Miksi ei kannata laittaa vauvalle tyynyä? - Äitiyden Ihme
 

Miksi ei kannata laittaa vauvalle tyynyä?

Miksi ei kannata laittaa vauvalle tyynyä?

Viimeisin päivitys: 02 elokuuta, 2018

Yksi tärkeimmistä asioista, jotka äidin on syytä tietää vauvanhoitoon liittyen, on se että tyynyjä ei tulisi käyttää. Mutta miksi näin on?

Vaikka moni ajatteleekin, että on OK laittaa pienille vauvoille tai jopa vastasyntyneille sänkyyn tyynyjä, tätä ei suositella, sillä vastasyntyneen vauvan kehon mittasuhteet ovat erilaiset kuin aikuisen. Hänen niskansa on pieni ja pää hyvin suuri muuhun kehoon verrattuina.

On hyvin tärkeää välttää tyynyjen käyttöä siihen asti, kunnes vauva alkaa tarvita niitä, sillä jos hän nukkuu tyynyn kanssa ennen kuin hän on valmis, riskinä on tukehtuminen.

Nyt kerromme tarkemmin syistä siihen, että vauvojen ei tulisi nukkua tyynyn kanssa – jatka lukemista!

vauvan uni

Miksi vauvojen tulee nukkua ilman tyynyä?

 • Tyyny voi aiheuttaa kätkytkuoleman. Jos laitat tyynyn vauvalle, jotta hän voisi maata vatsallaan nukkuessaan, hän ei pysty kääntymään, ja tämä voi aiheuttaa tukehtumisen. Samoin näin voi käydä pehmolelujen tai koristetyynyjen kanssa, joten niitäkin tulisi välttää vauvan sängyssä.
 • Jos vauva nukkuu tyynyn kanssa, se voi aiheuttaa epäluonnollisen linjan hänen selkärankaansa. Tämä vaikuttaa haitallisesti niskan luonnolliseen kaareen, sillä kuten mainitsimmekin, vauvalla on suhteellisen pieni niska ja suuri pää.
 • Ei ole suositeltavaa, että vauva nukkuu tyynyjen päällä. Vaikka saatatkin itse nukkkua mukavasti useiden tyynyjen kanssa, vauvasi ei tosiaankaan tunne oloaan mukavaksi näin. Ja jos hän ei nuku hyvin, hän tulee olemaan ärtynyt seuraavana päivänä. Tyynyn kanssa nukkuminen voi myös tehdä vauvan nukahtamisesta vaikeampaa.
 • Se voi aiheuttaa allergian kehittymisen. Tämä on myös eräs tärkeä asia, ja se tulee ottaa huomioon, kun peset tyynyn tai koristetyynyn, sillä usein tässä käytetään huuhteluainetta, jossa on erilaisia hajusteita. Vauvojen kohdalla tätä ei suositella, sillä heidän hajuaistinsa on vielä kehitysvaiheessa.

Milloin vauvat voivat alkaa käyttää tyynyjä?

Espanjan lastenlääkäriliitto ja American Academy of Pediatrics suosittelevat, että lapset alkavat käyttää tyynyjä kahden vuoden jälkeen. Tästä lähtien, mikäli haluat että lapsesi alkaa käyttää tyynyjä, on hyvä valita ohut, pieni ja kiinteä tyyny.

Itse asiassa tästä iästä lähtien on suositeltavaa, että lapsi käyttää tyynyä, sillä kyseisessä vaiheessa hartiat ovat jo leveämmmät kuin pää, ja tämä alkaa aiheuttaa sitä, että pää roikkuu kun lapsi nukkuu kyljellään.

Tyynyn tulisi olla sellaisista materiaaleista valmistettu, jotka mahdollistavat kunnollisen hengityksen, kuten esimerkiksi puuvillasta. On parasta välttää muun muassa polyesteriä, sillä se voi estää kunnollista hapettumista ja aiheuttaa liiallista kuumentumista pään ja niskan alueilla.

Asiantuntijat suosittelevat ensimmäisten kahden vuoden ajan tyynyjen, pehmolelujen ja peittojen välttämistä silloin, kun vauva nukkuu.

Neuvoja kätkytkuoleman riskin välttämiseksi

Sen lisäksi, että et käytä tyynyä, on muitakin tapoja estää tehokkaammin kätkytkuoleman riskiä:

 • Laita vauva selälleen. Vauvojen tulisi aina nukkua selällään, ja kasvot alaspäin nukkumista on syytä aina välttää kaikein keinoin.
 • Patjan tulisi olla saman mittainen kuin kehdon tai sängyn, ja sen ei tulisi olla liian pehmeä.
 • Vauvan tulisi nukkua niin, että hänen jalkansa koskevat sängyn pohjaa. Lakanoiden tulisi olla kunnolla patjan alle työnnetyt.
vauva nukkuu
 • Ei ole suositeltavaa, että käytetään peittoja, jotka on valmistettu joustavista tai muovikuiduista.
 • Huoneen lämpötilan tulisi olla noin 18-20 astetta.
 • Kun on vauvan uniaika, on parasta olla laittamatta hänen päälleen hyvin kuumia vaatteita tai peittoja.
 • Ei suositella sitä, että vauva aloittaa nukkumisen vanhempiensa kanssa ennen 13:tta viikkoa.
 • Vauvan ensimmäisinä elinkuukausina on parasta, että kehto on lähellä vanhempien sänkyä.

Kaikkein tärkein asia muistaa tyynyihin liittyen on se, että lapsen ei tule käyttää niitä ennen kuin hän on tarpeeksi vanha. Tyynyn käyttö liian varhain voi olla haitallista vauvan keholle ja yleisemminkin hyvinvoinnille. Ja lisäksi kannattaa tietysti pitää mielessä, että mitä parempi vauvan sänky on lepäämisen kannalta, sen parempi.

e


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.