Lapsen vakavasti otettavat oireet, joita ei tule sivuuttaa - Äitiyden ihme
 

Lapsen vakavasti otettavat oireet - 7 merkkiä, joita ei tule sivuuttaa

Lapsen vakavasti otettavat oireet - 7 merkkiä, joita ei tule sivuuttaa
Marisol Rendón Manrique

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvatuksen kandidaatti Marisol Rendón Manrique.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tänään jaamme listan, jossa esittelemme yleisimmät lapsen vakavasti otettavat oireet. On tavallista, että vanhemmat murehtivat lapsestaan, etenkin huomatessaan tämän kärsivän epätavallisista oireista. Joissain tapauksissa voi olla vaikea tunnistaa, milloin on aika ottaa yhteyttä lääkäriin. 

Paina nämä merkit mieleesi, sillä vaikka osa vaivoista onkin yleisiä, nämä lapsen vakavasti otettavat oireet saattavat pahimmillaan kieliä sairaudesta, jolloin on tärkeää varata aika lääkärille.

Lapsen vakavasti otettavat oireet

  1. Todella korkea kuume. Ota lapsesi kuume vakavasti, jos alle 3 kuukauden ikäisen vauvan kuume on 37 astetta tai korkeampi, 3-6 kuukauden ikäisen vauvan kuume on 38 astetta tai korkeampi tai 6-24 kuukauden ikäisen lapsen kuume on 39 astetta tai korkeampi. Mainittua korkeampi kuume voi johtua bakteeri- tai virustulehduksesta. Tarkkaile myös kuumeisen lapsen psyykkistä tilaa.
  2. Ihottuma, varsinkin jos se on muodoltaan pyöreää. Punaiset läiskät, jotka eivät katoa ihoa painaessa, tai  rykelmittäin esiintyvät punaiset läiskät voivat kieliä allergisesta reaktiosta. Ihottumat voivat myös olla merkki ongelmista lapsen verenkierrossa. Jos ihottuman ohella esiintyy hengitysvaikeuksia, soita välittömästi terveyskeskukseen.
  3. Luomet ja tummat läiskät. Vaikka suurimmaksi osaksi luomet ovat normaaleja, eikä niistä tarvitse huolestua, kannattaa kuitenkin seurata, ilmaantuuko lapsen iholle uusia luomia tai tummia läiskiä. On myös hyvä tarkkailla jo olemassa olevia luomia, jotta huomaa, jos niiden koko, muoto tai väri muuttuu. Jos lapsellasi on luomi jo syntyessään, on hyvä tarkastuttaa se lääkärillä ja varmistaa, että luomi ei ole pahanlaatuinen. Tarkista lapsesi iho säännöllisesti, esimerkiksi kylvyn yhteydessä.
  4. Yhtäkkinen vatsakipu. Oire, johon tulee kiinnittää erityistä huomiota, on kipu lapsen alavatsassa oikealla puolella. Kipu voi esiintyä myös kramppien muodossa. Joskus tämä vatsakipu säteilee jalkaan saakka, ja sen ohella voi esiintyä ripulia, oksentelua sekä kuumetta. Jos lapsellasi on näitä oireita, on tärkeää sulkea pois umpilisäkkeen tulehduksen mahdollisuus. 
    Lapsen vakavasti otettavat oireet
  5. Sinertävät huulet. Jos lapsen huulet muuttuvat väriltään sinertäviksi tai normaalia tummemmiksi tai menettävät omaa väriään, on kiiruhdettava lääkäriin. Huulten värimuutoksen yhteydessä voi esiintyä myös kiihtynyttä hengitystä. Tällaisessa tapauksessa on tärkeää sulkea pois astma- tai allergiakohtauksen mahdollisuus. Jos lapsen huulet sinertävät, on kuunneltava, tuottaako lapsen rintakehä tai nenä epätavallista ääntä. Turvonnut kieli, huulet tai silmät ovat oireita, jotka vaativat kiireellistä hoitoa. Tämänkaltainen yhtäkkinen tulehdustila voi olla merkkinä myrkytystilasta tai anafylaktisesta reaktiosta, eli äkillisestä yliherkkysreaktiosta, joka voi johtua esimerkiksi lääkityksestä tai tietystä ruoka-aineesta.
  6. Nukkuessa oksentaminen.  Jos lapsesi oksentaa nukkuessaan, on kyseessä hätätilanne, ja on syytä soittaa ambulanssi. Hoitoon pääsy on erityisen kiirellistä, jos lapsesi on alle kuuden kuukauden ikäinen.
  7. Runsas verenvuoto. Pienille lapsille on hyvin tavallista satuttaa itseään aina silloin tällöin leikkien tiimellyksessä. Jos verenvuoto kuitenkin on todella runsasta ja hallitsematonta, eikä se vähene painamalla verenvuotokohtaa, tulee lapsi viedä lääkäriin, jotta vältytään vakavammilta seurauksilta.
Lapsen vakavasti otettavat oireet, joita ei tule sivuuttaa

Muita oireita, joista on hyvä keskustella lääkärin kanssa

  • Erittäin kuivat huulet.
  • Kyynelten puute lapsen itkiessä.
  • Vauvan vaippa on kuiva pitkiä aikoja.
  • Lapsi on veltto tai hyvin heikko.
  • Pidempään kuin kymmenen päivää kestävä ripuli. Tällöin on kyseessä vakava ripuli.
  • Lapsen ulosteessa on verta tai uloste on limaista.
  • Lapsen oksentelu kestää kauemmin kuin 24 tuntia.
  • Lapsi on ulostamatta useita päiviä.
  • Lapsella ei ole ruokahalua, eikä hän syö hänelle tarjottua ruokaa.
  • Lapsen jatkuva yskä, jonka yhteydessä rinnasta kuuluu epäilyttävää ääntä.
  • Lapsi hengittää epätavallisen nopeasti.
  • Kauemmin kuin kolme päivää kestävä kuume.
  • Lapsen vartalossa esiintyy ihottumaa, joka ei häviä muutaman tunnin kuluessa.

Jos huomaat lapsesi oirehtivan yhdellä tai useammalla edellä mainitulla tavalla, on suositeltavaa ottaa yhteys terveysalan ammattilaiseen välittömästi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.