Kuinka toimia, jos lapsi lyö päänsä? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka toimia, jos lapsi lyö päänsä?

Kuinka toimia, jos lapsi lyö päänsä?

Viimeisin päivitys: 11 syyskuuta, 2018

Siitä hetkestä lähtien, kun lapsi alkaa kävellä, hän on alttiina kaatumisille ja päänsä kolauttamiselle. Tämän tyyppiset vahingot ovat yksi tavallisimmista onnettomuuksista lapsilla, ja vaikka niistä ei aina tarvitsekaan huolestua, tulee asiaan kiinnittää jokaisella kerralla huomiota.

Onnettomuuden vakavuudesta riippuen, on oltava valmiina toimimaan nopeasti. Jotta osataan reagoida oikealla tavalla ja estää vakavammat ongelmat, on todella tärkeää, että vanhemmat tuntevat tietyt perusohjeet.

Tässä artikkelissa kerromme, kuinka tulee toimia, kun lapsi lyö päänsä esimerkiksi kaatuessaan – jatka siis lukemista ja paina neuvot mieleesi!

On tavallista, että lapsi lyö päänsä

Pään kolauttelu on hyvin tavallinen ilmiö siitä hetkestä lähtien, kun lapsi alkaa kävellä. Onnettomuuksia sattuu, ja sekä nuoremmat että vanhemmat lapset voivat helposti kompastua tai pudota niin, että satuttavat päänsä.

Kaikista lapsuuden onnettomuuksista kaatumiset ja pään kolauttamiset ovat tavallisimpia. Itse asiassa asiantuntijat kertovat, että noin 50% päähän kohdistuvista iskuista tapahtuu alle 15-vuotiailla.

Kaikkein vaarallisimmat kodin paikat pikkuiselle ovat hoitopöydät, kävelytuolit, pöydät, sängyt ja tuolit.

Vanhempana lapsi lyö päänsä yleensä urheillessaan tai muuta fyysistä toimintaa harjoittaessaan.

Kuinka reagoida, kun lapsi lyö päänsä?

On elintärkeää, että lapsen vanhemmat ja sukulaiset tietävät, kuinka tulee toimia, mikäli tällainen onnettomuus sattuu. Lasta tulee osata hoitaa, minkä lisäksi täytyy pystyä määrittämään, onko lapsi tarpeen viedä lääkäriin.

Tarkkaileminen

Tämä on yksi tärkeimmistä asioista silloin, kun lapsi on lyönyt päänsä.

Vanhempien tulisi tarkkailla lasta kolmen vuorokauden ajan onnettomuuden jälkeen ja viedä hänet välittömästi sairaalaan, jos erikoisia oireita ilmenee.

Lapsi kaatui pyörällä ajaessaan

Milloin tulee mennä sairaalaan?

On eräitä oireita, jotka osoittavat selvästi, että lapsi tulisi viedä välittömästi sairaalaan. Näihin kuuluvat seuraavat:

  • Tajunnan menettäminen (edes hetkellinen)
  • Oksentelu
  • Ongelmat puhumisessa
  • Koordinaatiokyvyn heikkeneminen
  • Muistinmenetys

Kaikkein vaarallisimmat paikat kodissa pienille ovat vaipanvaihtopöydät, kävelytuolit, pöydät, sängyt ja tuolit.

Kolahtamiset ja ruhjeet

Useimmissa tapauksissa pään kolahtaminen aiheuttaa vain säikähtämisen.

Jos lapsi saa kuhmun, ruhjeen tai pienen haavan, on normaalia, että hän kokee epämukavuutta ja kärsii päänsärystä. Näissä tilanteissa vanhempien tulee puhdistaa ja hoitaa haava sekä asettaa iholle kankaaseen käärittyjä jääpaloja.

Vaikka kolahdus ei vaikuttaisikaan vakavalta, vanhempien on syytä olla tarkkana. Jos kuhmu tai paukama kasvaa, on syytä mennä sairaalaan niin pian kuin mahdollista.

Kallonmurtuma

Kun kalloon tulee murtuma, tai jos lapsella on seuraavia oireita, tulee soittaa hätänumeroon tai viedä lapsi sairaalaan niin pian kuin mahdollista.

Kallonmurtuman oireita ovat:

  • Verestävät silmät
  • Verenvuoto silmistä tai nenästä
  • Muistinmenetys, kuten myös koordinaatiokyvyn heikentyminen
  • Pään luut näyttävät liikkuvan koskettaessa
  • Ongelmat puhumisessa
  • Kouristukset
  • Tokkuraisuus
Lapsi lyö päänsä

Kuinka lasta tulee tarkkailla pään kolahtamisen jälkeen?

Jos kyseessä on pieni vauva, vanhempien tulisi olla erityisen varovaisia, sillä kallon luut ovat tällöin edelleen hyvin pehmeät. Vauvaa tulisi tarkkailla usean tunnin ajan onnettomuuden jälkeen, ja hänet täytyy viedä lääkäriin seuraavissa tapauksissa:

  • Kuhmu kasvaa ja muuttuu pehmeäksi
  • Lapsella on vaikeuksia hengittää
  • Tokkuraisuus
  • Ärtyneisyys
  • Oksentelu

Kaikkein tavallisin oire, joka pään kolahtamisen jälkeen havaitaan, on päänsärky. Useimmissa tapauksissa ongelma ratkeaa jään, rauhallisen ympäristön ja lapselle sopivan särkylääkkeen avulla.

Kuten jo tiedätkin, mitä tulee vauvoihin ja vanhempiinkin lapsiin, vanhempien ja aikuisten sukulaisten tulisi olla tarkkoina mahdollisten oireiden suhteen, sillä ne voivat kertoa siitä, että lapsi tarvitsee ammattilaisen apua.

Vaikka pään kolahtaminen onkin luultavasti kaikkein tavallisin lapsuuden onnettomuus, tulee muistaa, että pää on yksi herkimmistä alueista ihmisen kehossa. Siksi on syytä olla erityisen tarkkana tilanteissa, joissa lapsi lyö päänsä. Tarkkailu on avainasemassa, jotta vanhemmat voivat määrittää, onko lapsi tarpeen viedä lääkäriin.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.