6 kirjaa murrosikäisille lukijoille - Äitiyden Ihme
 

6 kirjaa murrosikäisille lukijoille

6 kirjaa murrosikäisille lukijoille
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 28 tammikuuta, 2019

Yleisestä uskomuksesta poiketen myös teini-ikäiset voivat olla varsinaisia lukutoukkia. He tarvitsevat vain hieman motivaatiota ja rohkaisua. Tässä artikkelissa esittelemme 6 mainiota kirjaa murrosikäisille lukijoille.

Teini-ikä ja sen mukanaan tuomat haasteet

Teinivuodet ovat monelle vaikea vaihe. Teini-ikäisen keho käy läpi monia muutoksia, joita henkilö ei voi itse hallita. Fyysisten muutosten lisäksi teini-ikäisen seksuaaliset vaistot heräävät ensimmäistä kertaa ja hormonit ottavat vallan.

Tässä ikävaiheessa kirjoilla on tärkeä merkitys, vaikka nopeasti ajateltuna yhteyttä voi olla vaikea nähdä. Mitä tekemistä kirjoilla on teinien fyysisen ja psyykkisen kehityksen kanssa? Kiinnostaako lukeminen teinejä lainkaan – eikö heidät olisi kätevämpi tavoittaa teknologian kautta?

Näihin kysymyksiin vastataksemme meidän täytyy ensin unohtaa stereotypiat teinien kunnianhimon puutetta koskien. Ei pidä paikkaansa, että kaikki teini-ikäiset ovat apaattisia ja pinnallisia, ja heitä kiinnostaa ainoastaan hauskanpito. He ovat suurta muutosta läpikäyviä yksilöitä, ja joskus he vain tarvitsevat jonkun, joka kuuntelee heitä.

Luovuttuamme tästä yksipuolisesta näkökulmasta voimme tarjota teini-ikäisille lapsillemme kaiken heidän tarvitsemansa tuen ja tiedon. Alla listatut kirjat ovat tässä mainioita apukeinoja, jotka tekevät osan työstä puolestasi.

6 kirjaa murrosikäisille lukijoille

6 kirjaa murrosikäisille lukijoille

1. Momo: Merkillinen tarina harmaista herroista ja tytöstä joka antoi ihmisille takaisin ajan (Michael Ende)

Tämän fantasiaromaanin on kirjoittanut Michael Ende, joka on erityisen tunnettu Tarina vailla loppua –romaanistaan. Momo-teoksen päähenkilö on nuori tyttö, joka ilmestyy yhtäkkiä hylättyyn roomalaiseen amfiteatteriin. Hän ystävystyy lähikaupungin asukkaiden kanssa ja huomaa, että hänellä on lahja todella kuunnella muita.

Vaikka ensivaikutelmalta Momo saattaakin vaikuttaa lasten sadulta, se on paljon enemmän. Momo on tarina ymmärtämisestä, empatiasta ja kiitollisuudesta. Samaan aikaan tarinan konnat – Harmaat Herrat – edustavat kulutuskulttuurin kritiikkiä.

2. Sieppari ruispellossa (J. D. Salinger)

Tämän klassikkoromaanin päähenkilö on sisäisten ristiriitojen kanssa painiva 17-vuotias Holden Caufield. Hänet on juuri erotettu yksityiskoulusta, eikä hän ole valmis kohtaamaan vanhempiaan.

Matkallaan kohti New Yorkia ja kotia Holden viettää aikaa hotellissa. Hän käy läpi useita kokemuksia, joiden avulla lukija pääsee tutustumaan häneen paremmin.

Sieppari Ruispellossa herätti ilmestyessään runsaasti keskustelua, sillä romaanin teemoja ovat muun muassa seksi ja teini-ikäisten ahdistus. Romaanin kieli on selkeää, hauskaa ja tutun oloista.

Kirjoissa on enemmän aarteita kuin merirosvojen aarteessa Aarresaaressa.

– Walt Disney

3. Nuoren tytön päiväkirja (Anne Frank)

Anne Frankin kirjoittama Nuoren tytön päiväkirja on ihanteellinen kirja murrosikäisille lukijoille. Päiväkirja on kirjoitettu vuosien 1942 ja 1945 välillä, ja se kertoo nuoren juutalaisen tytön elämästä toisen maailmansodan aikaan. Kirjoittaja kuoli myöhemmin keskitysleirillä.

Anne joutui piileskelemään salaisella ullakolla Amsterdamissa juutalaisvainojen vuoksi isänsä, äitinsä ja siskonsa kanssa. He piileskelivät yhdessä toisen perheen kanssa kahden vuoden ajan, kunnes Gestapo valitettavasti pidätti heidät.

Vielä tänäkin päivänä kirja tarjoaa sekä intiimin katsauksen teini-ikäisen tytön ajatuksiin ja tuntemuksiin että muistutuksen yhdestä lähihistorian järkyttävimmistä ja pimeimmistä hetkistä.

6 kirjaa murrosikäisille lukijoille

4. Dracula (Bram Stoker)

Bram Stokerin luoma Dracula-hahmo perustuu slaavilaiseen aateliseen Vlad Seivästäjään, joka tunnettiin hirmuteoistaan 1400-luvulla.

Romaanin fiktiivinen päähenkilö on vampyyri, joka matkustaa Lontooseen tekemään ilkitekojaan. Yksi hänen uhreistaan on Mina Harker, hänen lakimiehensä Jonathan Harkerin nuori morsian.

Harker kokoaa ystävänsä yhteen kohdatakseen Draculan apureineen. Seurauksena on runsaasti arvoituksia ja toimintaa.

5. Maailman ympäri 80 päivässä (Jules Verne)

Tämän kirjallisen mestariteoksen on kirjoittanut Jules Verne. Kirja kertoo tarinan Phileas Foggista ja tämän uudesta palvelijasta, jotka ottavat vastaan haasteen matkustaa maapallon ympäri vain 80 päivässä. Kaksikko kohtaa loputtomasti seikkailuja eri puolilla maailmaa sekä vähintään yhtä monta erilaista vastoinkäymistä.

Kyseinen kirja tarjoaa nuorelle erinomaisen mahdollisuuden tutustua ympäröivään maailmaan. Kukapa ei olisi jossain vaiheessa haaveillut maailman ympäri matkaamisesta ystävien kanssa?

6. Othello (William Shakespeare)

Othello on yksi kaikkien aikojen parhaista murrosikäisille kirjoitetuista kirjoista. Vaikka se perustuu Shakespearen kirjoittamaan tragedianäytelmään, se sopii teemaltaan hyvin nuorten kasvatukseen – kirjan pääteemana on mustasukkaisuus.

Shakespearen mestariteos on erinomainen keino opettaa teini-ikäiselle, ettei ihmisiä voi kohdella kuin omaisuutta. Ihmissuhteiden tulee perustua ennen kaikkea luottamukselle ja kunnioitukselle. Jos luottamus ja kunnioitus puuttuu, yhteys häviää nopeasti. Mustasukkaisuus puolestaan on vaarallista, sillä se voi tuhota kaiken.

Ymmärtääksemme lapsiamme, meidän on muutettava käsitystämme heistä. Heidän mieltymyksensä eivät pyöri pelkästään tyhjänpäiväisen kaupallisen sisällön ympärillä. Lasten maailman ymmärtäminen auttaa myös ymmärtämään syvällisemmin heidän elämänkatsomustaan.

Yllä esittelemämme murrosikäisille sopivat kirjat käsittelevät monia eri aiheita, ja kirjat sopivat mainiosti myös aikuisille lukijoille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ende, M. (2007) Momo. Alfaguara.
  • Salinger, J. D. (ed. 2020). El guardián entre el centeno. Alianza Editorial.
  • Frank, A. (ed. 2010). El diario de Ana Frank. PLAZA & JANES.
  • Stoker, B. (ed. 2011). Drácula. Austral.
  • Verne, J. (ed. 2002). La vuelta al mundo en 80 días. Grupo Anaya Publicaciones Generale.
  • Shakespeare, W. (ed. 2010). Otelo. Austral.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.