Lasten herpes: Oireet, syyt ja hoito - Äitiyden Ihme - Terveys
 

Lasten herpes: Oireet, syyt ja hoito

Lasten herpes: Oireet, syyt ja hoito

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2018

Herpes on virusperäinen tartuntatauti, joka aiheuttaa rakkulaisen tulehduksen. Lasten herpes on yleisempi vaiva kuin ehkä kuvitteletkaan, sillä tauti tarttuu hyvin helposti. Kun tartunnan on kerran saanut, tauti voi uusiutua uudestaan ja uudestaan, sillä elimistöön päässyt virus jää sinne pysyvästi.

Herpeksen aiheuttaa herpes simplex – tai herpes hominis -virus. Viruksesta ja taudista on kaksi tyyppiä, HHV-1 ja HHV-2. Suu-, huuli- ja ihoinfektiot ovat tavallisesti HSV-1:n aiheuttamia, kun taas genitaaliherpes on tavallisesti HSV-2:n aiheuttama.

Ensimmäisen tyypin virus on lapsilla yleisempi, joskin lapsilla tavataan harvoin myös kakkostyypin herpestä.

Ihmisillä esiintyy kahdeksan tyyppisiä herpesviruksia, joista herpes zoster aiheuttaa vesirokkoa ja vyöruusua.

Kuten jo mainitsimme, herpestä ei voida parantaa lopullisesti, mutta oireita voidaan helpottaa ja niiden paranemista pystytään nopeuttamaan erilaisilla hoidoilla. Kehon herkissä hermosolmuissa elävä virus jää kehoon horrostilaan aina seuraavaan aktivoitumiseen asti.

Lasten herpes: Oireet, syyt ja hoito

Lasten herpeksen oireet ja ulkonäkö

Tartunnan itämisaika on 10-14 päivää. Tartunta-alueella ilmenee aluksi punoitusta ja yleensä myös hiukan kutinaa.

Tämän jälkeen alueelle ilmestyy nesteen täyttämiä rakkuloita, jotka voivat aiheuttaa jonkin verran kipua. Puhjettuaan rakkulat jättävät jälkeensä ruven, joka katoaa muutamassa päivässä. Rakkuloista ei jää pysyviä jälkiä.

Vaikka herpesvirus ei aktiivisen aikansa ulkopuolella aiheuta potilaalle suurempia oireita, tietyt tutkimukset yhdistävät herpeksen Alzheimerin tautiin.

Herpeksen ensimmäinen esiintymiskerta nostaa yleensä lapsella kuumeen ja aiheuttaa imusolmukkeiden turpoamisen.

Yhdysvaltojen Lastenlääkäriyhdistyksen mukaan herpesvirus voi aiheuttaa vastasyntyneelle vakavia komplikaatioita, kuten aivo-, keuhko- ja maksasairauksia sekä ihon ja silmien haavaumia. Äärimmäisissä tapauksissa tauti voi olla vauvalle hengenvaarallinen.

Jos rakoista erittyvä neste pääsee kontaktiin terveen kehonosan kanssa, myös tuolla alueella voi myöhemmin ilmetä herpestä.

Mistä lasten herpes johtuu?

Pääasiallinen syy on tartunnan saaminen aikuisilta, sillä 79-90 % aikuisista kantaa tätä virusta.

Mutta lapsi voi saada herpestartunnan myös muilla tavoin:

  • Synnytyksen aikana: näin voi tapahtua, jos äidin herpes on aktiivisessa tilassa.
  • Suora tarttuminen: suudelmien tai muun herpesalueen koskettamisen myötä. Herpes tarttuu äärimmäisen helposti.
  • Epäsuora tarttuminen: pyyhkeiden, juomalasien, lelujen tai minkä tahansa muun kautta, joka on ollut kontaktissa tartunnan saaneen ihmisen kanssa.
  • Tarttuminen sukupuolisen kanssakäynnin kautta: genitaaliherpes tarttuu tällä tavalla.
  • “Horroksessa” olevan viruksen herääminen: tämä tapahtuu joskus reaktiona kylmään, kuumaan, kuumeeseen, stressiin tai auringonvaloon.

Kuinka lasten herpes parannetaan?

Vastasyntyneiden tartuntatapauksissa heidät viedään sairaalaan, jossa heitä hoidetaan teho-osastolla viruksen mahdollisten vakavampien seurausten varalta.

Viruksen muita vaikutuksia voidaan yleensä hoitaa kotioloissa. Tämän lisäksi viruslääkkeiden käyttö voi nopeuttaa paranemisprosessia ja estää virusta leviämästä pidemmälle. Viruksen hoitoon on olemassa myös eräitä luonnollisia keinoja.

Herpeksestä kärsivän lapsen hoidossa on muistettava muutama asia:

  • Anna lapselle paljon nesteitä nestehukan välttämiseksi.
  • Älä anna lapselle ruokia, jotka voivat ärsyttää haavaumia.
  • Tarkista, että lapsella ei ole kuumetta, turvonneita imusolmukkeita tai muita kipuja tai vaivoja. Soita sellaisten tapauksessa lastenlääkärillesi.

Kuten sanoimme aiemmin, herpes ei katoa kehosta kokonaan. Ainoa mahdollisuus on hoitojen nopeuttaminen, mutta sen jälkeen se tulee kuitenkin pysymään epäaktiivisena virusta kantavan henkilön kehossa.

Onko lasten herpes torjuttavissa?

Herpeksen torjumiseen ei ole olemassa muuta keinoa kuin välttää kontaktia niiden ihmisten kanssa, jotka kärsivät herpeksen aktiivisesta vaiheesta. Samalla tavoin lasta ei suositella vietävän päivähoitoon tai kouluun, jos hänellä on herpesoireita.

Nuorten ja aikuisten tapauksessa kondomin käyttö tai seksistä pidättäytyminen ovat parhaita keinoja ehkäistä genitaaliherpestartuntoja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Pousa Castro X, Bascones Martínez A. Herpesvirus. Av. Odontoestomatol 2011; 27 (1): 11-24.
  • Baquero Artigao F, Prieto Tato LM, Ramos Amador JT, et al. Guía de la Sociedad Española de Infectología Pediátrica sobre prevención, diagnóstico y tratamiento de la infección neonatal por virus herpes simplex. An Pediatría. 2018;89(1):64.e1-64.e10. doi:10.1016/j.anpedi.2018.01.004

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.