Onnellisimmat äidit laittavat lapsensa sänkyyn aikaisin - Äitiyden Ihme
 

Onnellisimmat äidit laittavat lapsensa sänkyyn aikaisin

Onnellisimmat äidit laittavat lapsensa sänkyyn aikaisin
Elena Sanz Martín

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Onnellisimmat äidit ottavat tarpeeksi aikaa itselleen. Onnellisimmat äidit myös laittavat lapsensa nukkumaan aikaisin ja tekevät tästä asiasta rutiinin niin, että lapset voivat mennä nukkumaan onnellisina ja rentoina. Tämä on ainakin meidän mielipiteemme täällä Äitiyden Ihmeessä.

“Ole varovainen, älä anna heidän järkyttyä! Ole varovainen, älä anna heidän nauraa kovin paljon, koska silloin he innostuvat liikaa!” Esimerkiksi isoäidit antavat joskus tällaisia neuvoja, ja äidit yrittävät sitten ohjata lapsensa rauhallisempaan toimintaan.

Se tarina lapsesta, joka ei halunnut mennä nukkumaan

Kun kello tulee 20 ja lapsesi ei halua mennä nukkumaan, teet kuten monet äidit ja annat hänen leikkiä vielä vähän aikaa. Pian kello onkin jo 21, ja silloin pikkusesi tulisi todella olla jo sängyssä.

Mutta koska sinulla on paljon kotitöitä tekemättä, annat hänen jatkaa itsensä viihdyttämistä vielä jonkin aikaa. Annat hänelle jotain taidetarvikkeita maalaamiseen, ehkä muovailumassaa… Mitä tahansa, mikä ei vaadi ylimääräistä vaivaa ja jättää sinut vapaaksi hoitamaan kotityöt.

Kello kymmeneen mennessä lapsesi tulisi jo uinua, mutta viimeisen tunnin aikana olet juuri saanut pyykit laitettua, ja haluat ottaa muutaman minuutin käydäksesi suihkussa ja laittaaksesi itsesi valmiiksi sänkyä varten. Joten siirrät taas lapsesi nukuttamista.

Puoli yhteentoista mennessä on lopulta aika mennä nukkumaan. Se on vähän myöhäistä lapselle, mutta olet varma, että tämä takaa paremman levon. Iso virhe! Tällaisina iltoina lapsi pysyy jopa 23:een tai 24:ään asti hereillä, pyörien sängyssä ja haluamatta nukkua silmäystäkään.

Lapset haluavat juoda vettä tai imeä pulloaan, etsiä yhtä lelua tai jotain toista, mennä vessaan, juoda vettä taas… Ja kun huolehdit heidän tarpeistaan, lista vain jatkuu.

Ja siinä sinä sitten olet, aina yön pimeinä tunteina kuin uskollinen palvelija, joka pyrkii vastaamaan lasten jokaiseen tarpeeseen. Vihdoinkin kello 00.30 lapsesi nukahtaa, ja ajattelet että hän on sängyssä seuraavaan päivään asti. Toinen virhe!

Seuraavana aamuna pienokainen herää kello 5, 6 tai 7 aamulla, joten joudut keinuttamaan hänet takaisin uneen palataksesi nukkumaan. Hän nukkuu levottomasti, ikään kuin hänet keskeytettäisiin jatkuvasti, eikä hän pysty nukahtamaan uudestaan. Ja kun luulet hänen olevan syvässä unessa, näet lapsesi pyörivän, kääntyvän, hypähtävän ja heräävän uudelleen.

Melkein kuin lapsi ei olisi koskaan ollutkaan väsynyt, ja aivan kuin hän olisi juonut 4 tai 5 kupillista kahvia pysyäkseen niin kovasti hereillä. Tämän vuoksi seuraavana päivänä, kun on aika mennä päiväkotiin, hän ei halua nousta.

Sekä sinä että lapsesi heräätte aamulla haluten mennä saman tien takaisin sänkyyn. Lapsi on unelias koko päivän, ja sinä olet hyvin stressaantunut ja kykenemätön toimimaan kunnolla töissä.

Onnellisimmat äidit laittavat lapsensa sänkyyn aikaisin

Emme voi riittävästi korostaa, että onnellisimmat ja levollisimmat äidit laittavat lapsensa aikaisin nukkumaan. Muista, että lapsen aikainen yö merkitsee kaikkea seuraavaa:

  • Vapaata aikaa omistautua sinun ja kumppanisi parisuhteelle. Päivän lopussa onnesi ja hyvinvointisi riippuvat myös tästä.
  • Vähemmän stressiä kotitöiden tekemisestä, joita teet tavallisesti yöllä. Sinun ei tarvitse kuurata, pestä, siistiä tai tehdä muita tehtäviä samalla kun olet jatkuvasti huolissasi siitä, mitä lapsesi “keksii” viereisessä huoneessa.
  • Rentoutuminen ja syvä, tyydyttävä uni. Lapsesi saavat tarvitsemansa määrän unta, ja sekä heidän ruumiinsa että aivonsa pääsevät keräämään energiaa seuraavaa päivää varten.
  • Sinusta ei tunnu, että sinun täytyisi joustaa säännöissä ja olla heittopussina. Lapsesi eivät ole ne, jotka päättävät etteivät he halua mennä nukkumaan. Jos he tottuvat menemään aikaisin nukkumaan, sinun ei tarvitse kestää heidän kiukutteluaan siitä etteivät he halua mennä sänkyyn ja ettet anna periksi heidän haluilleen. Muista, että tämä ei ole sitä kurinalaista kasvatusta, jonka haluaisit antaa lapsillesi.
  • Kovasti kaivatun levon nautinto ja virkistävä uni.
  • Rauhoittumista myös muulle perheelle. Jos kotonasi asuu muitakin perheenjäseniä, näiden kaikkien on mahdollista kokoontua yhteen ja jakaa perheasioita, joita ei voi käsitellä lapsen edessä.

Äiti, jos et halua nyt kertomamme tarinan tapahtuvan myös itsellesi, on sinun ensin luotava iltarutiini ja noudatettava sitä joka ilta.

Jos lapsesi leikkivät, kerro heille, että he voivat jatkaa tiettyyn kellonaikaan asti. Ja kun tämä aika on kellon mukaan ohi, heidän on mentävä nukkumaan, vaikka he haluaisivat jatkaa leikkimistä.

Suostuttele heitä laululla, tarinalla tai päästämällä heidät äidin ja isän sänkyyn hetkeksi… Sinä itse varmasti tiedät, mikä toimii juuri teillä.

Älä koskaan unohda, kuinka tärkeää uni lapsille on ja kuinka tärkeää lepo on myös sinulle – hyvälle äidille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.