Murrosikään liittyvä ientulehdus: mitä tulee tietää
 

Murrosikään liittyvä ientulehdus: mitä tulee tietää

Murrosikään liittyvä gingiviitti on sairaus, joka vaikuttaa nuorten ikeniin. Ota selvää, miksi se puhkeaa ja miten sitä hoidetaan.
Murrosikään liittyvä ientulehdus: mitä tulee tietää

Viimeisin päivitys: 27 lokakuuta, 2022

Ikenien tulehdus ja verenvuoto ei ole vain aikuisten ongelma, vaan se voi koskea myös lapsia ja nuoria. Tässä artikkelissa kerromme murrosikään liittyvästä ientulehduksesta.

Tähän elämänvaiheeseen liittyvät muutokset edistävät ongelman ilmaantumista: kiinnostuksen puute suuhygieniaa kohtaan, epäterveellinen ruokavalio ja uudet tottumukset ovat joitakin tekijöitä. Lisäksi hormonaaliset muutokset edistävät ientulehdusta.

Aikuisilla on edelleen keskeinen rooli teini-ikäisten suun terveydenhoidossa. Ratkaisu on löydettävä ajoissa epämukavien ja vakavampien komplikaatioiden välttämiseksi. Jatka lukemista ja opi aiheesta lisää.

Murrosikään liittyvä ientulehdus

Ientulehdus on nimensä mukaisesti ikeniin vaikuttava tulehdusprosessi. Kyseisessä vaivassa ienkudos turpoaa, punoittaa, muuttuu aristavaksi tai kipeäksi ja vuotaa verta pienimmästäkin kosketuksesta. Vaivaan liittyy yleensä myös pahanhajuinen hengitys sekä bakteeriplakkia ja hammaskiveä hampaiden pinnoilla.

Jos ientulehdusta ei hoideta ajoissa, se voi kehittyä parodontiitiksi. Tämä ei ole kovin yleistä nuorilla, mutta se on mahdollista.

Parodontiitissa tulehdus on syvempi ja se voi vaikuttaa vakavasti hampaiden tukikudoksiin. Luun ja periodontiumin tuhoutuminen johtaa hampaiden liikkumiseen ja jopa niiden menetykseen.

Yleisin ientulehduksen aiheuttaja on huono suuhygienia. Bakteeriplakin kertyminen ja hammaskiven muodostuminen ikeniin ärsyttää niitä ja laukaisee tulehdusprosessin puolustusmekanismina.

Nuoruudessa mukaan tulee kuitenkin uusi määrittävä tekijä: sukupuolihormonien pitoisuus. Murrosiälle tyypillinen hormonitason nousu pojilla ja tytöillä aiheuttaa muutoksia ikenissä. Sen lisäksi, että nuorilla on taipumusta laiminlyödä suuhygieniaansa, he ovat alttiimpia ientulehdukselle jo pienimmästäkin bakteeriplakin määrästä.

Amerikan parodontologian akatemian luokituksen mukaan murrosikään liittyvä ientulehdus kuuluu umpieritykseen liittyvän, hammasplakin aiheuttaman ientulehduksen ryhmään. Tästä syystä nuorten kohdalla ei sairautta hoidettaessa huomioida vain paikallisia tekijöitä, vaan myös hormonaaliset muutokset.

Huono suuhygienia altistaa nuoret ientulehdukselle.
Kipu ja verenvuoto pienestäkin traumasta, kuten hampaiden harjauksesta, voi viitata murrosiän ientulehdukseen.

Murrosikään liittyvän ientulehduksen syyt

Murrosiän hormonaalisilla muutoksilla on siis erittäin tärkeä rooli ientulehduksen synnyssä, kuten myös suuhygienian laiminlyöntiin liittyvillä käyttäytymismalleilla ja asenteilla.

Nämä ovat joitakin tekijöitä, jotka yhdessä edistävät murrosikään liittyvän ientulehduksen ilmaantumista:

  • Perinnöllisyys: Perintötekijöillä voi olla vaikutusta. Jos vanhemmat kärsivät tästä ongelmasta, heidän lapsensakin saattavat periä alttiuden.
  • Hormonaaliset muutokset: Sukupuolihormonien radikaali lisääntyminen laukaisee liiallisen tulehdusvasteen ikenissä paikallisille ärsytystä aiheuttaville tekijöille. Tätä esiintyy molemmilla sukupuolilla, mutta naisilla se voi ilmetä syklisesti kuukautisten yhteydessä, erityisesti ovulaation aikana tai ehkäisypillereiden käytön vuoksi.
  • Bakteeriplakki ja hammaskivi: Puutteellinen suuhygienia mahdollistaa bakteerien ja ruoanjäämien kertymisen tahmeaksi kalvoksi hampaiden ja ikenien pinnoille. Jos sitä ei poisteta, se kalkkeutuu syljen mineraaleista ja muuttuu hammaskiveksi. Molemmat elementit ärsyttävät ikeniä.
  • Tilanteet, joissa plakkia jää hampaisiin: Reiät, hampaiden ahtautuminen ja virheasennot sekä oikomiskojeet edistävät bakteeriplakin jäämistä ja kertymistä suuhun.
  • Suuhengitys: Suun kautta hengittäminen ja kitka ulkoilman kanssa aiheuttavat suun kuivumista ja tiettyjä muutoksia ikenissä, jotka johtavat niiden tulehdukseen.
  • Hampaiden puhkeaminen: Viimeisten pysyvien hampaiden puhkeaminen voi johtaa ientulehdukseen.
  • Ruokavalio: Kun nuoret valitsevat itse ruokansa, he syövät usein epäterveellisesti. Pitkälle jalostetut elintarvikkeet, virvoitusjuomat, makeiset ja muut herkut edistävät haitallisten bakteerien lisääntymistä suussa.
  • Tupakka: Jotkut nuoret saattavat aloittaa tupakanpolton. Tämä tottumus vahingoittaa suun yleistä terveydentilaa ja altistaa ientulehdukselle.
  • Lävistykset: Jotkut nuoret saattavat haluta laittaa suuhunsa lävistyksiä, mutta on syytä mainita, että tällaiset vierasesineet suun limakalvolla edistävät ienvaurioita.

Ientulehduksen hoito

Paras tapa hoitaa murrosikään liittyvää ientulehdusta on käydä hammaslääkärillä usein. Joskus oireet voivat olla hyvin epämääräisiä, ja vain kokenut silmä pystyy tunnistamaan ongelman.

Kliininen tutkimus ja röntgenkuvat auttavat ienongelmien diagnosoimisessa. Sen hoitamiseksi on kuitenkin tärkeää, että nuori sitoutuu omaksumaan hyvät suuhygieniatottumukset.

Hampaiden harjaus, hammaslangan käyttö ja erityiset suuvedet ovat avainasemassa ienten terveyden parantamisessa. Lisäksi hammaslääkäri voi suorittaa ammattimaisen puhdistuksen plakin ja hammaskiven poistamiseksi. Tämä edistää kudosten paranemista.

Vaikeimmissa tapauksissa, kun on kyse syvemmistä alueista, hammaskiven poisto ja juurenpinnan silotus on tarpeen. Toisinaan jopa antibioottien ja tulehduskipulääkkeiden käyttö.

Usein, kun hormonit ovat pääsyy ongelmaan ja paikalliset tekijät on eliminoitu, tilanne ei paranekaan tai ilmaantuu uudelleen. Yleensä tulehdus kuitenkin vähenee nuoruusiän jälkeen itsestään (kunhan muut altistavat tekijät pidetään kurissa).

Kuinka välttää murrosikään liittyvä ientulehdus?

Hyvä suuhygienia on tärkeää murrosiässä.
Hygieniatottumuksia ei pidä laiminlyödä, sillä tässä elämänvaiheessa mukaan tulee muita parodontiitille altistavia tekijöitä.

Nuoruudelle tyypillisiä hormonaalisia muutoksia ei voi välttää, ja tästä syystä murrosikään liittyvän ientulehduksen puhkeaminen on aina mahdollista. Sinun on kuitenkin syytä tietää, että jos kaikki muut tekijät pidetään kurissa, lapsesi suun terveyttä voidaan kohentaa.

Hampaiden harjaus fluorihammastahnalla sekä hammaslangan päivittäinen ja oikeaoppinen käyttö ovat avainasemassa bakteeriplakin poistamisessa. Nuorten tulee olla tietoisia ja vastuussa suuhygieniastaan. Ja vanhempien tulee motivoida ja vaatia heitä pitämään huolta suunsa terveydestä.

Ruokavaliosta huolehtiminen ja terveellisistä ruoista valistaminen on myös yksi strategia, jolla ylläpidetään paitsi suun, myös koko kehon terveyttä. Kyky keskustella ja pohtia tupakanpolttoon ja tiettyihin muoti-ilmiöihin, kuten lävistyksiin, liittyviä riskejä auttaa myös suuresti.

Lopuksi, ikenistä ja yleensäkin suusta huolehtiminen edellyttää säännöllisiä hammaslääkärikäyntejä. Ammattilainen on erinomainen apu ennaltaehkäisyssä.

Murrosikään liittyvä ientulehdus voidaan siis välttää valistuksella ja terveyttä edistävillä tottumuksilla. Terveet elämäntavat auttavat nuoria pitämään loitolla suun ongelmat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Vereau, N. C., & Palacios, M. A. (2012). Enfermedad gingival en adolescentes: Diagnóstico y tratamiento. Revista Estomatológica Herediana22(3), 167-170.
  • Armitage, G. C. (1999). Development of a classification system for periodontal diseases and conditions. Annals of periodontology4(1), 1-6.
  • Koreeda, N., Iwano, Y., Kishida, M., Otsuka, A., Kawamoto, A., Sugano, N., & Ito, K. (2005). Periodic exacerbation of gingival inflammation during the menstrual cycle. Journal of Oral Science47(3), 159-164.
  • Machtei, E. E., Mahler, D., Sanduri, H., & Peled, M. (2004). The effect of menstrual cycle on periodontal health. Journal of periodontology75(3), 408-412.
  • Shourie, V., Doraswamy Dwarakanath, C., Vittalrao Prashanth, G., Vishwanathmurthy Alampalli, R., Padmanabhan, S., & Bali, S. (2012). The effect of menstrual cycle on periodontal health—a clinical and microbiological study. Oral Health and Preventive Dentistry10(2), 185.
  • Hennequin‐Hoenderdos, N. L., Slot, D. E., & Van der Weijden, G. A. (2016). The incidence of complications associated with lip and/or tongue piercings: a systematic review. International journal of dental hygiene14(1), 62-73.
  • Passos, P. F., Pintor, A. V. B., Marañón-Vásquez, G. A., Campos, T., Abrahão, A. C., Ferreira, D. M. T., … & Visconti, M. A. (2022). Oral manifestations arising from oral piercings: a systematic review and meta-analyses. Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology and Oral Radiology.
  • García, J. J. E., & Carrión, J. B. (Eds.). (2005). Manual SEPA de Periodoncia y Terapéutica de Implantes. Fundamentos y guía práctica. Ed. Médica Panamericana.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.