9 vinkkiä kylmänkyhmyjen hoitoon
 

9 vinkkiä kylmänkyhmyjen hoitoon

Kylmänkyhmyt eivät ole vaarallisia, mutta vaiva voi olla ärsyttävä ja kivulias. Tässä artikkelissa jaamme muutamia vinkkejä kylmänkyhmyjen hoitoon.
9 vinkkiä kylmänkyhmyjen hoitoon

Viimeisin päivitys: 30 marraskuuta, 2021

Kylmänkyhmyt ovat yksi ikävimmistä ja epämukavimmista kylmiin vuodenaikoihin liittyvistä iho-ongelmista. Ne eivät ole vaarallisia, mutta voivat etenkin kroonistuessaan aiheuttaa päänvaivaa. Tänään jaamme muutamia vinkkejä kylmänkyhmyjen hoitoon.

Mitä kylmänkyhmyt ovat?

Kylmänkyhmyt ovat verinahan ja ihonalaisen rasvakerroksen paikallisia tulehduksellisia kyhmyjä. Ne ovat seurausta ihon jäähtymisestä. Selvää paleltumista ei tarvita, mutta yleensä tilanteeseen liittyy kosteusaltistus. Kylmänkyhmyt ovat yleisimpiä viileän ilmaston maissa, joissa asuntojen lämpötila on usein matala. Sisätilojen kunnollinen lämmitys ja riittävä vaatetus ovat parhaat keinot suojaamaan kylmänkyhmyiltä.

Kylmänkyhmyt syntyvät yleensä raajojen kärkiosiin, jotka ovat eniten alttiina kylmälle ja kosteudelle. Useimmat tapaukset ovat akuutteja ja paranevat muutamassa viikossa itsestään, mutta vaiva voi myös kroonistua. Kylmänkyhmyt ovat yleisimpiä kylmälle herkillä lapsilla ja naisilla.

Kylmänkyhmyjen aiheuttamia iho-oireita ovat:

  • Punertavat läiskät tai kyhmyt
  • Aristus tai särky
  • Kutina
  • Kihelmöinti tai poltteleva tunne
  • Turvotus
  • Pahimmillaan rakkulat ja haavaumat

9 vinkkiä kylmänkyhmyjen hoitoon

Kuten niin monen muunkin terveysongelman tapauksessa, myös kylmänkyhmyjen kohdalla tärkeintä on ennaltaehkäisy. Kylmänkyhmyihin ei ole olemassa varsinaista hoitoa, ja yleensä vaiva väistyykin itsestään noin kolmessa viikossa. On kuitenkin muutamia asioita, joita kylmänkyhmyjen parantelussa kannattaa ottaa huomioon.

9 vinkkiä kylmänkyhmyjen hoitoon

1. Lämpöhoito

Vaikka lämpö tuokin helpotusta kylmettyneeseen oloon, ei ihoa kannata altistaa suoraan kuumalle esineelle tai vedelle, sillä tämä voi tehdä lisää vahinkoa. Jos olon lämmittämiseen haluaa käyttää esimerkiksi kuumavesipulloa, kannattaa pullo kääriä pyyhkeeseen tai liinaan. Yleensä riittää, että päälle pukee lämpimät ja kuivat vaatteet, jotka suojaavat vahingoittunutta aluetta kylmältä.

Vaikka lämpö tarjoaa helpotusta, on parasta olla laittamatta lämpöä suoraan vamman päälle, koska se voi pahentaa oireita. Esimerkiksi pussi kuumaa vettä tai ilmaa hiustenkuivaajasta. Lämpimien vaatteiden käyttö riittää suojaamaan raajoja kylmän vaikutukselta. Siksi on hyvä idea käyttää lämpimiä kenkiä (sukat ja kengät), hanskoja, huivia ja hattua.

2. Ihovoiteet

Kylmänkyhmyjen aiheuttamaa kutinaa ja tulehtuneisuutta voidaan hoitaa kortisonivoiteilla, joita saa ilman reseptiä apteekeista. Tämän tyyppisiä voiteita käytettäessä on tärkeää muistaa, että käytön tulee olla lyhytaikaista, eikä voidetta kannata käyttää halkeilleelle tai haavaiselle iholle.

3. Hankaamisen välttäminen

Ihon hankaaminen tai hierominen voi pahentaa tulehdusta ja lisätä ärsytystä. Ihon liiallista koskettelua on siis syytä välttää, minkä lisäksi  päälle kannattaa pukea kiristämättömät ja hyvin hengittävät vaatteet.

4. Ihon kosteutus

Kun kylmänkyhmyt alkavat parantua, ihon kosteutuksesta kannattaa huolehtia hajusteettomalla ja herkälle iholle sopivalla kosteusvoiteella. Voiteen on hyvä sisältää A-vitamiinia, E-vitamiinia, allantoiinia, ureaa tai hyaluronihappoa. Puhdas ja hyvin kosteutettu iho pienentää sekundaarisen tulehduksen kehittymisen riskiä.

5. Antiseptiset tuotteet

Vaikka yleensä riittää, että vahingoittunut ihoalue pestään lämpimällä vedellä, joissain tapauksissa antiseptisilla aineilla voidaan vähentää ihon tulehtuneisuutta. Tuotteen levittämisen jälkeen iho kannattaa suojata ohuella sideharsolla.

9 vinkkiä kylmänkyhmyjen hoitoon

6. Raapimisen välttäminen

Vaikka kutinaa tekisikin mieli helpottaa raapimalla ihoa, on tärkeää, että näin ei tehdä, sillä raapiminen aiheuttaa vain lisää kutinaa. Tämä synnyttää noidankehän, joka voi johtaa ihon rikkoutumiseen ja pahimmillaan sekundaariseen tulehdukseen tai muuhun vakavampaan ongelmaan.

7. Liikunta ja tupakoinnin välttäminen

Tupakointi supistaa ihoverisuonia, joten sitä on tärkeää välttää. Fyysinen aktiivisuus puolestaan parantaa verenkiertoa.

8. Kehäkukkaöljy

Kehäkukkaöljy on yksi sopivimmista kasveista erilaisten iho-ongelmien rauhoittamiseen. Sillä on tulehdusta ehkäiseviä ja lievittäviä, antiseptisia, viruksia tuhoavia, verenvuotoa hillitseviä ja hoitavia ominaisuuksia.

9. Kamomilla

Kamomillauute auttaa rauhoittamaan erilaisia iho-ongelmia, kuten ruusufinniä, dermatiittia ja auringon polttamaa ihoa, ja sitä voidaan hyödyntää myös kylmänkyhmyjen hoidossa.

Kylmänkyhmyt voivat olla epämiellyttävä ja toisinaan jopa kivulias vaiva, mutta yleensä ne eivät aiheuta pitkäaikaisia terveysongelmia. Suurimmassa osassa tapauksia ongelma häviää itsestään muutamassa viikossa, mutta osalla potilaista vaiva kroonistuu.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Tobón MX, Rodríguez G. Eritema pernio: una enfermedad misteriosa. CES Med.  [Internet]. 2013  Jan [cited  2021  Nov  03] ;  27( 1 ): 113-126. Disponible en: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-87052013000100013&lng=en.
  • Cappel JA, Wetter DA. Clinical characteristics, etiologic associations, laboratory findings, treatment, and proposal of diagnostic criteria of pernio (chilblains) in a series of 104 patients at Mayo Clinic, 2000 to 2011. Mayo Clin Proc. 2014 Feb;89(2):207-15. doi: 10.1016/j.mayocp.2013.09.020. PMID: 24485134.
  • Nyssen A, Benhadou F, Magnée M, André J, Koopmansch C, Wautrecht JC. Chilblains. Vasa. 2020 Mar;49(2):133-140. doi: 10.1024/0301-1526/a000838. Epub 2019 Dec 6. PMID: 31808732.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.