Mitä tehdä, jos teini-ikäinen lapsesi ei puhu sinulle
 

Mitä tehdä, jos teini-ikäinen lapsesi ei puhu sinulle

Jos teini-ikäinen lapsesi ei puhu sinulle, saatat loukkaantua. Kunnioitus ja ymmärrys ovat kuitenkin avainasemassa kommunikaation palauttamiseksi.
Mitä tehdä, jos teini-ikäinen lapsesi ei puhu sinulle
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Teini-ikä on haastavaa aikaa nuoren elämässä, mutta ei teini-ikäisen vanhempanakaan ole helppoa. Usein lapsi tulee kotiin silminnähden järkyttyneenä, vihaisena tai surullisena ja kieltäytyy jyrkästi kertomasta sinulle, mikä häntä vaivaa. Useammin kuin kerran saattaa käydä jopa niin, että hän ei suostu puhumaan sinulle laisinkaan. Jos pohdit, miksi teini-ikäinen lapsesi ei puhu sinulle, tässä artikkelissa autamme sinua saamaan selvyyttä tilanteeseen.

Ihan ensiksi sinun on hyvä pitää mielessä, että se ei ole henkilökohtainen loukkaus sinua kohtaan. Useimmiten puhumattomuus liittyy enemmän lapsesi omiin tunteisiin kuin siihen, mitä sinä vanhempana olet sanonut tai tehnyt. Tästä syystä varustaudu kärsivällisyydellä, ymmärryksellä ja rakkaudella. Pyri nielemään ylpeytesi ja olemaan tiiviisti lapsesi rinnalla tässä hankalassa vaiheessa.

Miksi teini-ikäinen lapsesi ei puhu sinulle?

Kun teini sulkeutuu, jokaisen vanhemman ensimmäinen reaktio on loukkaantua ja hermostua, moittia häntä käytöksestään ja vaatia muutosta. Tärkeää olisi kuitenkin ymmärtää, miksi nuori käyttäytyy tällä tavalla. Tähän on useita mahdollisia syitä.

Se kuuluu ikään

On yleistä ja normaalia, että nuoret pyrkivät ottamaan etäisyyttä vanhempiinsa saadakseen läheisen yhteyden ikätovereihinsa. Ikätoverit ovat nyt heidän suosiossaan, ja he kääntyvät näiden puoleen saadakseen opastusta ja neuvoja tai kertoakseen huolistaan. Nuoren elämän tärkein tavoite on kuulua joukkoon.

Tästä syystä vanhemmat jätetään usein yhtälön ulkopuolelle. Vaikka tätä on ehkä vaikea hyväksyä, sen ei pitäisi olla huolestuttavaa eikä loukkaavaa, sillä se on tyypillistä käytöstä tässä merkittävässä elämänvaiheessa.

Kun nuori avautuu, hän saa osakseen vain arvostelua

Jos teini-ikäinen lapsesi ei puhu sinulle, älä hermostu hänelle.

Monet vanhemmat reagoivat tiedostamattaankin jyrkästi ja epäasiallisesti, kun heidän lapsensa avautuvat heille tunteistaan sekä kertovat ongelmistaan tai päivän tapahtumista. He tuomitsevat, arvostelevat tai moittivat lapsiaan näiden käytöksestä ja muistuttavat siitä, että lapsia oli asiasta kyllä varoitettu, tai rankaisevat heitä tarjoamatta tukea ja ymmärrystä.

Tämä saa nuoret sulkeutumaan, sillä he eivät koe saavansa turvaa vanhemmistaan, vaan katsovat heidän pikemminkin aiheuttavan riitoja ja pahaa mieltä.

Vuoropuhelun tilalla on vain kuulusteluja

Mieti hetki, kuinka keskustelut lapsesi kanssa sujuvat. Onko se todella vuoropuhelua, jossa kumpikin kertoo toiselle mielipiteitään, kokemuksiaan ja näkemyksiään? Vai rajoittuuko keskustelu vain sinun kuulusteluusi, jossa pikemminkin utelet nuoren elämästä kuin nautit keskustelun ilosta?

Vaikka tämä saattaa kuulostaa merkityksettömältä, ero on todella ratkaiseva: ensimmäisessä tapauksessa nuori tuntee itsensä tasavertaiseksi ja kokee saavansa arvostusta osakseen, kun taas toisessa tapauksessa hän kokee vanhempiensa piinaavan häntä.

Lasta on loukattu tai hänen on saatava sinut näkemään, että hän on tilanteen herra

Jos teini-ikäinen lapsesi ei puhu sinulle tai on sulkeutunut kokonaan, se on todennäköisesti reaktio johonkin mitä olet kieltänyt tai rajoittanut häneltä hänen oman tahtonsa vastaisesti.

Jotkut nuoret käyttävät tätä strategiaa “rangaistakseen” vanhempiaan tai saadakseen nämä näkemään, etteivät he suostu taipumaan asetettuihin sääntöihin. Tällä tavalla he tuntevat saavansa tilanteen edes joltain osin hallintaansa.

Olet ollut harkitsematon ja paljastanut hänen salaisuutensa

Kun nuoret avautuvat vanhemmilleen, vanhemmat eivät aina pidä heidän huoliaan niin merkittävinä, vaan saattavat vähätellä niitä ja kertoa niistä muille ilman lasten suostumusta. Tämän vuoksi teini-ikäinen voi tuntea tulleensa petetyksi ja kieltäytyä paljastamasta enää jatkossa asioita yksityiselämästään.

Kuinka toimia, jos teini-ikäinen lapsesi ei puhu sinulle

Tässä tilanteessa tulisi pääasiassa pyrkiä ymmärtämään syytä nuoren käytöksen taustalla. Tapauksesta riippuen voit ottaa käyttöön joitakin seuraavista strategioista:

  • Muista, että nuorella on oikeus olla puhumatta, olipa hän sitten vain pidättyväinen tai vihainen. Älä vaadi kommunikointia vasten hänen tahtoaan, äläkä yritä manipuloida häntä avautumaan. Tämä ei ole paras tapa toimia, sillä se ei ole kunnioittavaa häntä eikä hänen tunteitaan kohtaan.
  • Opi kuuntelemaan tuomitsematta. Sen sijaan, että pyrkisit reagoimaan, syyttämään lasta tai ratkaisemaan lapsen esille tuomia ongelmia, kuuntele häntä ja yritä ymmärtää hänen näkökulmaansa. Kun et reagoi äkkipikaisesti ja negatiivisesti, hänen on helpompi avautua sinulle ja päästä sinua lähemmäs tunnetasolla.
  • Ala nauttia keskusteluista lapsesi kanssa samalla tavalla kuin nautit niistä toisen aikuisen kanssa. Kerro myös omista kokemuksistasi, kysy ja kuuntele lapsen mielipiteitä sekä anna hänen osallistua elämääsi, jotta hän antaisi sinun osallistua omaansa. Unohda kuulustelut ja pyri hedelmällisiin keskusteluihin.
  • Yritä saada lapsesi mukaan päätöksentekoon ja rajojen asettamiseen. Jos pääsette yhteisymmärrykseen ja lapsi kokee tulleensa kuulluksi ja huomioiduksi, hän on taipuvaisempi hyväksymään ja noudattamaan sääntöjä. Joustavuus (ei sallivuus) saattaa olla ratkaisun avain.
  • Osoita lapselle olevasi luotettava. Älä paljasta muille, mitä lapsesi kertoo sinulle luottamuksellisesti, vaikka se vaikuttaisi sinusta vähäpätöiseltä asialta.
Vanhempien ja lasten välillä tulisi säilyä vuoropuhelu.

Jos teini-ikäinen lapsesi ei puhu sinulle, näytä hänelle, että kestät sen kyllä

Vaikka noudattaisitkin yllä olevia ohjeita, lapsesi saattaa toisinaan olla vähäpuheinen, ja sinun pitäisi pystyä hyväksymään ja kestämään se.

Nuoret tarvitsevat vanhempia joilla on itsehillintää, jotka osaavat olla ottamatta mielialanvaihteluita henkilökohtaisesti ja jotka ovat rinnalla rauhallisesti, kärsivällisesti ja hyväksyvästi. Jos teini-ikäinen lapsesi ei siis halua puhua sinulle, osoita hänelle sanattomasti ja kunnioittavasti olevasi käytettävissä ja avoin mahdolliselle keskustelulle. Kun lapsi on siihen itse valmis, hän tietää voivansa kääntyä puoleesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.