Kuinka monta viikkoa raskaus kestää? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka monta viikkoa raskaus kestää?

Kuinka monta viikkoa raskaus kestää?
Leticia María Fernández Gutiérrez

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi Leticia María Fernández Gutiérrez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jokainen raskaana oleva nainen laskee päiviä seuraavaan äitiysneuvolatarkastukseen tietääkseen, kuinka hänen lapsensa kehittyy kohdussa. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka monta viikkoa raskaus kestää.

On tavallista, että äidillä on ensimmäisen raskauden aikana erilaisia epäilyksiä. Yksi yleisimmistä pohdinnan aiheista on se, kuinka kauan raskaus kestää. Jos olet tulossa äidiksi ensimmäistä kertaa, saatat ajatella raskauden kestävän yhdeksän kuukautta, mikä ei kuitenkaan pidä täysin paikkaansa.

Normaali raskaus kestää noin 40 viikkoa. Mutta jos jokaisessa kuukaudessa on neljä viikkoa, eikö se tarkoita, että nainen on raskaana 10 kuukautta? Kyllä, tämä pitää paikkansa – mutta mitä sitten tarkoittaa?

Kuinka monta viikkoa raskaus kestää?

Kestääkö raskaus yhdeksän kuukautta?

Normaalisti etenevä raskaus kestää siis 40 viikkoa. Raskauden alkamisaikaa ei kuitenkaan lasketa hedelmöittymishetkestä, sillä sen tarkkaa ajankohtaa ei voida täysin tietää.

Lääkäri arvioi lasketun ajan äidin viimeisten kuukautisten ensimmäisen päivän perusteella. Hedelmöitys on tapahtunut kaksi viikkoa ennen tai jälkeen tämän päivän.

Tarkan tiedon siitä, kuinka pitkällä raskaus on, äiti saa ensimmäisessä ultraäänikuvauksessa. Tässä tutkimuksessa saadaan myös ensimmäisen kuvan lapsesta.

Kun ultraäänitutkimuksen tulos on selvillä, on helppoa laskea laskettu aika; raskaus kestää 38-42 viikkoa. Tämän aikaikkunan sisällä lapsi voi syntyä täysiaikaisena ja täysin kehittyneenä.

Syntyykö vauva täysin kehittyneenä?

Jokainen taakse jäänyt raskausviikko tarkoittaa myös sitä, että lapsi on kehittyneempi, terveempi ja valmiimpi syntymään maailmaan.

Vauvoja on syntynyt ilman vakavampia kehityksellisiä vaikeuksia jopa seitsemän tai kahdeksan raskauskuukauden jälkeen. Jos kyseessä on monisikiöinen raskaus, ennenaikainen synnytys on yleinen. Tämä johtuu siitä, että vauvoilla on vähemmän tilaa kohdussa. Vaikka lapset syntyisivätkin ennenaikaisesti, ei heillä välttämättä ilmene komplikaatioita.

Sikiö voi olla elinkelpoinen raskausviikosta 27 lähtien, vaikka lapsi ei olekaan täysin kehittynyt. Tämä on aikaisin hetki, jolloin vauva voi syntyä niin, että hänellä on mahdollisuus jäädä elo. Se on kuitenkin kaukana ihanteellisesta syntymäajankohdasta.

Mitä aikaisemmin ennenaikainen vauva syntyy, sitä suurempi todennäköisyys on vakaville komplikaatioille.

Raskausaika jaetaan kolmanneksiin

Raskausaika jaetaan kolmeen eri vaiheeseen, eli kolmannekseen, sikiön kehityksen mukaan. Nämä kolmannekset puolestaan voidaan jakaa raskausviikkoihin.

Normaali raskaus kestää noin 40 viikkoa
  • Ensimmäinen kolmannes, eli viikot 1-12: Sikiön sydän alkaa lyödä noin kuudennella raskausviikolla.
  • Toinen kolmannes, eli viikot 13-28: Raskausviikon 16 aikoihin sikiön genitaalialueet ovat muodostuneet, jolloin lapsen sukupuoli pystytään tunnistamaan. Viikolla 18-19 vauva alkaa kuulla, vaikka hän ei vielä pystykään kunnolla erottamaan ääniä toisistaan.
  • Kolmas kolmannes, eli viikot 29-40: Viimeisessä raskauden vaiheessa vauvan koko kasvaa nopeasti. Raskausviikkoon 30 mennessä lapsi osaa räpyttää silmiään. Vauva näkee valon ja varjon, ja hänen pupillinsa laajenevat.

Jokainen raskauskolmannes sisältää omat sikiön kehitykseen liittyvät virstanpylväänsä. Sikiön kehityksestä raskausaikana on tarjolla runsaasti tietoa, joten voit pitää itsesi helposti ajan tasalla siitä, miten vauvasi ja hänen elimensä kehittyvät. Tämän lisäksi voit seurata, mitä omassa kehossasi tapahtuu raskauden eri vaiheissa. Tiedon hankkiminen ja tutkiminen auttaa nopeuttamaan ajankulua odottaessasi lapsesi saapumista maailmaan.

39. raskausviikon tietämillä vauva alkaa valmistautua syntymään ja kääntyy kohdussa oikein päin, eli pää alaspäin. Useimmat vauvat hakeutuvat tähän asentoon omin avuin, jolloin heidän päänsä kiinnittyy äidin lantioluuhun. Asetuttuaan oikeaan asentoon, vauva on valmis syntymään minä hetkenä tahansa.

Missä tahansa raskauden vaiheessa oletkaan, keskustele neuvolahoitajan ja lääkärin kanssa saadaksesi kaiken mahdollisen tiedon koskien vauvasi kehitystä raskauden aikana.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.