Espanjan kansalliskirjailijan mietelauseet avuksi teinin kasvatukseen
Maailmankuulu Miguel de Cervantes oli espanjalainen kirjailija ja mahdollisesti tunnetuin kaikista Espanjan historian kirjailijoista. Suomessa hänet tunnetaan ensisijaisesti Don Quijote -veijariromaanistaan. Tänään kerromme, miten tämän päivän vanhemmat voivat soveltaa tämän 500 vuotta sitten eläneen kirjailijan ajatuksia teinin kasvatukseen.
Vuosina 1547-1616 elänyt Cervantes oli runoilija, näytelmäkirjailija ja sotilas. Hän joutui nuorena maanpakoon Italiaan ja vietti veljensä kanssa viisi vuotta vankilassa tultuaan kidnapatuksi. Hän pääsi lopulta vapauteen vuonna 1580 lunnaat maksettuaan. Elämänkokemus ja kontaktit 1500-luvun kuninkaallisiin tekivät miehestä kunnioitetun, ja hänen arvostuksensa on säilynyt tähän päivään, mistä kertoo teosten katoamaton suosio.
Don Quijote on yksi kirjallisuuden historian käännetyimmistä ja luetuimmista teoksista, mitä selittää osittain se, että kyseinen kirja kuuluu ympäri maailman koulujen opetusmateriaaliin. Teosta pidetään nykyaikaisen romaanitaiteen perustajana ja yhtenä maailmankirjallisuuden suurista klassikoista.
Espanjan kansalliskirjailijan mietelauseet avuksi teinin kasvatukseen
“Rakkaus ja intohimo ovat kaksi eri asiaa. Kaikki, mitä rakastetaan, ei ole intohimoisesti haluttua, ja kaikki, mitä halutaan, ei ole rakastettua.”
Teini-ikä voi olla aikaa, jolloin rakkaus ja intohimo sekoittuvat. Cervantes selkeyttää tätä edellisellä lauseellaan, joka saa teinin miettimään, mitä hän oikeastaan tuntee toista ihmistä kohtaan. Sanoma on tärkeä, sillä murrosiän vuodet ovat hyvin tunteikkaita.
“Helvetti on täynnä kiittämättömiä.”
Tällä kirjailija korostaa sitä, miten arvokasta kiitollisuus on. Elämän matkan edetessä moni tarjoaa apuaan, ja tästä ei koskaan tulisi olla kiittämätön. Kun tavoitteesi täyttyvät, katso taaksepäin elämääsi ja muista, ketkä antoivat sinulle rohkaisua. Jos he ansaitsevat korvauksen, älä epäröi antaa sitä.
“Hyvistä teoista saa suuren palkan.”
Nykyisin on tavallista kuulla, että pahat pääsevät pälkähästä tai että rehellisyydellä ei ole väliä. Cervantes ei kuitenkaan uskonut tähän. Viisailla sanoillaan runoilija tekee selväksi, että ennemmin tai myöhemmin elämä antaa oikeudenmukaisesti. Jos teet hyvää, sinut palkitaan teoistasi.
“Polku hyveellisyyteen on hyvin kapea, kun taas tie paheeseen on hyvin leveä.”
Tämäkin on hyvä varoitus teini-ikäiselle. Nuori voi kohdata monia epäterveellisiä houkutuksia ja huomion vangitsijoita. On siis tärkeää osata laittaa houkutukset syrjään ja edetä hyveellisyyden polulla. Vaikka tämä voikin tuntua tylsältä tai kannattamattomalta, velvollisuuksien täyttäminen ja vastuullisuus johtavat nuoren menestyksekkääseen huomiseen.
“Jos olet viivyttelyn tiellä, et pääse perille koskaan.”
Viivyttely on oikea paholainen ja hyvin yleinen ilmiö nykypäivän yhteiskunnassamme. Kaikkialla on asioita, jotka vievät huomiomme. Tehtävien hoitamisessa viivyttely saa aikaan vain tavoitteiden täyttämisen hankaloitumisen. Tämä koskee niin koulutusta, työtä kuin arkeakin. Sosiaaliset suhteet ja tunne-elämän päätökset voivat myöskin kärsiä viivyttelystä.
“Ei ole sellaista kirjaa, joka olisi niin huono, ettei siinä olisi mitään hyvää.”
Sanojen rakastajana Cervantes sisällytti neuvoihinsa tietenkin myös viestin siitä, miten tärkeää on edistää rakkautta lukemiseen ja kirjoihin. Kielen potentiaali on valtava, mutta käytämme sitä yhä vähemmän arjessamme. Kirjoista saadaan arvokkaita elämänohjeita, jotka teinin tulisi kuulla. Sillä ei ole merkitystä, oletko itse samaa mieltä jonkin neuvon kanssa – kuten Cervantes toteaa, jokainen kirja jättää ihmiseen jollakin tavalla tärkeän jäljen.
Muita Cervantesin teinille arvokkaita ajatuksia
- “Epäonnen ajat luovat sovun ja ystävyyksien voimistumisen.”
- “Totuutta voidaan venyttää, mutta se ei koskaan rikkoudu, ja se nousee aina valheiden yläpuolelle kuin veden pinnalla kelluva öljy.”
- “Aika kypsyttää kaiken, eikä kukaan synny viisaana.”
- “Mikä hulluus tai hölönpöly saa minut keskittymään muiden vikoihin, kun olisi paljon sanottavaa omistani?”
- “Hiljaisuuteen ei ole mitään vastausta tai rangaistusta.”
Näin viisaat sanat voivat olla vain hyväksi teinin etsiessä omaa ja oikeaa tapaa elää, joten ne kannattaa välittää nuorelle. Vanhempien kannattaa keskustella teini-ikäisen lapsensa kanssa ja ennen kaikkea rohkaista häntä käyttämään tietojaan. Se, että nämä lausahdukset kirjoitettiin jo vuosisatoja sitten, ei tarkoita, etteivätkö ne edelleen olisi tärkeitä peruspilareita yhteiskunnassamme.