Mistä tiedät, että synnytys on alkamassa? - Äitiyden Ihme
 

Mistä tiedät, että synnytys on alkamassa?

Mistä tiedät, että synnytys on alkamassa?
Marisol Rendón Manrique

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvatuksen kandidaatti Marisol Rendón Manrique.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Uuden vauvan syntymä on hetki, jota kaikki perheenjäsenet odottavat. Suurin osa vanhemmista haluaa oppia tuntemaan merkit, jotka viittaavat siihen että synnytys on alkamassa.

Hetken lähestyessä ilmaantuvien selkeiden merkkien lisäksi on olemassa joitakin tapoja tunnistaa etukäteen, että synnytys on alkamassa ja pitäisi ruveta valmistautumaan.

Synnytyksen varhaiset merkit

Raskauden viimeisten viikkojen aikana vartalosi alkaa näyttää merkkejä siitä, että lapsesi on tulossa ja synnytys on alkamassa.

 1. Lantiosi asento muuttuu. Muutama viikko ennen synnytystä vauva alkaa laskeutua lantiota kohti. Vauva on asettumassa siihen asentoon, jossa se syntyy tähän maailmaan. Tiedät, milloin tämä on meneillään, koska koet lisääntynyttä virtsaamisen tarvetta. Tämä johtuu siitä, että vauvan pää painaa virtsarakkoasi vasten.
 2. Kohdunkaulasi laajenee. Synnytystä edeltävien päivien ja viikkojen aikana kohdunkaulasi pitää laajentua, jotta vauva mahtuu tulemaan ulos. Kun käyt tarkastuskäynneillä, lääkärin tulisi mitata kohdunkaulan laajentuminen, jotta nähdään onko vartalosi valmis synnytykseen.
 3. Sinulla on vatsa- ja selkäkipuja. Erityisesti siinä tapauksessa, että tämä ei ole ensimmäinen synnytyskertasi, koet kipuilua vatsasi ja alaselkäsi alueella, kun synnytys on alkamassa. Tämä johtuu siitä, että lihakset ja nivelet venyvät valmistautuen synnytykseen.
 4. Sinulla saattaa esiintyä ripulia. Aivan kuten kohtusi lihakset, vartalosi muutkin lihakset löystyvät, kun kehosi valmistautuu synnytykseen. Tähän kuuluvat myös peräsuolen lihakset, mikä saattaa häiritä ruoansulatusta. Muista pitää nesteytyksestä huolta.
On monia merkkejä, joista tietää, että synnytys on alkamassa
 1. Painonnousu lakkaa, ja saatat jopa pudottaa pari kiloa. Painonnousulla on tapana lakata raskauden loppusuoralla, ja monet äidit alkavat jopa laihtua. Älä huoli, tämä ei vaikuta vauvasi painoon ollenkaan. Painonlaskuun on olemassa yksinkertainen selitys – lapsiveden määrä pienenee.
 2. Olet paljon väsyneempi kuin tavallisesti. Raskauden viimeisellä kolmanneksella yöt ovat hieman vaikeampia kuin ennen. Jatkuvan virtsaamisen tarpeen ja syvän uupumuksen välillä on vaikea saada unta. Jos et saa kunnolla unta yöllä, yritä ottaa torkkuja päiväsaikaan kompensoidaksesi huonosti nukutut yöt.
 3. Nivelesi löystyvät. Relaksiini on hormoni, jota vapautuu raskauden aikana, ja se tekee nivelsiteistäsi hieman löysemmät. Ennen kuin synnytys alkaa, kaikki kehosi nivelet ovat hieman löysemmät. Tämä mahdollistaa sen, että lantiosi voi antaa lisää tilaa ulos tulevalle vauvalle.

Merkkejä siitä, että synnytys on alkamassa

Merkkejä siitä, että synnytys on alkamassa.
 1. Emättimestä tulevan eritteen väri ja koostumus muuttuvat. Raskauden viimeisten päivien aikana saatat huomata kohdusta tulevan laihan nesteen tai liman erittymistä. Joissakin tapauksissa eritteen seassa saattaa olla hieman verta. Jos näin käy raskauden viimeisten viikkojen aikana, sinun kannattaa lähteä kohti sairaalaa laukut pakattuina.
 2. Tunnet voimakkaita ja usein esiintyviä supistuksia. Nämä supistukset ovat merkki siitä, että synnytys on käynnissä. Saatat tuntea pistelyä vatsassasi, kun kohtusi laajenee valmiiksi suurta hetkeä varten. Synnytyksenaikaisten supistusten piirteisiin kuuluu:
  Supistukset ovat yhä voimakkaampia, eivätkä ne lakkaa.
  – Kipu jatkuu, vaikka vaihtaisit asentoa.
  Supistukset menevät alaselästä kohti vatsaa ja saattavat säteillä jopa kohti jalkoja.
  – Ne ovat tiheneviä, säännöllisiä ja yhä kivuliaampia. Ne muuttuvat jatkuvaksi kivuksi, joka ei laannu ennen kuin vauva on syntynyt.
 3. Lapsivetesi menee. Yksi synnytyksen viimeisistä merkeistä, kun hetki on jo ihan lähellä, on lapsiveden meneminen. Näin ei kuitenkaan aina käy, joten on tärkeää kiinnittää huomiota myös muihin merkkeihin. Tämä voimakas nesteiden vapautuminen tapahtuu ainoastaan 15 %:lla raskauksista, joten älä huoli, jos näin ei käy sinulle.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.