Kuinka ehkäistä nuorten itsemurhia
 

Kuinka ehkäistä nuorten itsemurhia

Nuorten itsemurhien ehkäisemiseksi meidän on tärkeää olla mukana lastemme elämässä. Kerromme aiheesta kaiken alla.
Kuinka ehkäistä nuorten itsemurhia

Viimeisin päivitys: 10 elokuuta, 2022

Nuoren itsemurha jättää aina katkeran maun, joka ulottuu paljon pidemmälle kuin ihmisen fyysinen menetys. Kyse on kaikista niistä kysymyksistä siitä, mitä olisimme voineet tehdä puuttuaksemme ajoissa, ennakoidaksemme ongelman tai estääksemme tuon arkaluonteisen tilanteen.

Useimmissa tapauksissa itsemurhaa ajatteleva henkilö jättää merkkejä. Joskus ne eivät ole kovin selkeitä, vaan piileviä, mutta ne ovat siitä huolimatta merkkejä. Katsotaanpa, mihin ympäristön merkkeihin voimme kiinnittää huomiota tarjotaksemme apua sitä tarvitsevalle nuorelle.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Masennuksesta kärsivän lapsen auttaminen

Nuorten itsemurhista

Jos tarkastellaan lukuja, Maailman terveysjärjestön (WHO) antamat tiedot ovat hälyttäviä: itsemurha on toiseksi yleisin kuolinsyy teini-ikäisten ja 10–24-vuotiaiden nuorten keskuudessa.

Sen yleisimpiä riskitekijöitä ovat seuraavat:

  • Syrjintä seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin vuoksi
  • Koulukiusaaminen
  • Seksuaalisen hyväksikäytön tai muun traumaattisen kokemuksen uhriksi joutuminen
  • Perheväkivalta

Itsemurhaa on alettava katsoa osana ihmisen päivittäistä todellisuutta eikä vain psyykkisen sairauden seurauksena.

Varoitusmerkit itsemurha-aikeista

Itsemurhaa suunnitteleva henkilö antaa yleensä joitakin ennakoivia merkkejä. Niiden tunnistaminen antaa meille mahdollisuuden lähestyä häntä ja ryhtyä toimiin ajoissa tarjotaksemme hänelle apua.

Joitakin itsemurhariskistä kertovia merkkejä ovat seuraavat:

  • Jatkuvat negatiiviset ajatukset ja pessimistinen ajattelu
  • Hyödyttömyyden tunteet ja usko siitä, että ei ole mitään järkeä jatkaa elämää, että henkilön poissaoloa ei huomata
  • Muutokset elämäntavoissa
  • Muutokset mielialassa ja käyttäytymisessä
  • Vaikeudet nukahtaa ja suorittaa toimia
  • Motivaation puute, välinpitämättömyys
  • Jatkuva kiinnostus ja toistuvat kysymykset kuolemasta. Viittaus itseensä ikään kuin hän lakkaisi pian olemasta.
  • Irtautuminen omaisuudesta
Mustaan pukeutunut teini-ikäinen tyttö istuu surullisena seinää vasten.
On erittäin tärkeää ymmärtää, että itsemurha on mahdollinen seuraus henkilölle, joka ei tiedä kuinka päästä eroon kärsimyksestä. Siksi läsnäolo ja tuki ovat usein suuri apu.

Kuinka ehkäistä nuorten itsemurhia

Seuraavaksi annamme suosituksia, jotka auttavat ehkäisemään nuorten itsemurhia. Jos sinulla on tämän ikäisiä lapsia, älä epäröi sisällyttää näitä tapoja jokapäiväiseen elämääsi ja jätä aina tilaa vuoropuhelulle.

Keskustele lastesi kanssa

Ota heihin keskusteluyhteys, kysy heidän tekemisistään ja osoita kiinnostusta heidän elämäänsä kohtaan.

Aluksi et ehkä löydä mitään, mutta ajan mittaan ja luottamuksen kasvaessa saat selville, vaivaako nuorta jokin tai onko hänellä vaikeaa.

Tutustu hänen ikätovereihinsa

On hyvä idea tutustua nuoren ikätovereihin, miten hän tulee toimeen näiden kanssa ja onko hänellä ongelmia kenenkään kanssa. Näin voit ennakoida asioita ja tiedät ajoissa, jos jotain ikävää on meneillään.

Sekin on merkittävä seikka, jos lapsellasi ei ole ystäviä. Muista, että teini-iässä ympäristön hyväksyntä on yleensä erittäin tärkeää.

Älä oleta, että kaikki menee hyvin

Vaikka lapsesi saisi erinomaisia arvosanoja tai hänellä olisi paljon ystäviä, jokainen käsittelee kärsimystään parhaansa mukaan ja verhoaa asiat eri tavoin.

Älä vähättele merkkejä sen perusteella, että uskot tuntevasi lapsesi. Usein jotkin arjen yksityiskohdat saattavat jäädä huomaamatta, koska nuori on itsenäinen ja häntä nolottaa kertoa asioista vanhemmilleen.

On tärkeää luoda perheessä sellainen ilmapiiri, jossa jokainen voi ilmaista tunteitaan. On parasta olla tukena, lähellä, koko ajan.

Hyväksy lapsen mieliala äläkä mitätöi hänen ajatuksiaan

Kun keskustelet itsemurha-aiheesta lastesi kanssa, vältä reagoimasta huonosti. Yritä sen sijaan toimia ymmärtäväisesti ja myötätuntoisesti, koska kyseessä on tilanne, jossa toinen kärsii.

On hyvin yleistä, että kun lapsi sanoo “elämälläni ei ole merkitystä, mikään ei kannata”, vanhempien ensimmäinen reaktio on “olet tosi kiittämätön, annan sinulle kaiken mitä pyydät”. Tästä ei ole kyse nuoren lannistumisessa, vaan se on itse asiassa paljon monimutkaisempaa kuin miltä se vaikuttaa.

Kannusta lasta osallistumaan erilaisiin aktiviteetteihin

Motivoi lastasi poistumaan kotoa ja etsimään jotain, mikä tekee hänen olonsa hyväksi ja antaa hänelle tarkoituksen.

Nuoret terapiassa.
Joskus tapaaminen samanlaista tilannetta läpikäyvän vertaisryhmän kanssa voi olla hyvä vaihtoehto, jotta nuori ymmärtää, ettei hän ole yksin tai ainoa samanlaisessa tilanteessa.

Vahvista lastesi itsetuntoa

Anna tunnustusta lastesi saavutuksista, kannusta heitä jatkamaan ja auta heitä ymmärtämään, että ihmiset voivat joskus huonosti, mutta voimme hyödyntää monia resursseja päästäksemme eteenpäin.

Älä epäröi kääntyä ammattilaisen puoleen, jos et osaa auttaa

On parempi ottaa oikeat keinot käyttöön ajoissa tilanteen vakavuuden arvioimiseksi, kuin päästää se riistäytymään käsistä. On tärkeää olla sekoittamatta “teinien draamaa” monimutkaisempaan ongelmaan, johon liittyy itsemurhariski. Ja tässä ammattilaisen apu voi olla varteenotettavin vaihtoehto.

Nuorten itsemurhien tekeminen näkyväksi auttaa

Usein vanhemmat kieltäytyvät eri syistä käsittelemästä lastensa kanssa niin vaikeaa aihetta kuin itsemurha. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että itsemurhia ei enää tapahdu, vaan päinvastoin, luvut osoittavat niiden määrän olevan kasvussa.

Yksilöiden ponnistelujen lisäksi on tärkeää osallistua myös yhteiskuntana nuorten itsemurhien ehkäisyyn alalla kuin alalla. Kuinka voimme auttaa? Joskus pelkkä myötätuntoinen ele tai keskustelun mahdollistaminen tarvittaessa riittää.

On olemassa pieniä päivittäisiä tekoja, jotka yhdessä asianmukaisten yhteiskunnallisten käytäntöjen kanssa mahdollistavat kokonaisvaltaisen ja yhteisöllisen lähestymistavan tähän meihin kaikkiin vaikuttavaan ilmiöön. Oletko valmis osallistumaan muutokseen?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Belloch, A., Sandín, B. y Ramos, F. (2004). Manual de psicopatología. Volumen 2. Madrid: McGraw-Hill.
  • Hernández Jiménez, A., & Rodríguez-Peralta, M. de L. (2021). El riesgo de suicidio en el adolescente, ¿se puede evitar con la formación integral?. Ciencia Latina Revista Científica Multidisciplinar, 5(5), 9181-9200. https://doi.org/10.37811/cl_rcm.v5i5.981

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.