Huulten kosteuttaminen 10 kotihoidon avulla
 

Huulten kosteuttaminen 10 kotihoidon avulla

Huulten kosteuttaminen ja rohtumisen estäminen onnistuu myös kotihoitojen ja luonnollisten tuotteiden avulla.
Huulten kosteuttaminen 10 kotihoidon avulla

Viimeisin päivitys: 02 marraskuuta, 2021

Vartalon ihon lisäksi myös huulten iholla on taipumus kuivua. Huulten iho on ohutta ja herkkää, ja kuivat huulet ovat tuttu vaiva monille etenkin talvisin. Alla jaamme 10 kotikikkaa, joiden avulla huulten kosteuttaminen on helppoa ja tehokasta. Näitä vinkkejä voi ja kannattaa hyödyntää huulten suojaamiseksi jo ennen kuin huulet ovat päässeet kuivumaan ja halkeilemaan.

Huulten kosteuttaminen 10 kotihoidon avulla

Huulten iho on ohutta ja siksi herkkää ulkoisille ärsykkeille. Huulissa ei myöskään ole omia rasvaa tuottavia talirauhasia. American Academy of Dermatology Association -järjestön mukaan huulille on näistä syistä tärkeää tarjota suojaa ja kosteutta. Huulten kuivumista ja rohtumista voivat aiheuttaa myös esimerkiksi alhainen ilmankosteus, UV-säteily, atooppinen iho, huulitulehdus, ruoka-aineallergiat, tietyt lääkeaineet ja sopimattoman huulirasvan käyttö.

1. Kaakaovoi

Kaakaovoi muodostaa karitevoin tavoin ihon pinnalle suojaavan kerroksen, joka auttaa säilyttämään ihon kosteuden. Se ravitsee ja kosteuttaa ihoa, parantaen samalla sen elastisuutta. Kaakaovoin tuoksu ja maku ovat makeammat kuin karitevoilla, minkä lisäksi se sisältää ihon paranemista edistäviä rasvahappoja ja vitamiineja.

2. E-vitamiini

Vitamiinit ovat tärkeitä terveen ja hehkuvan ihon ylläpitämiseksi. Vaikka paras vitamiinien lähde onkin ruoka, myös paikallisesti käytettävistä tuotteista ja vitamiinilisistä voi olla hyötyä. Markkinoilla on erilaisia E-vitamiinia sisältäviä huulivoiteita, mutta myös nestemäistä E-vitamiinia voi käyttää tehohoitona huulille.

Huulten kosteuttaminen 10 kotihoidon avulla

3. Vaseliini

Vaseliini on klassinen apu ihon kosteuttamiseen ja suojaamiseen. Se on öljynjalostuksessa sivutuotteena saaduista pitkäketjuisista hiilivedyistä koostuva rasva, jolla voidaan suojata ärtynyttä tai lievästi vahingoittunutta ihoa. American Academy of Dermatology Association suosittelee vaseliinin käyttöä myös huulivoiteena.

4. Ruusuvesi

Ruusuvesi on epäilemättä yksi suositeltavimmista luonnontuotteista lisättäväksi ihonhoitorutiiniin. Iranian Journal of Basic Medical Sciences -lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan ruusuvedellä on antioksidanttisia ja antiseptisia vaikutuksia, minkä vuoksi sen käyttö nopeuttaa haavojen paranemista.

5. Arganöljy

Arganöljy on monikäyttöinen tuote, jota voidaan hyödyntää sekä kasvojen ja vartalon ihon että hiusten hoidossa. Sitä käytetään muun muassa saippuoiden, voiteiden ja hiustuotteiden ainesosana, ja se kosteuttaa ja pehmentää tehokkaasti myös huulten ihoa. International Journal of Nanomedicine -julkaisussa korostetaan arganöljyn sisältävän runsaasti E-vitamiinia, joka on rasvaliukoinen antioksidantti, joka auttaa ihoa sitomaan kosteutta.

6. Kamomilla

Kamomillalla on antioksidanttisia, tulehdusta ehkäiseviä, antimikrobisia ja antiallergisia ominaisuuksia, ja se auttaa tasoittamaan, kiinteyttämään ja puhdistamaan ihoa sekä tasapainottamaan ihon pH:ta. Anti-inflammatoristen ominaisuuksiensa vuoksi kamomillaa suositellaan toisinaan käyttämään esimerkiksi ruusufinnin hoidossa.

Huulten kosteuttaminen 10 kotihoidon avulla

7. Ruusunmarja

Kosteuttaminen on välttämätöntä ihon joustavana ja sileänä pitämiseksi. Ruusunmarjaöljy sisältää tärkeitä rasvahappoja ja on niiden ansiosta erinomainen ihon kosteuttaja. Ruusunmarjaöljy imeytyy ihoon tehokkaasti ja sen sisältämät antioksidantit pääsevät tunkeutumaan ihon syviin kerroksiin.

8. Karitevoi

Karitevoi sopii lähes kaikille ihotyypeille, sillä se ei tuki ihohuokosia tai sisällä ihoa ärsyttäviä kemikaaleja. Sen kosteuttava vaikutus perustuu sen runsaasti sisältämiin rasvahappoihin, jotka imeytyvät nopeasti ihoon ja auttavat sitomaan kosteutta.

9. Aloe vera

Ihonhoitotuotteissa käytettävä aloe vera on peräisin samannimisestä kasvista. Sen geelimäinen koostumus imeytyy helposti, mikä tekee siitä ihanteellisen raaka-aineen rasvaiselle iholle. Aloe vera voi kuitenkin parantaa myös kuivan ihon ulkonäköä ja sopii käytettäväksi myös huulien iholle.

10. Manteliöljy

Manteliöljy sisältää E-vitamiinia, A-vitamiinia, sinkkiä ja omega-3-rasvahappoja. Se auttaa parantamaan ihon sävyä kosteuttavien ominaisuuksiensa ansiosta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.