8 virhettä, jotka estävät sinua tulemasta toimeen teini-ikäisesi kanssa
 

8 virhettä, jotka estävät sinua tulemasta toimeen teini-ikäisesi kanssa

Tässä artikkelissa esittelemme mahdollisia virheitä, jotka estävät sinua tulemasta toimeen teini-ikäisesi kanssa.
8 virhettä, jotka estävät sinua tulemasta toimeen teini-ikäisesi kanssa
Maria Fátima Seppi Vinuales

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Maria Fátima Seppi Vinuales.

Viimeisin päivitys: 17 huhtikuuta, 2023

“Joskus minusta tuntuu, että tämä ei ole se lapsi jonka olen kasvattanut”. “En ymmärrä häntä”. “Emme ymmärrä toisiamme. Ihan kuin hän olisi eri planeetalta”. Nämä ovat joitakin teini-ikäisten vanhemmilta kuultuja väitteitä siitä, miten heidän on vaikea tulla toimeen lastensa kanssa kuten ennen.

Vanhempien on tältä osin usein mietittävä, mikä on heidän oma osuutensa etäisyyden tai väärinkäsitysten ylläpitämisessä. Vaikka sanomme näin, tarkoituksenamme ei ole syytellä ketään, vaan rakentaa siltoja perheen keskinäisen vuorovaikutuksen ja suhteiden edistämiseksi.

Haluatko tietää, mitkä ovat yleisimmät vanhempien tekemät virheet, jotka estävät kenties sinuakin tulemasta toimeen teini-ikäisesi kanssa? Jatka siinä tapauksessa lukemista.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin artikkelista: Jokaisessa teini-ikäisessä asuu lapsi

8 virhettä, jotka estävät sinua tulemasta toimeen teini-ikäisesi kanssa

Pohdiskelun ja itsearvioinnin kautta vanhemmat pystyvät tunnistamaan tietyt virheet, joita he usein tekevät ja jotka sotkevat välit heidän teini-ikäisiin lapsiinsa. Tämä on ensimmäinen askel käytöksen muuttamiseksi ja suhteen parantamiseksi.

1. Vertaat heitä itseesi

Tämä on yksi yleisimmistä virheistä, jotka luovat henkistä etäisyyttä teini-ikäisten ja heidän vanhempiensa välille.

Asettuminen toisen yläpuolelle ja turvautuminen kuluneisiin lauseisiin, kuten “minun aikanani…” ja “sinun iässäsi minä…”, sen sijaan, että kannustaisit toivottuun käyttäytymiseen tai vetoaisit harkintaan, on moraalinen tuomio. Ja tämä estää kuuntelun ja keskustelun kaikilta osin.

Teini jättää isänsä huomiotta ja kävelee pois.
Läksytys ja vertailut estävät usein teini-ikäistä kertomasta oma-aloitteisesti tunteistaan, ajatuksistaan ja kokemuksistaan. Pyri antamaan hänelle tilaa ja kunnioita hänen yksilöllisyyttään.

2. Vähättelet heidän tunteitaan

“Ei se ole iso juttu” on lause, jota usein käytämme rauhoittaaksemme vaikeita tunteita tai auttaaksemme lapsiamme selviytymään tilanteesta. Se voi kuitenkin mitätöidä toisen.

Teini-iässä monet kokemukset eletään hätäisesti ja intensiivisesti, ikään kuin ne olisivat elämän ja kuoleman kysymyksiä. Siksi sinun on parasta pyrkiä kuuntelemaan lapsesi tarpeita ja ymmärtämään hänen vaatimuksiaan. Jos hänen vaatimuksiaan ei ole mahdollista toteuttaa, meidän tulee silti välttää tuomitsemista ja selittää syy parhaamme mukaan.

Tunneälyn työstäminen teinin kanssa antaa hänelle resursseja oppia kohtaamaan ja ratkaisemaan vastoinkäymiset.

3. Et ole kiinnostunut heidän asioistaan, harrastuksistaan tai kiinnostuksen kohteistaan

On totta, että teini-iässä nuoret saattavat tarvita tilaa ja itsenäisyyttä. He opettelevat olemaan omia itsejään ja tekemään omia päätöksiään.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö he odottaisi meidän olevan kiinnostuneita heidän asioistaan. Tämän lisäksi he odottavat meidän kysyvän heiltä, mitä heille kuuluu, miten kaikki sujuu ja mitä suunnitelmia heillä on. Meidän on tietysti kunnioitettava sitä, missä määrin he haluavat asioistaan kertoa.

4. Yksityisten asioiden julkistaminen

Jos lapsesi uskoutuu sinulle jostakin, ei ole kohteliasta ottaa asiaa esille sunnuntailounaalla muun perheen edessä. Ei, vaikka se olisi mielestäsi hauskaa tai “jo ohi”. Tällaiset asenteet tuhoavat luottamuksen.

5. Et vietä aikaa heidän kanssaan

Meidän ei tarvitse olla käytettävissä 24/7. Kyse on pikemminkin sellaisten olosuhteiden luomisesta, joissa voitte keskustella ja viettää aikaa yhdessä. On myös iso virhe pitää itsestäänselvyytenä, että teini oppii tiettyjä asioita omin päin tai ystäviltään.

Meidän on otettava ennakoivasti esiin tiettyjä asioita, kuten seksuaalisuus, ihmissuhteet ja rajat. Meidän on oltava tiedon ensimmäinen suodatin.

6. Virheitä, jotka estävät sinua tulemasta toimeen teini-ikäisesi kanssa: yrität hallita kaikkea

Nuoruus on vapauden ja itsenäisyyden hakemista. Se on aikaa, jolloin lapset saavat tehdä enemmän asioita yksin kuin pieninä. Aikuiset eivät kuitenkaan aina tee tätä vapautta helpoksi, sillä me kontrolloimme liikaa, vaadimme selityksiä ja päädymme ylikuormittamaan heidät.

Äiti hymyilee kädet teini-ikäisensä ympärillä.
On tärkeää päästä jonkinlaiseen sopimukseen aikatauluista ja kotiintuloajoista, mutta nuorille on myös annettava tilaa.

7. Kiintymyksenosoitusten välttäminen tai liioitteleminen

Toisin sanoen kaikki tai ei mitään. Säntääminen nuoren huoneeseen hukuttamaan hänet suukkoihin, kun hän on siellä ystäviensä kanssa, on yhtä harkitsematonta kuin kylmän etäisyyden pitäminen.

Sekä kiintymyksenosoitukset että kiitoksen ja kehun antaminen hyvin tehdyistä asioista ovat tarpeellisia. Teini-ikään voi liittyä tiettyä epävarmuutta. Yksi keino tulla toimeen nuoren kanssa ja olla hänen tukenaan on kertoa hänelle, että olet läsnä ja että hän ei ole yksin eikä hukassa.

8. Et hyväksy, että nuori on erilainen kuin sinä

Vuosien valistuksen ja kasvatuksen jälkeen saatamme ajatella, että olemme muokanneet pojistamme ja tyttäristämme “omia kuviamme ja kaltaisiamme”. Meidän on kuitenkin hyväksyttävä se, että annoimme heille vain resurssit ja työkalut, mutta he toimivat oman tapansa ja tyylinsä mukaan.

Jos painostamme heitä ja pakotamme heidät tekemään asioita meidän tavallamme, he tuntevat saavansa arvostelua osakseen ja rajoitamme heidän vapauttaan ja luovuuttaan. On tärkeää antaa heidän tehdä asiat omalla tavallaan ja hyväksyä, että voimme itsekin oppia jotain.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin artikkelista: Kuinka voittaa tyttären luottamus?

Takaisin perusasioihin: toistemme kuunteleminen

On totta, ettei mukanamme tule hyvän vanhemmuuden käsikirjaa. Kaikki tekevät joskus virheitä eivätkä aina osaa toimia tietyissä tilanteissa.

Kuuntelu, myötäeläminen ja keskustelu ovat aina hyödyllisiä työkaluja, myös etsittäessä yhdessä ratkaisua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Garaigordobil Landazabal, M. T. (2018). La educación emocional en la infancia y la adolescencia. Participación educativa.
  • Cerón Perdomo, D. M., Pérez-Olmos, I., & Ibánez Pinilla, M. (2011). Inteligencia emocional en adolescentes de dos colegios de Bogotá. Revista colombiana de psiquiatría40(1), 49-64.
  • Bonet, C., Palma, C., & Gimeno-Santos, M. (2020). Relación entre el maltrato infantil y las habilidades de regulación emocional en adolescentes:: una revisión sistemática. Revista de Psicología Clínica con Niños y Adolescentes7(2), 63-76.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.