Miten autat lastasi, jos hän on väkivaltaisessa suhteessa
 

Miten autat lastasi, jos hän on väkivaltaisessa suhteessa

Romanttiseen rakkauteen liittyvien myyttien murtaminen on yksi ensimmäisistä askeleista väkivaltaisen suhteen estämiseksi teini-iässä. Lue lisää alta.
Miten autat lastasi, jos hän on väkivaltaisessa suhteessa

Viimeisin päivitys: 15 elokuuta, 2022

“En voi elää ilman häntä”, “Jos minun on jäätävä kotiin lukemaan kokeisiin, sinunkaan ei pitäisi mennä ulos, niin hyvä tyttöystävä tekee”, “Hän tykkää nähdä, kuka reagoi Instagram-tarinoihini”. Mitä on näiden teini-ikäisten seurustelussa esiin tulevien kommenttien tai tilanteiden takana? Henkinen riippuvuus, manipulointi ja hallinta.

Näitä tilanteita ilmaantuu usein “romanttisen rakkauden” varjolla, mutta todellisuudessa ne merkitsevät väkivaltaista suhdetta. Katsotaanpa, mitä tämä tarkoittaa ja miten voit auttaa lastasi, jos hän on tässä tilanteessa.

Miten tunnistaa, onko lapsi väkivaltaisessa suhteessa

Joskus ei ole helppoa tiedostaa, että nuori on väkivaltaisessa suhteessa. Asenteessa tapahtuvat muutokset voivat kuitenkin vihjata siitä. Tässä on joitakin merkkejä, joita saatat huomata, jos näin on lapsesi kohdalla:

  • Muutokset mielialassa: Nuoruuteen liittyy mielialan muutoksia, mutta on tärkeää kiinnittää huomiota niiden ilmenemistapaan ja tilanteeseen, jossa ne syntyvät. Väkivaltainen suhde voi aiheuttaa surua tai ärtyneisyyttä. Usein esiintyy myös fyysisiä ja kehollisia muutoksia, kuten nukahtamisvaikeuksia tai ruokahaluttomuutta.
  • Eristäytyminen: Kiinnostus sosiaaliseen toimintaan tai ystävien tapaamiseen katoaa.
  • Opiskeluvaikeudet tai kyvyttömyys suorittaa velvollisuuksia: Nuori alkaa esimerkiksi unohtamaan läksyjään tai pärjäämään huonosti kokeissa.
Teini-ikäinen tyttö itkee katsoessaan puhelintaan.
Eristäminen ja mielialan vaihtelut voivat olla merkkejä siitä, että lapsesi on väkivaltaisessa suhteessa.

Miten autat lastasi, jos hän on väkivaltaisessa suhteessa

Pahoinpitely voi olla fyysistä, sanallista, henkistä tai sitä voi esiintyä eri muodoissa. Jotta voisit auttaa väkivaltaisessa suhteessa olevaa lastasi, on erittäin tärkeää, että sallit vuoropuhelun ja vältät vastakkainasettelua. On oleellisen tärkeää saavuttaa hänen luottamuksensa, jotta hän voi kertoa sinulle, mitä hänen elämässään on meneillään.

Tässä on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit auttaa häntä ratkaisemaan tilanteen.

Keskity käyttäytymiseen, älä henkilöön

Jos arvostelet henkilöä, jonka kanssa lapsesi seurustelee, hän ottaa sen henkilökohtaisesti. Sen sijaan voit kehottaa häntä miettimään ja kysyä häneltä seuraavan kysymyksen: Mitä sanoisit ystävällesi, jos hän kertoisi sinulle saman asian, jonka juuri kerroit minulle? Tämä on keino ottaa etäisyyttä tapahtumaan ja arvioida käyttäytymistä ihmisen sijaan. Samaan tapaan kannattaa nostaa esiin haitallisia käyttäytymismalleja, jotta nuori oppii myös terveistä ihmissuhteista.

Tunteiden pohtiminen

Voit pyytää lastasi miettimään, miltä hänestä tuntuu, kun hänen kumppaninsa käyttäytyy tällä tavalla. Näin autat häntä yhdistämään tunteet tosiasioihin.

Anna hyvää esimerkkiä

On erittäin tärkeää, että kotona vallitsee kunnioituksen ilmapiiri ja että aikuiset ovat ihmissuhteiden viitehenkilöitä. Asiaan tulee puuttua tahdikkaasti ja jämäkästi.

Lisäksi meidän on tiedettävä, että lapset ja nuoret ovat kuin sieniä, jotka imevät itseensä suuren osan kotona näkemästään ja oppivat sen kautta pärjäämään muilla osa-alueilla.

Äiti puhuu ahdistuneen tyttärensä kanssa.
Vuoropuhelu on välttämätöntä teini-ikäisen auttamiseksi. Sinun on voitettava hänen luottamuksensa, jotta hän pystyy avautumaan ja kertomaan sinulle asioistaan.

Käykää paljon vuoropuhelua

Nuoruus voi olla hyvin epävarmaa aikaa. Fyysiset ja psyykkiset muutokset sekä ikätovereiden painostus ja tärkeys voivat olla nuorille haasteellista. Siksi on tärkeää ymmärtää heitä, osallistua heidän elämäänsä ja tutustua heidän kiinnostuksen kohteisiinsa ja ystävyyssuhteisiinsa.

Pyri tällä tavalla luomaan lapsesi kanssa luottamuksellinen ja turvallinen side, joka rohkaisee häntä kysymään kysymyksiä ja luottamaan sinuun, kun hän tarvitsee sinua.

Hyvä lähtökohta voi olla kertoa, miltä sinusta tuntui hänen iässään. Toinen vaihtoehto on kysyä häneltä, mitä hän ajattelee jonkin elokuvan tietystä kohtauksesta tai tietyn sarjan hahmojen välisestä suhteesta. Tällä tavoin voit oppia lisää hänen ajatuksistaan ja auttaa häntä miettimään asioita.

Vältä kieltoja, jos lapsesi on väkivaltaisessa suhteessa

Jos kerrot lapsellesi, ettei hän saa tavata tiettyä henkilöä, hän haluaa todennäköisesti vieläkin enemmän tehdä niin. Hän saattaa jopa alkaa valehdella ja karkailla kotoa nähdäkseen kumppaninsa.

Meidän on opetettava lapsillemme kunnioitusta ja itsestä huolehtimista, rohkaistava heitä luomaan omat kriteerinsä ja selitettävä heille, mihin neuvomme tai ehdotuksemme perustuvat.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin artikkelista: Teini-ikäisen ensirakkaus ja vanhempien reaktio

Älä idealisoi romanttista rakkautta

Hyvien, terveiden ja tasa-arvoisten ihmissuhteiden luomisessa edistäminen ja ennaltaehkäisy on avainasemassa. Siksi on tärkeää käsitellä laajempia käsitteitä, kuten rakkautta, kunnioitusta, seksuaalisuutta ja suostumusta.

Romanttisen rakkauden myytit, joista moni on pohjimmiltaan seksistinen, on puolestaan kumottava. Esimerkiksi ne, jotka oikeuttavat sairaalloisen mustasukkaisuuden “kiinnostuksen” ja “huolen” varjolla, vaikka ne todellisuudessa kätkevät alleen toisen ihmisen hallinnan. Myös rakkauden testaaminen tai ajatus siitä, että jos kumppanisi tappelee kanssasi tai nöyryyttää sinua, hän tekee sen siitä syystä, että hän rakastaa sinua ja haluaa saada huomiosi.

On erittäin tärkeää luoda vuoropuhelun ja luottamuksen ilmapiiri lasten kanssa, sillä nuoruudessa pahoinpitely on yleensä sanallista ja henkistä. Se on kuitenkin perusta, jolla kaikenlainen väkivalta voi kasvaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Valenzuela-Varela, A., & Vega-López, M. G. (2018). Violencia en el noviazgo en adolescentes. Un problema de salud pública. Salud Jalisco2(3), 164-168.
  • Ruiz, P. T., & Velázquez, E. M. (2002). Relaciones violentas en el noviazgo: un estudio exploratorio. Psicología Conductual10(2), 389-408.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.