole muuta kuin ihon tulehtumista, mutta ne tietysti aiheuttavat suurta epämukavuutta, ja kun lapsi kärsii jostakin pulmasta, siitä kärsii myös äiti.

Huolimatta siitä, kuinka monta kertaa sanot lapsellesi “Älä raavi!”, hän aina raapii, ja tämä tekee ongelmasta pahemman. Jos jos sinulla on itselläsi joskus ollut näärännäppy, ymmärrät hyvin, miksi on vaikeaa olla raapimatta…

Mikä sitten näärännäppy itse asiassa on? Se on pieni tulehtunut alue, joka on täynnä mätää, ja se sijaitsee ihon pinnalla silmäripsien juurissa.

Talirauhaset (jotka tuottavat talia, eli rasvaa) tai hikirauhaset ovat ne kohdat, jotka tässä ovat tulehtuneet. Rauhaset vastaavat sen nesteen tuottamisesta, joka kostuttaa silmää.

Näärännäppy voi ilmaantua ylä- tai alaluomelle. Sitä ei tule sekoittaa luomirakkulaan (chalazion), joka kehittyy samalle alueelle, mutta ei ole yhtä kipeä, ja joka usein on suurempi kuin näärännäppy. Tulehtunut rauhanen on tässä tapauksessa Meibomin rauhanen.

Näärännäpyt voivat olla ulkoisia tai sisäisiä. Viimeisimmässä tilanteessa, kuten kuvauskin jo kertoo, näppy syntyy ihon alle eikä ole näkyvä, mutta silti aivan yhtä kipeä. Se vie pidempään parantua, sillä näärännäppy ei näin pysty tyhjentymään yhtä hyvin kuin sen ollessa ulkoinen.

Oireet näärännäpystä ovat punoitus ja turvonneisuus luomella, kutina, kosketuksen sattuminen, silmän vuotaminen ja myös mätää täynnä olevan paiseen ilmaantuminen.

Suurin osa näärännäpyistä katoaa itsestään.

Syitä näärännäppyihin lapsilla

Syy tähän häiriöön on bakteeritulehdus, ja yleensä ongelma on streptokokki- ja stafyokokkibakteerien aikaansaama. Näärännäpyn syynä ei ole mikään puute lapsen vastustuskyvyssä.

Kyseessä ovat bakteerit, jotka elävät ihmisen kehossa ja jotka joskus voivat aiheuttaa talin, kuolleiden ihosolujen tai vanhojen ihobakteerien kertymisen tukkeumaksi.

näärännäppy lapsella

Kuinka näärännppyjä hoidetaan lapsilla?

Ensinnäkin, kuten jo sanoimmekin, suurin osa näärännäpyistä katoaa itsestään, mutta on eräitä suosituksia parantumisen prosessin vauhdittamiseksi:

  • Laita kostutettu kääre tulehtuneelle alueelle 10-15 minuutin ajaksi, ja toista tätä 3-4 kertaa päivässä.
  • Edellisen menettelyn lisäksi voit myös laittaa kamomillahauduketta kivun lievittämiseksi ja jotta tulehtuneisuus vähenisi.
  • Jos menet lastenlääkärin luokse, hän voi antaa voidetta tai silmätippoja.
  • Jos lapsi käyttää piilolinssejä, ne tulisi vaihtaa tavallisiin silmälaseihin, kunnes tulehdus katoaa. Kun aloitetaan taas linssien käyttö, ne tulisi pudistaa soveltuvalla nesteellä.

Yleensä näärännäppy vie 3-7 päivää kadotakseen. Jos se ei kuitenkaan katoa, ota yhteyttä lääkäriin, sillä siitä on tällöin saattanut tulla kysta.

Tässä tapauksessa tulee tehdä pieni viilto sen tyhentämiseksi. Tämä on kivuton toimenpide, jonka lääkäri tekee paikallispuudutuksessa, eikä se vaadi ompelua.

Kuten mainitsimmekin, näärännäpyn syyt eivät liity mihinkään puutteeseen lapsen vastustuskyvyssä.

Mitä EI tulisi tehdä näärännäpyn hoidossa

Ehkäpä tärkeämpää kuin se, mitä tulee tehdä, on se mitä EI tule tehdä. Kannattaa siis välttää näitä kolmea asiaa, jos lapsellasi on näärännäppy:

  1. Älä purista sitä. Jos yrität puhkaista näpyn, saatat saada aikaan vielä isomman tulehduksen.
  2. Älä hiero sitä. Varmista, että lapsesi ei raavi tulehtunutta aluetta. Tämä saa aikaan vain tulehduksen pahenemisen.
  3. Älä laita voiteita tai tuotteita ilman asiantuntijan suositusta. Näärännäpyn läheisyys silmään tarkoittaa sitä, että alue on herkkä, ja ei-valvottujen tuotteiden käyttö voi aiheuttaa hyvin suurta vahinkoa.
näärännäppy lapsella

Kuinka estää näärännäppyjä kehittymästä lapsilla?

Kaikkein tehokkain tapa estää näärännäppyjä on pitää hygienia hyvänä päivittäin.

Lapsen tulisi pestä kätensä kunnolla, ja jos hänellä on jo ollut näärännäppyjä aiemmin, on hyvä idea silloin tällöin puhdistaa pois se rasva, jota kertyy silmäluomille.

Samoin on hyvin tärkeää desinfioida kädet ennen kuin käytetään piilolinssejä, sillä kädet pääsevät suoraan kontaktiin silmän kanssa, kun linssit laitetaan paikoilleen ja kun ne otetaan pois.

Aikuisille on suosituksena kaiken meikin poistaminen ennenkuin mennään nukkumaan, ja samoin tulisi ajoittain tarkistaa ripsivärin kunto, kuten myös rajauskynien ja luomivärien – etenkin, jos niitä ei ole käytetty pitkään aikaan.

Lisäksi tulee ottaa huomioon, että niiden, joilla on jo näärännäppy, ei tulisi jakaa henkilökohtaisia tuotteitaan muiden kanssa, kuten esimerkiksi pyyhkeitä, tyynyjä tai aurinkolaseja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • AskMayoExpert. Hordeolum (stye). Rochester, Minn: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2014.
  • Lindsley K, Nichols JJ, Dickersin K. Non-surgical interventions for acute internal hordeolum. Cochrane Database of Syst Rev. 2017;1:CD007742

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.