Kuinka opettaa lasta rakastamaan lukemista? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka opettaa lasta rakastamaan lukemista?

Kuinka opettaa lasta rakastamaan lukemista?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Oletko vanhempana koskaan miettinyt, kuinka voisit opettaa lasta rakastamaan lukemista? Miten saat hänet arvostamaan ja oppimaan kielen merkityksen niin, että hän alkaa lukea tarinoita ja kirjoja? Hyvä uutinen on se, että jokaisessa kodissa, omasi mukaan lukien, on erilaisia tapoja herättää lapsen kiinnostus kirjoittamiseen, lukemiseen ja viestinnän jaloon taitoon.

Lukemisen merkitys on kiistaton. Se liittyy paitsi koulumenestykseen ja hyvän sanaston ja kirjoitustaidon kartuttamiseen, myös sosiaaliseen kehitykseen ja kriittisen ajattelun oppimiseen. Rakkaus kirjoittamiseen ja lukemiseen edistää muun muassa empatiaa ja kiinnostusta sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen, jotka kehittyvät lukemalla esimerkiksi ihmisten alkuperästä ja juurista sekä konflikteista ja niiden ratkaisuista.

Jo varhaisesta iästä lähtien älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen edessä runsaasti aikaa viettävän lapsen voi olla vaikea kiinnostua lukemisesta ja kirjoittamisesta. Oikein käytettynä nämäkin laitteet voivat kuitenkin tukea hyvien luku- ja kirjoitustapojen oppimista.

Kuinka opettaa lasta rakastamaan lukemista?

Puhu ja kuuntele

Käy lapsen kanssa merkityksellisiä keskusteluja, jotka haastavat hänen ajattelunsa ja mielikuvituksensa. Keskustelkaa asioista, joiden tiedät kiinnostavan lasta, ja muista myös kuunnella häntä keskeyttämättä.

Isä lukee tyttärelleen

Selvitä perusteellisesti, mitä lapsi haluaa sanoa, ja sisällytä keskusteluun yksi tai kaksi hänelle uutta sanaa. Haasta hänet ajattelemaan ja muistamaan, mitä hän on nähnyt tai kuullut aiheesta ja laajentamaan näin tietämystään.

Pyydä neuvoa

Voit keskustella myös lapsen opettajan kanssa siitä, millaisia kirjoja koulussa hyödynnetään ja millaisista kirjoista lapsi pitää koulussa. Myös esimerkiksi kirjastonhoitaja osaa suositella lapsen iälle sopivia kirjoja – eikä ainoastaan lasten- tai nuortenkirjoja, vaan myös runoutta, sarjakuvia, tietokirjoja ja muun tyyppisiä teoksia. Tänä päivänä tietysti myös internet on täynnä informaatiota kirjoihin ja lukemiseen liittyen.

Pitäkää hauskaa äänten ja sanojen parissa

Tutustukaa yhdessä lapsen kanssa kielen sointiin ja ääniin. Ehdota lapselle pelejä ja leikkejä, joihin liittyy riimejä, kielen muunnoksia, äänien ja kirjainten yhdistämistä ja niin edelleen.

Muista aktiviteetit aakkosten kanssa

Esimerkiksi kirjoja, magneettikirjaimia, kuvia, palikoita, pala- ja pulmapelejä ja erilaisia kortteja voidaan hyödyntää siinä, että aakkosista ja sanoista tehdään pienelle lapselle hauska asia. Kotiin kannattaa varata erilaisia kirjoja, joissa esiintyy erilaisia tyylejä ja teemoja.

Tarjoa materiaalit kirjoittamista varten

Lapsella on hyvä olla käden ulottuvilla tarvittavia materiaaleja kirjoitustaidon kehittämiseksi. Voit hankkia hänelle erilaisia lyijy- ja värikyniä, papereita, vihkoja ja muuta materiaalia, joka innostaa häntä kirjoittamaan ja piirtämään. Lapsi voi esimerkiksi askarrella itselleen räätälöidyn muistikirjan tai siirreltävän muistitaulun.

“Kauaksi matkustamista varten ei ole parempaa alusta kuin kirja.”

– Emily Dickinson, Yhdysvaltalainen runoilija

Selitä kuinka kirjat valmistetaan

Kuinka opettaa lasta rakastamaan lukemista?

Samalla, kun tutustutte tarinoihin ja teksteihin, selitä lapselle, kuinka kirjat ja lehdet kootaan ja tulostetaan. Kerro esimerkiksi, miten kirja sidotaan ja kuinka sen kansi suunnitellaan. Osoita lukiessasi tai lapsen lukiessa sanoja ja selitä lapselle kuvien ja tekstin erot.

Luo lapselle tunneside tarinoihin

Tekemällä lapselle lukemisesta päivittäisen rutiinin, tämä alkaa todennäköisesti rakastaa lukemista ja kirjoja. Tämän lisäksi tällaiset yhteiset hetket ovat lapselle unohtumattomia.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.