Näin opetat lasta solmimaan kengännauhat - Äitiyden Ihme
 

Näin opetat lasta solmimaan kengännauhat

Näin opetat lasta solmimaan kengännauhat
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 05 helmikuuta, 2019

Tänään jaamme muutamia vinkkejä, joiden avulla opetat lasta solmimaan kengännauhat, mikä on tärkeä askel kohti lapsen itsenäisyyttä.

Monet vanhemmat, opettajat ja lapsenvahdit pohtivat, miten lapselle voi ja kannattaa opettaa kengännauhojen solmiminen. Aikuiset solmivat itse kenkänsä joka päivä, mutta tekniikan siirtäminen lapselle ei ole niin helppoa kuin voisi kuvitella.

Pienen lapsen koordinaatiokyky ja motoriset taidot eivät ole vielä täysin kehittyneet, ja lapsi oppiikin solmimaan kengännauhansa vasta noin 5-6 vuoden iässä. Tässä vaiheessa hänen motoriset kykynsä ovat tarpeeksi kehittyneet, jotta hän pystyy muistamaan nauhojen solmimisen monivaiheisen prosessin.

Moni vanhempi haluaa käyttää samoja metodeja, joilla häntä itseä opetettiin aikoinaan solmimaan kengännauhat. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että tämä ei aina ole tehokkain oppimismuoto omalle lapselle.

Opetus on sitä, että auttaa lasta tuomaan tämän taidot esiin.

– Erich Fromm

Näin opetat lasta solmimaan kengännauhat

Mikäli et ole vielä löytänyt oikeaa keinoa opettaa lapsellesi kengännauhojen sitomista, tässä on muutamia tekniikoita, jotka voivat olla hyödyllisiä.

1. Opeta lasta liikuttamaan sormiaan

Useat tekijät vaikuttavat kengännauhojen solmimiseen liittyviin vaikeuksiin. Kengännauhojen solmiminen vaatii sekä hiottua sorminäppäryyttä että sormien liikkeiden koordinointia.

Suosittelemme, että näytät lapselle, miten liikuttaa sormia, ennen kuin opetat häntä solmimaan nauhoja. Näytä lapselle, kuinka liikkeet suoritetaan; miten nauhaa pidellään ja miten sitä siirretään puolelta toiselle.

Tätä varten ohjeista lasta asettamaan peukalon ja etusormen päät yhteen, jotta sormet pitävät nauhoista tiukasti kiinni. Muut sormet tulee pitää poissa häiritsemästä prosessia. Voit alussa auttaa lasta pitämään nauhaa normissa ja sitten ohjata lapsen käsiä, jotta hän näkee, miten solmu tehdään.

Näin opetat lasta solmimaan kengännauhat

2. Käytä värillisiä nauhoja

Toinen vinkki on käyttää värillisiä nauhoja, jotta lapsesi pystyy helposti erottamaan oikean nauhan vasemmasta nauhasta silloin, kun nauhat ovat solmittuna yhteen.

Jos sinulla ei ole värillisiä nauhoja käytettävissä, voit käyttää tussia värjätäksesi toisen nauhoista. Värien käyttö auttaa monia lapsia ymmärtämään ja muistamaan tämän monivaiheisen prosessin.

Kun olet pujottanut värilliset nauhat kenkiin, laita kengät lapsen jalkoihin. Seiso sen jälkeen lapsen vieressä ja näytä hänelle liikkeet hitaasti yhdellä kengällä, jotta lapsi voi verrata omaa nauhojen käsittelyään sinun liikkeisiin.

Sinun täytyy toistaa prosessi uudestaan ja uudestaan kunnes lapsi ymmärtää miten se tehdään.

3. Kaninkorvatekniikka

Tämä on luultavasti helpoin ja hauskin tekniikka, mitä tulee kengännauhojen solmimiseen.

Käyttääksesi tätä tekniikkaa sinun pitää sitoa nauhat sillä tavalla, että lapsi voi kuvitella tekeväsi kanin korvat.

Tehdessäsi korvat, yritä käyttää eri värisiä nauhoja. Aloita tekemällä solmu ja käännä sitten kumpikin nauha silmukalle tehdäksesi kanin korvat.

On tärkeää, että näytät lapselle kuinka pitää solmua peukalon ja etusormen välissä, jotta lapsi voi tehdä toisen solmun kanin korvilla.

Lopuksi, opeta lasta tekemään kanin korvista samankokoiset vetämällä nauhan toisesta tai toisesta päästä.

Näin opetat lasta solmimaan kengännauhat

4. Pahvitekniikka

Voit myös käyttää tätä käsityö-tekniikkaa helpottamaan yhdessä oppimista.

Tämä viimeinen vinkki koostuu kengän muotoisen mallin tekemisestä pahvista. Sen avulla lapsi voi yrittää sitoa nauhoja uudestaan ja uudestaan. Näin lapsi voi myös harjoitella solmujen ja silmukoiden tekemistä.

Älä huolehdi, pahvikengän tekeminen on helppoa. Sinun tarvitsee vain piirtää kenkä palalle pahvia tussin avulla.

Merkkaa reikien paikat tussilla ja käytä sitten rei’itintä tekemään reiät. Kun pahvikenkä on valmis, on aika laittaa nauhat pahvikenkään ihan kuin pujottaisit nauhoja oikeisiin kenkiin.

Muista, että toistaminen on tärkeää, sillä se on perustavaa laatua oleva prosessi lapsen oppimisessa.

Joskus lapsilla on vaikeuksia oppia ja vanhempien on vaikeaa löytää tehokkaita tapoja opettaa lapsia.

Auttaaksesi lastasi oppimaan, kannattaa olla kärsivällinen. Useimpien lasten on toistettava prosessi useita kertoja ennen kuin siitä tulee heille tuttu ja he alkavat tekemään sitä automaattisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Equipo Susaeta. (2015). Aprende a atarte los cordones. Susaeta.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.