Tunteeko sikiö äidin yskimisen? - Äitiyden Ihme
 

Tunteeko sikiö äidin yskimisen?

Flunssaa raskauden aikana? Oletko koskaan miettinyt, voivatko yskiminen tai aivastaminen häiritä kohdussa elävää sikiötä?
Tunteeko sikiö äidin yskimisen?

Viimeisin päivitys: 17 tammikuuta, 2019

Odottavilla äideillä on tapana olla huolissaan pienistäkin asioista, joiden pelätään olevan haitaksi vauvalle. Tästä syystä on täysin normaalia pohtia, tunteeko sikiö äidin yskimisen.

On normaalia, että äiti tekee kaikkensa välttääkseen aiheuttamasta minkäänlaisia komplikaatioita lapselleen. Tämä pitää erityisen hyvin paikkansa ennen vauvan syntymää.

Kun raskaana oleva äiti sairastuu, hän kokee usein olonsa epämukavaksi yksiessään, aivastaessaan tai oksentaessaan. Äidit ovat huolissaan siitä, mitä kohdussa elävä vauva tuntee. Tuntiessaan olonsa huonoksi ja kehonsa ollessa erityisen herkkänä ulkopuolisille ärsykkeille, odottava äiti on luonnollisesti huolissaan, että nämä tunteet välittyvät myös vauvalle.

Immuunijärjestelmän raskauden aikaiset muutokset

Naisen keho käy raskauden aikana läpi useita muutoksia, jotka ulottuvat immuunijärjestelmään asti. Odottavan äidin elimistön puolustusjärjestelmän päätehtävä on suojella vauvaa erilaisilta ulkoisilta uhkilta. Tästä johtuen äiti saattaa altistua tavallista helpommin tietyille bakteereille ja viruksille.

On siis täysin normaalia, että odottava äiti on tavallista useammin sairaana. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että lääkärikäynti kannattaisi jättää tekemättä, vaan päinvastoin, lääkäriä kannattaa konsultoida komplikaatioiden välttämiseksi.

Raskauden aikana kannattaa olla varovainen lääkkeiden kanssa. Kaikki lääkeaineet eivät sovi käytettäväksi raskauden aikana, ja odottavan äidin kannattaakin käyttää ainoastaan neuvolan hoitajan tai lääkärin suosittelemia lääkkeitä.

Epätietoisuus siitä, mitä vauva tuntee kohdussa äidin yskiessä, aiheuttaa huolta tuleville vanhemmille.

Näiden muutaman vinkin avulla, odottava äiti voi tuntea olonsa paremmaksi sairaana ollessaan:

  • Terveellinen ruokavalio: Odottavan äidin kannattaa syödä sairastuttuaan runsaasti hedelmiä ja kasviksia, jotka sisältävät mahdollisimman paljon vettä. Nämä auttavat parantumaan flunssasta nopeammin.
  • Vitamiinit ja mineraalit: Erityisesti C-vitamiini on tärkeä taisteluissa tartuntoja vastaan.
  • Nesteytys: Tämä kulkee käsi kädessä muiden vinkkien kanssa. Vesi ja luonnolliset hedelmämehut ovat suositeltavia nestetasapainon säilyttämiseksi.
  • Haitallisten aineiden nauttimisen välttäminen: Sokerin ja kofeiinin kulutusta kannattaa vähentää.
  • Liikunta: Aktiivisuus auttaa ylläpitämään puolustuskykyä.
Tunteeko sikiö äidin yskimisen?

Tunteeko sikiö äidin yskimisen?

Nyt kun olemme käsitelleet ne syyt, miksi äidit sairastuvat raskauden aikana, on aika keskittyä vauvaan.

Mitä vauvat kokevat kehdossa ollessaan silloin, kun äidillä on näitä oireita? Voiko sillä olla jotain negatiivista vaikutusta vauvan kehitykseen?

Kuten kaikki mitä tapahtuu sillä aikaa, kun vauva on kehdossa, ne värähtelyt, joita vauva tuntee, kun äiti yskii, on jotain mihin vauva on hyvin valmistautunut.

Monet äidit pelkäävät aiheuttavansa vauvalle kipua silloin, kun äiti yskii.

Älä huoli, äidin yskiminen ei ole ongelma vauvalle eikä tämän terveydelle.

Kuten aiemmin totesimme, vauva tuntee kevyen värähtelyn ja reaktiona siihen, vauva liikahtaa hieman. Vauvan liike ei tarkoita kipua tai pelkoa, se on yksinkertaisesti olosuhteiden aiheuttama refleksi.

“Värähtelyt, joita vauva tuntee, kun äiti yskii, on jotain mihin vauva on hyvin valmistautunut.”

Tunteeko sikiö äidin aivastelun?

Nyt kun olemme selvittäneet mitä vauva tuntee kehdossa, kun äidit yskivät, seuraavaksi herää kysymys: mitä tapahtuu, kun äiti yhtäkkiä aivastaa?

Se mitä tarkalleen ottaen tapahtuu on, että vauvan “tila” kutistuu hieman ja sitten laajenee taas saman tien. Tästä ei ole mitään vaaraa vauvalle, joten siitä ei tarvitse olla yhtään huolissaan.

Luonto on viisas ja sekä äiti että vauva ovat täydellisen valmistautuneita ja ehdollistettuja viettämään yhdeksän kuukautta yhdessä.

Tunteeko sikiö äidin yskimisen?

Sikiöön mahdollisesti vaikuttavat tekijät

Aivastamista ja yksimistä lukuun ottamatta, on muutamia käyttäytymismalleja ja tuntemuksia, jotka voivat vaikuttaa vauvaan tämän ollessa kehdossa.

Muutamia esimerkkejä ovat: stressi, suru ja huoli. Ne aiheuttavat hormonaalisia muutoksia, jotka puolestaan vapauttavat katekoliamiineja, jotka voivat aiheuttaa ennenaikaisen syntymän tai alhaisen syntymäpainon.

Pienokainen voi myös oppia tuntemaan vanhempiensa äänet kohdun sisältä. Vanhempien äänet voivat saada aikaan seesteisyyttä ja rauhallisuutta.

Kahdennentoista raskausviikon jälkeen sikiö pystyy myös maistamaan syömäänsä ruokaa. Myöhemmin vauvalle kehittyy tuntosaisti ja vauva voi tuntea hieman harmitonta painetta, jos sinä saat orgasmin seksin aikana.

Tiivistettynä, äiti ei aiheuta haittaa lapselleen aivastelun tai yskimisen aikana.

Älä siis huolehdi asiasta, äläkä koskaa yritä välttää yskimistä.

Sinun tarvitsee ainoastaan huolehtia omasta terveydestäsi. Se on paras hoiva, jota voit kohdussa olevalle vauvallesi antaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.