Romanttisen rakkauden ongelmat teini-ikäisten suhteissa - Äitiyden Ihme
 

Romanttisen rakkauden ongelmat teini-ikäisten suhteissa

Lapset omaksuvat jo hyvin nuoressa iässä elokuvien, kirjojen ja yleisesti ottaen yhteiskunnan kautta tiettyjä ajatuksia ja ihanteita rakkaudesta. Tämä voi olla hyvin vahingollista, kun on kyse suhteiden luomisesta murrosiässä.
Romanttisen rakkauden ongelmat teini-ikäisten suhteissa
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Teini-ikäisten romanttiset suhteet ovat tärkeä aihe, sillä yhteiskunta on tässäkin asiassa yhä vapaampi ja avoimempi. Henkilön näkökulma rakkauteen rakentuu ajan myötä perustuen hänen kokemuksiinsa, ympäristön välittämiin viesteihin ja yhteiskunnan ominaispiirteisiin. Edelleen monet nuoret uskovat tiettyihin rakkauteen liittyviin perinteisiin ihanteisiin, jotka voivat pahimmassa tapauksessa saada heidät pysymään myrkyllisissä suhteissa. Teini-ikäisten suhteissa on myös monia muita vaaran paikkoja.

“Sydän ei aina välitä rajoista.”

– Kristen Ashley

Myyttejä romanttisesta rakkaudesta

Vuosien varrella romanttiseen rakkauteen liittyen on kehitetty lukematon määrä erilaisia myyttejä. Vaikka monet niistä kuuluvat keskiaikaan, ne ovat kulkeutuneen tähän päivään kirjojen, elokuvien ja median kautta. Tällaisia myyttejä ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Ajatus siitä, että riitely ja jopa väkivaltainen käytös ovat normaali osa parisuhdetta. Tämä liittyy läheisesti uskoon siitä, että jatkuva riitely on merkki keskinäisestä intohimosta.
  • Ajatus siitä, että mustasukkaisuus on tärkeä osa rakkautta ja parisuhdetta – kuin merkki todellisesta rakkaudesta.
Romanttisen rakkauden ongelmat teini-ikäisten suhteissa
  • Myytti herkästä prinsessasta ja rohkeasta prinssistä. Kaava siitä, kuinka rohkea mies pelastaa naisen, toistuu vielä tänäkin päivänä monissa tarinoissa. Tämä saa aikaan kuvan miehistä sankareina ja naisista avuttomina olentoina, jotka eivät osaa pitää puoliaan.
  • Ajatus siitä, että rakkaus muuttaa ihmisiä. Vaikka tämä pitääkin jossain määrin paikkansa, monet ajattelevat virheellisesti, että esimerkiksi aggressiivisesti käyttäytyvä väkivaltainen henkilö muuttaisi tapansa parisuhteessa. Se, että kumppanin uskotaan muuttuvan ajan kanssa, voi saada ihmiset kestämään ja sietämään tuhoavaa käytöstä.
  • Myytti siitä, että jokaiselle on vain yksi oikea ihminen ja että jokaiselle on olemassa sielunkumppani, joka täydentää hänet täysin.

Romanttisen rakkauden ongelmat teini-ikäisten suhteissa

Romanttista rakkautta koskevat perinteiset ihanteet ja myytit voivat saada ihmiset rakentamaan epätasa-arvoisia ja epäterveellisiä suhteita. Tämä on erityisen vaarallista murrosiässä, sillä ensimmäiset suhde- ja rakkauskokemukset tapahtuvat usein tässä elämävaiheessa.

Nämä suhteet määräytyvät sosiaalisten ja kulttuuristen vaikutteiden perusteella, jotka usein puolustavat ajatusta siitä, että rakkaus on synonyymi ponnistelulle, kärsimykselle ja tuskalle. Kaikki tämä altistaa nuoret sukupuoleen perustuvan väkivallan tekijöiksi ja uhreiksi, koska heidän voi olla vaikea tunnistaa myrkyllistä käytöstä, jolloin he sietävät epäsopivaa käyttäytymistä.

Romanttisen rakkauden ongelmat teini-ikäisten suhteissa

Tämän lisäksi on muitakin riskitekijöitä, jotka voivat johtaa sukupuoleen perustuvaan väkivaltaan teini-ikäisten keskuudessa:

  • Koettu kotiväkivalta
  • Ystävät, joilla on väkivaltainen suhde omiin vanhempiinsa
  • Heikko itsetunto (joko uhrilla tai hyökkääjällä)
  • Väkivallan tekijän huonot sosiaaliset taidot ja empatiakyvyn puute

Ensimmäiset rakkaus- ja suhdekokemukset ovat perusta nuoren tuleville suhteille. Tämän vuoksi vanhempien on tärkeä paitsi tarkkailla lapsen ja tämän kumppanin mahdollista sopimatonta käytöstä, myös korjata tällaista käytöstä ja näin auttaa nuoria rakentamaan terveitä ja tasapainoisia suhteita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Álvarez-Casal, A. B. (2014). Mitos del amor romántico y tolerancia de conductas violentas en las relaciones de pareja jóvenes (Trabajo de fin de grado). Leioa, UPV/EHU.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.