Lapsen atooppisen ihottuman hoito 15 vinkin avulla - Äitiyden Ihme
 

Lapsen atooppisen ihottuman hoito 15 vinkin avulla

Atooppinen ihottuma on tavallisesti vauvojen ja nuorten lasten vaiva, joka aiheuttaa ihon kuivuutta ja ärtymistä.
Lapsen atooppisen ihottuman hoito 15 vinkin avulla

Viimeisin päivitys: 13 joulukuuta, 2018

Vanhempien on tärkeä tietää, mitä lasten yleisimpien iho-ongelmien hoito pitää sisällään.  Iho on ihmisen suurin elin, johon kuitenkin usein kiinnitetään vain vähän huomiota. Ilmansaasteet, lämpötilan vaihtelut ja auringon säteily voivat kaikki vahingoittaa ihoa, etenkin, jos henkilö kärsii valmiiksi iho-ongelmista. Tänään kerromme, kuinka lapsen atooppisen ihottuman hoito onnistuu 15 kätevän vinkin avulla.

Atooppinen ihottuma on yleinen vaiva

Atooppinen ihottuma on tulehdustauti, joka on yleistynyt viime vuosina entisestään. Siihen sairastuneista 90 % on lapsia, ja alle kuuden vuoden ikäisistä lapsista siitä kärsii 20 %.

Atooppinen ihottuma on tavallisimpia syitä, miksi vanhemmat ottavat yhteyttä ihotautilääkäriin auttaakseen lapsiaan. Tätä ihottumaa esiintyy yleensä noin viiden vuoden iässä.

Jotkut tästä sairaudesta kärsivät ihmiset kokevat sitä loppuelämiensä ajan, kun toisilla se taas parantuu iän myötä. Atooppisen ihottuman ilmeneminen ensimmäistä kertaa aikuisiällä on hyvin harvinaista.

Lasten ihottumaoireet saattavat puhjeta kahden ja kolmen ikäkuukauden välillä. Tämän sairauden piirteitä ovat ihottumat, jotka johtavat erittäin kuivaan, kutisevaan ja punoittavaan ihoon.

Ihottumaa ilmestyy useimmiten päänahkaan, poskiin, polviin ja kyynärpäihin.

Lapsen atooppisen ihottuman hoito 15 vinkin avulla

Lapsen atooppisen ihottuman hoito

Atooppiselle ihottumalle ei ole tällä hetkellä hoitokeinoa, mutta ihottumien puhkeamista voidaan ehkäistä. Seuraa alla olevia neuvoja ihottumien ehkäisemiseksi.

 • Ensimmäinen askel lasten atooppisen ihottuman hoidossa on tunnistaa ne tekijät, jotka johtavat ihottumien puhkeamiseen. Jokainen uusi puhjennut ihottuma lisää uusiutumisen todennäköisyyttä. Koska tämä tauti on yhteydessä kehon immuunivasteeseen, on tärkeää vältellä mahdollisia allergeeneja kuten eläinten karvaa/hilsettä, pölypunkkeja, siitepölyä, pölyä ja muita vastaavia.
 • Puhdista, kosteuta ja suojaa ihoa hellävaraisilla tuotteilla, jotka on suunniteltu erityisesti tällaisen ihon tarpeisiin. Vältä vahvoja saippuoita, hajusteita ja alkoholia.
 • Taputtele iho kuivaksi puhdistuksen jälkeen, älä hankaa. Käytä pehmeitä pyyhkeitä, jotka eivät vahingoita lapsesi ihoa.
 • Vältä keinokuituja ja villaa, jotka kummatkin voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Puuvillavaatteet sopivat atooppisesta ihottumasta kärsiville lapsille parhaiten.
 • Kun pyykkäät lapsesi vaatteita, käytä ekstrahuuhteluohjelmaa, jotta vaatteisiin ei varmasti jää yhtään pyykinpesuainejäämiä. Vältä huuhteluaineita.
 • Noudata lääkärisi neuvoja ihottuman hoidossa. Älä keskeytä hoitoa jos huomaat, että oireet alkavat katoamaan, sillä tämä voi johtaa ihottuman uusiutumiseen.
 • Kosteuta lapsesi ihoa vähintään kahdesti päivässä erilaisilla tuotteilla, kuten kosteuttavilla voiteilla ja öljyillä. Kosteusvoiteet voivat palauttaa ihon kimmoisuutta ja suojella ihoa ärsyyntymiseltä ja kutinalta.
Lapsen atooppisen ihottuman hoito 15 vinkin avulla
 • Varmista, että käytät lapsesi kylvettämiseen kädenlämpöistä vettä. Vältä kuumaa vettä, sillä se voi pahentaa ihon kuivuutta entisestään.
 • Lapsen kynnet on hyvin tärkeää pitää lyhyinä. Tällä tavoin hän ei vahingoita itseään liikaa, jos hän raapii itseään.
 • Pitkät kylvyt eivät ole hyväksi atooppisesta ihottumasta kärsiville lapsille. Kylpyjen ei tulisi kestää kymmentä minuuttia pidempään. Kylvyssä tai suihkussa käyminen tulisi rajoittaa yhteen kertaan päivässä. Itse asiassa päivittäinen kylpy ei ole välttämättä edes tarpeen, ja usein kylvyssä käyminen vain joka toinen päivä on tämän taudin kannalta parempi. Tämä riippuu myös vuodenajasta ja sääolosuhteista.
 • Pyri pitämään lapsen ympäristö suhteellisen viileänä ja kosteana. Tuuleta kotiasi päivittäin ja vältä lämmityksen säätämistä liian korkealle talvisin.
 • Vältä lapsen käärimistä liian runsaisiin lämpimiin vaatteisiin. Hikoilu voi pahentaa iholle puhjennutta atooppista ihottumaa.
 • Käytä aurinkovoidetta päivittäin.
 • Jos lapsellasi ei ole allergialääkitystä, joka voisi herkistää häntä, niin pieni määrä aurinkoa voi tehdä vaurioituneelle iholle hyvää. Vältä auringonvaloa kuitenkin keskipäivän aikaan, jolloin se on voimakkaimmillaan.
 • Valista lasta hänen sairaudestaan ja auta häntä hoitamaan omaa ihoaan. Tämä tulee olemaan avainasia ihottumien uusiutumisen minimoinnissa.

Kun noudatat näitä neuvoja atooppisesta ihottumasta kärsivän lapsen hoidossa, niin voit vähentää uusiutuvien ihottumien määrää ja rajuutta ja siten auttaa lasta selviämään tämän yleisen ihosairauden kanssa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.