Lapsen jalkojen hoito kotikonstein - Äitiyden Ihme
 

Lapsen jalkojen hoito kotikonstein

Lapsen jalat vaativat omanlaistaan huomiota, ja vanhempien on tärkeä muistaa huolehtia myös lapsen tästä kehon osasta.
Lapsen jalkojen hoito kotikonstein

Viimeisin päivitys: 06 joulukuuta, 2019

Lastenhoito-oppaissa puhutaan syöttämisestä ja ruokavaliosta, vaipanvaihdosta ja kylvettämisestä, mutta lapsen jalkojen hoito jää usein mainitsematta. Hyvä hoito auttaa suojaamaan lapsen jalkoja ja ehkäisemään niin lapsuudessa kuin aikuisuudessakin ilmeneviä ongelmia. Tämän vuoksi kerromme seuraavaksi hyödyllisistä vinkeistä lapsen jalkojen hoitamiseksi nopeasti ja helposti.

Selkä-, polvi- ja nilkkakivut johtuvat hyvin usein jalkojen ongelmista. Onneksi lapsen jalkojen hoito on kuitenkin yleensä helppoa, eikä vaadi paljon aikaa tai vaivannäköä.

Lapsen jalkojen hoito kotikonstein

1. Pese jalat joka päivä

Ensimmäiseksi annamme tämän perusneuvon, eli lapsen jalat kannattaa pestä päivittäin. Kun iho on puhdas, kuivaa se kunnolla ja keskity myös varpaiden väleihin. Hikiset tai muuten kosteat jalat altistavat lapsen sienen kasvulle.

Tämän vuoksi pesu kannattaa suorittaa hyvin, ja voit halutessasi käyttää vauvantalkkia pesun jälkeen pitääksesi ihon kuivana ja terveenä. Poista ylimääräinen talkki, jotta sitä ei jää möykyiksi varpaiden väliin.

Lapsen jalkojen hoito kotikonstein

2. Osta oikean kokoisia kenkiä

Heti kun huomaat, että lapsesi kengät ovat liian pienet, osta tilalle suuremmat. Tiukat kengät tulee vaihtaa heti tilavampiin, jotta jalkojen vahingoittumista voidaan välttää.

Itse asiassa oikean kokoiset kengät ovat lapselle todella tärkeät. Suosittelemme asiantuntijan avuksi ottamista, kun käytte kenkäkaupassa, jotta voisit varmistaa oikean istuvuuden lapsesi jalalle.

Tilaa tulee olla riittävästi varpaiden ympärillä jalan kasvua varten. Tarkista tämä painamalla hellästi kenkiä kärjistä, kun ne ovat lapsella jaloissa.

3. Käytä lapsen jaloille sopivia sukkia

Puuvilla- ja villasukat pitävät lapsen jalat lämpiminä. On kuitenkin hyvä varmistaa säännöllisesti, että sukat ovat oikean kokoiset – etenkin, jos kuivaat sukkia koneellisesti.

Sukat voivat nimittäin kutistua, ja jos ne ovat liian pienet, ne saattavat olla haitaksi jalkojen kehitykselle. Käytä pehmeitä kenkiä sekä sukkia, jotka sallivat varpaiden liikkua vapaasti.

4. Leikkaa varpaankynnet suoriksi

Tämä on yksi tavallisimmista neuvoista, mitä tulee lapsen jalkojen terveyteen. Kynsien leikkaaminen suoriksi estää niiden sisäänpäin kasvua.

Tässä ilmiössä kynsi kasvaa “ihoon”, ja siten iho alkaa punoittaa ja turpoaa. Tuloksena on myös suurta kipua kynnen alueella. On siis tärkeää olla varovainen lapsen kynsiä leikattaessa, jotta voitaisiin estää sisäänpäin kasvua.

Käytä kynsileikkuria, jossa on suora reuna, eikä pyöristettyä. Käytä myös viilaa reunojen tasoittamiseksi tarvittaessa. Älä koskaan leikkaa kynsien sivuja, äläkä myöskään leikkaa kynsiä kovin lyhyiksi.

5. Anna lapsen kävellä paljain jaloin

Lapsen kannattaa antaa kävellä kotona – ja miksei kesäisin pihallakin – mahdollisimman paljon paljain jaloin. Kun lapsi oppii kävelemään, paljain jaloin oleminen mahdollistaa jalan paremman kehittymisen ja voimakkuuden, sillä se ei ole rajoitettu.

Tulee tietenkin varmistaa, että lattia on puhdas ja ettei sillä ole esineitä, jotka voivat vahingoittaa lapsen jalkoja.

Lapsen jalkojen hoito kotikonstein

Monelle on yllätys, että paljain jaloin kävely on yksi parhaista asioista lapsen jalkojen terveen kasvun takamiseksi. Se auttaa muun muassa lihaksia kehittymään ja vahvistumaan sekä mahdollistaa jalkojen kunnollisen ilman saannin.

Muista, että kengät muotoutuvat usein niissä olevien jalkojen mukaan. Vaikka onkin houkuttelevaa säästää rahaa lapsen vaateostoksissa, kengissä huono laatu voi todellakin tulla hyvin “kalliiksi” jalkojen hyvinvoinnin kärsiessä.

Näillä perusneuvoilla pääset hyvään alkuun lapsesi jalkojen kunnollisessa hoidossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


    • Rosselli, P. (2002). Pie Plano. El Pediatra Eficiente, (6), 538–539.
    • Morin, C., Chrestian, P., & Ilharreborde, B. (2015). Infecciones osteoarticulares del pie en el niño. EMC – Podología17(4), 1–7.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.