6 lainausta, jotka opettavat lapselle tasa-arvoa - Äitiyden ihme
 

6 lainausta, jotka opettavat lapselle tasa-arvoa

6 lainausta, jotka opettavat lapselle tasa-arvoa
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 20 heinäkuuta, 2020

Vaikka monessa maassa on päästy pitkälle sukupuolten välisessä tasa-arvossa, epätasa-arvoa esiintyy edelleen jokaisessa maailmankolkassa. Naisten ja miesten välinen palkkaepätasa-arvo, seksuaalinen häirintä ja misogynia ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miten epätasa-arvo näkyy arjessamme. V anhempien onkin tärkeä opettaa lapsilleen tasa-arvoa ja kasvattaa heidät siihen, että jokainen ihminen on yhdenvertainen sukupuoleen, alkuperään, uskontoon ja muihin tekijöihin katsomatta. Biologisista eroista huolimatta kaikilla ihmisillä pitäisi olla samat oikeudet, ja jokainen ansaitsee tulla kohdelluksi kunnioituksella.

Vanhempina meidän on tärkeä tehdä oma osamme seksismin vastaisessa taistelussa opettamalla lapsiamme ja iskostamalla heihin hyvät arvot. Tämä vaatii ennen kaikkea hyvänä esimerkkinä toimimista. Seuraavaksi listaamme kuusi tunnettua lainausta, jotka omalta osaltaan opettavat lapselle tasa-arvoa.

6 lainausta, jotka opettavat lapselle tasa-arvoa

Vuosisatojen ajan lukemattomat taiteilijat, tutkijat ja ajattelijat ovat ilmaisseet ajatuksensa tasa-arvosta. Heidän mukaansa tasa-arvon opettaminen on ensimmäinen askel sivistyneemmän ja vastuullisemman yhteiskunnan rakentamisessa.

6 lainausta, jotka opettavat lapselle tasa-arvoa

“Yksi sukupuoli ei ole toista huonompi tai parempi, ne ovat vain erilaisia.”

Kyseessä on espanjalaisen lääkärin ja tutkijan Gregorio Maranonin lausahdus. Maranon tunnetaan kriittisenä ajattelijana, joka on sitä mieltä, että yksi ihminen ei ole toista parempi – olipa hänen sukupuolensa mikä tahansa. Sukupuolten väliset erot ovat ainoastaan fyysisiä, eivät älyllisiä tai emotionaalisia. Koska olemme kaikki samanlaisia, ansaitsemme samat oikeudet. Tämä on yksi tärkeimmistä asioista, jonka vanhemmat voivat lapselleen opettaa.

“Nainen ilman miestä on kuin kala ilman polkupyörää.”

Tämän kuuluisan lausahduksen tekivät 1970-luvulla tunnetuksi feministi Gloria Steinem ja amerikkalainen naisliike, mutta sen sanotaan olevan alun perin peräisin australialaisen aktivistin ja poliitikon Irina Dunnin suusta. Lause viittaa siihen, että nainen ei tarvitse miestä ollakseen onnellinen.

Tänä päivänä ajatus siitä, että nainen tarvitsee prinssin pelastamaan itsensä, kuulostaa onneksi jo monen korvaan absurdilta. Jokaisen pienen tytön on kasvettava tietäen, että hän on itsenäinen ihminen, joka pystyy saavuttamaan haluansa omilla taidoillaan ja kyvyillään. Kumppanin kanssa elämisessä ei ole tietenkään mitään vikaa, mutta sen täytyy olla naisen oma valinta, eikä pakko.

6 lainausta, jotka opettavat lapselle tasa-arvoa

“Tasa-arvo on kuin painovoima, se on välttämättömyys.”

Tämä on sitaatti ohjaaja Joss Whedonilta, joka tunnetaan muun muassa siitä, että hän on tuonut supersankarielokuvissa esiin vahvoja naishahmoja. Jokainen tietää, että elämä olisi mahdotonta ilman painovoimaa. Maailmassa ei olisi vakautta, olisimme jatkuvasti epävarmoja ja tarvitsisimme ankkurin pitämään meidät paikoillamme.

Sama pätee tasa-arvoon. Ilman sitä puolet maailman väestöstä tuntee olonsa epävarmaksi ja riippuvaiseksi ihmisistä, jotka nauttivat erilaisista etuoikeuksista. Meidän on taisteltava eriarvoisuuden poistamiseksi ja kaikkien sukupuolten arvon vahvistamiseksi.

“Jokainen, joka tuntee yhtään historiaa, tietää, että edistys olisi mahdotonta ilman naisia.”

Tämä tunnettu lausahdus on kuultu aikoinaan filosofi Karl Marxin suusta. Marx tunnetaan erityisesti työtä tekevän ja omistavan luokan luokkaristiriitaa ja -taistelua käsittelevästä teoriastaan. Hän painotti tasa-arvon ja solidaarisuuden tärkeyttä, ja hänen mielestään oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa eriarvoisuus on mahdollisimman vähäistä. Marxin mielestä edistyminen ja modernius olivat mahdottomia tavoitteita ilman työssäkäyvien naisten apua.

“Jumalan edessä jokainen meistä on yhtä viisas – ja yhtä hölmö.”

Kaikkien tuntema fyysikko Albert Einstein lausui tämän lauseen. Hänen mukaansa jokainen ihminen on jumalan edessä tasa-arvoinen, sukupuolesta tai muista tekijöistä riippumatta.

”Tasa-arvo on elintärkeää ihmisen sielulle. Jokainen ihminen ansaitsee yhtä suuren kunnioituksen ja huomion.”

Yksikään ihminen ei ole toista arvokkaampi. Sukupuoli, alkuperä tai taloudellinen tilanne eivät määritä ihmistä tai sitä, mihin hän kykenee. Eettisyyden, kunnioituksen ja rakkauden tulisi olla nykyajan sivilisaation perusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Itxaso, M. E. (2009). Educar en la corresponsabilidad entre mujeres y hombres: la igualdad necesaria. Revista General de Derecho Canónico y Derecho Eclesiástico del Estado, (20), 6. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2995586
  • Llorente, S. 26 frases que educan a los niños en igualdad, tolerancia y respeto. Recuperado 19 de diciembre de 2021, de Guiainfantil.com website: https://www.guiainfantil.com/educacion/valores/26-frases-que-educan-a-los-ninos-en-igualdad-tolerancia-y-respeto/
  • López, M. B., Arán Filippetti, V., & Richaud, M. C. (2014). Empatía: desde la percepción automática hasta los procesos controlados. Avances en psicología latinoamericana, 32(1), 37-51.
  • Rebollo, M. Á. (2006). Género e interculturalidad: educar para la igualdad. Editorial La Muralla.
  • Salguero, M. J. C. (2011). Educar en igualdad. Pedagogía Magna, (10), 64-70.
  • Woolf V. Una habitación propia. Greenbooks Editore; 2016.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.