Voivatko koirat aistia raskauden?
Koirien aistien, kuten kuulo- ja hajuaistin, tarkkuudesta puhutaan paljon. Niiden avulla ne voivat havaita jo kaukaa ärsykkeitä tai saada tietoja, joita ihmisen korvat tai nenä eivät pysty aistimaan. Puhutaan jopa koirien kuudennesta aistista, koska ne voivat ennakoida katastrofeja, kuten maanjäristyksiä, käyttäytymällä levottomasti muutamaa minuuttia ennen. Tästä syystä usein sanotaan, että koirilla on eräänlainen tutka ja että ne pystyvät aistimaan raskauden. Mutta voivatko koirat todella aistia raskauden ja mistä siinä oikein on kyse? Pureudumme tähän aiheeseen alla.
Sinua saattaa kiinnostaa myös: Hyviä tottumuksia raskauden aikana
Voivatko koirat aistia raskauden?
Eri julkaisut varoittavat, että koirat voivat aistia raskauden. Katsotaanpa, kuinka ne pystyvät siihen.
Ne aistivat vauvan sydämenlyönnit
Jo hieman edenneessä raskauden vaiheessa, kun koirat lähestyvät raskaana olevaa henkilöä ja pääsevät lähelle tämän vatsaa, ne kuulevat vauvan sydämenlyönnit ja aistivat sen liikkeet.
Niillä on loistava hajuaisti
Eri julkaisuissa korostetaan myös koirien hyvää hajuaistia, joka helpottaa raskauden aistimista raskaana olevan naisen kehossa tapahtuvien hormonaalisten muutosten kautta. Tutkimuksessa todetaan, kuinka kehittynyt hajuaisti näillä eläimillä on, vaikkakin siinä myös mainitaan, että raskauden havaitseminen – joka tapahtuu hormonaalisten muutosten kautta – ei tarkoita, että ne ymmärtäisivät siihen kuuluvan myös tulevan synnytyksen.
Tämän koirien kyvykäs hajuaisti on totta, ja se voidaan todentaa muissakin tilanteissa. Esimerkiksi kun koirat saavat erityisen koulutuksen tunnistaakseen huumeita tai toimiakseen epilepsiapotilaiden lemmikkeinä.
Koirat voivat tunnistaa tunnetiloja
Eri julkaisuissa myös mainitaan, että koirat pystyvät havaitsemaan muutokset ihmisten mielialoissa, joskin se onnistuu tarkemmin omistajien tai muiden sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa ne viettävät eniten aikaa. Siksi koirat voivat tunnistaa raskauteen liittyvät mielialanvaihtelut.
Erilaisten tutkimusten perusteella on esitetty erilaisia teorioita mahdollisista tavoista, joilla koirat voivat tunnistaa raskauden. Ei kuitenkaan ole olemassa vakuuttavia tutkimustuloksia, jotka osoittaisivat jonkinlaista ymmärrystä siitä, mitä se merkitsee. Mutta tämä ei välttämättä olekaan se kaikkein tärkein asia, sillä useimmat koiranomistajat painottavat ennen kaikkea lemmikkiensä tarjoaman seuran merkitystä.
Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Koirasta voi olla hyötyä raskauden aikana
Suositukset, jotka on otettava huomioon ennen raskautta ja sen jälkeen
Tässä on suosituksia niille, joilla on koira ennen raskautta, sen aikana tai sen jälkeen.
Raskauden aikana
Raskausaikana on hyvä ottaa huomioon eräät suositukset sekä odottavan äidin terveyden että lemmikin hyvinvoinnin kannalta.
- Raskaana olevan naisen ei tulisi kantaa vastuuta koiran jätteiden keräämisestä tai siivoamisesta.
- Varmista, että lemmikin rokotukset ovat ajan tasalla.
- Aiempia yhteisiä rutiineja lemmikin kanssa, kuten päivittäistä kävelylenkkiä, ei kannata keskeyttää.
- Anna koiran tutustua vähitellen vauvan tavaroihin. Esimerkiksi vauvan huoneeseen tai leluihin.
- Ala varoittamaan koiraa sille kielletyistä paikoista, jotta se alkaa ymmärtää tiettyjä rajoja.
- Aloita lemmikin totuttaminen kodin uusiin ääniin, kuten vauvan itkuun.
Synnytyksen jälkeen
Ensimmäisten kuukausien aikana synnytyksen jälkeen vauvaa ja koiraa ei saisi jättää kahdestaan. Joskus pienet lapset tekevät tiettyjä liikkeitä tai heittelevät esineitä, minkä koira voi tulkita virheellisesti leikiksi. Koira saattaa tällöin tehdä kömpelön liikkeen, joka voi säikäyttää vauvan tai vakavammassa tapauksessa aiheuttaa putoamisen.
Siksi ainakin alussa on parempi, että koira ja vauva pysyvät muiden seurassa tai aikuisen valvonnassa. On kuitenkin hyvä huomauttaa, että lemmikin kanssa kasvamisesta saatava hyöty on aina riskiä suurempi.
Jos koira on seuranasi raskauden aikana, älä unohda sitä!
Kokemukset koirista yhdeksän raskauskuukauden aikana vaihtelevat. Jotkut kertovat, että lemmikistä tulee suojelevampi eikä se poistu viereltä, kun taas toiset varoittavat, että eläimen käyttäytyminen muuttuu jossain määrin ahdistuneeksi.
Oli tilanne mikä tahansa, eläinten käyttäytymisen asiantuntijat huomauttavat, että lemmikin ei tulisi menettää asemaansa perheessä, vaan se on otettava mukaan ja sosiaalistettava uuteen tilanteeseen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Alicia Phillips Buttner, Breanna Thompson, Rosemary Strasser, Jonathan Santo, Evidence for a synchronization of hormonal states between humans and dogs during competition, Physiology & Behavior, Volume 147, 2015,Pages 54-62, ISSN 0031-9384, https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2015.04.010.
- Díaz Videla, Marcos (2015) “El miembro no humano de la familia: las mascotas a través del ciclo vital familiar,” Revista Ciencia Animal: No. 9 , Article 7