Sikiön kehitys: Vaiheet ja vaikuttavat tekijät - Äitiyden Ihme
 

Sikiön kehitys: Vaiheet ja vaikuttavat tekijät

Sikiön kehitys: Vaiheet ja vaikuttavat tekijät
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 25 joulukuuta, 2018

Tämän päiväisen artikkelimme aiheena on sikiön kehitys. Kerromme, mikä sikiö on, miten se kehittyy, ja mitä asioita tulee ottaa huomioon sen kehityksen aikana.

Sikiön kehitys

Hedelmöityksen jälkeen jakaantuvaa munasolua kutsutaan alkioksi. Kahdeksan raskausviikon jälkeen alkiota aletaan kutsua sikiöksi. Sikiön pituus on tässä vaiheessa noin 1,5 senttimetriä ja se painaa vajaan gramman. Vaikka sikiö vastaakin kooltaan vasta papua, se alkaa liikkua. Nämä liikkeet jäävät tosin äidiltä huomaamatta.

Tässä kehityksen vaiheessa sikiön kasvonpiirteet ja raajat alkavat muodostua. Huulet, silmäluomet, nenä ja korvat kehittyvät kaikki raskauden alkuvaiheessa, samoin kuin myös sormet ja varpaat.

Ihon läpi voidaan nähdä muodostumassa olevia luita, vaikka tässä vaiheessa ne ovatkin vielä rustoa. Sen sijaan sydän ja maksa ovat jo toiminnassa ja jatkavat kehittymistään.

Sikiön kehitys

Mitä muutoksia äiti käy sikiön kehityksen aikana läpi?

Jotkut odottavat äidit saattavat kokea tässä vaiheessa raskautta seuraavanlaisia oireita:

 • Epämukava olo tai kipu vatsanseudulla sikiön kasvaessa.
 • Painonnousu.
 • Rintojen kasvu. Tämä selittyy rintatiehyiden koon kasvulla, joissa äidinmaito tulee myöhemmin kiertämään.
 • Pahoinvointi ja oksentelu. 
 • Herkempi hajuaisti. Tämä voi aiheuttaa oksentelua äidin ollessa kontaktissa epämiellyttävien ruokien tai hajujen kanssa.
 • Väsymys. Äidin keho työskentelee lakkaamatta luodakseen uutta elämää sisällään. Tämä voi johtaa kovaan väsymykseen sen lisäksi, että levon laatu saattaa kärsiä yllä mainittujen oireiden vuoksi.

Tekijät, joiden vuoksi sikiön kehitys voi häiriintyä

Näistä tekijöistä pääasiallinen tai ainakin tärkein on äidin ruokavalio. On useita ruokia, jotka voivat aiheuttaa muutoksia sikiön käytöksessä. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että makeisten syönti johtaa sikiön lisääntyneeseen liikehdintään.

Siksi on välttämätöntä, että äidin ruokavalio on koko raskauden ajan terveellinen ja tasapainoinen. Ja tämä ei tarkoita “kahden ihmisen edestä syömistä“, vaan niiden proteiinien, vitamiinien ja muiden ravinteiden syömistä, joita niin äiti kuin vauvakin tulevat raskauden aikana tarvitsemaan.

Sikiön terve kehitys vaatii myös epäterveellisten asioiden kuten tupakoinnin tai alkoholin juomisen välttämistä.

Lisäksi jos sinulla on minkäänlaista ravitsemukseen liitettävää sairautta kuten korkea kolesteroli, ripuli tai diabetessinun on pidettävä itsestäsi erityisen hyvää huolta. Ota yhteyttä lääkäriin lisätautien ennaltaehkäisemiseksi, jotta voit välttää vielä suurempia ongelmia tulevaisuudessa.

Toisaalta taas eräs American Journal of Obstrectics and Gynecology -lehdessä julkaistu tutkimus vahvistaa asian, jota monet ovat tähän asti sanoneet: raskauden aikainen liikunta on turvallista, ja on hyödyksi niin äidille kuin vauvallekin.

Raskauden aikaiseksi liikuntamuodoksi suositellaan erityisesti keskirankkaa aerobista liikuntaa. Tällaista voi olla myös uinti ja riuska kävely. Asiantuntijat suosittelevat lisäksi vapaa-ajan harrastuksia kuten puutarhanhoitoa.

Joka tapauksessa on aina parempi puhua liikuntamuodon valinnasta ensin asiantuntijalle ennen kuin teet valinnan itse.

Ultraäänikuvissa käyminen on myös hyvin tärkeää, jotta voit varmistaa kaiken sujuvan hyvin.

Ultraäänikuvan kautta voit nähdä vauvan, kuunnella hänen sykettään ja seurata hänen kasvuaan. Nämä seikat ovat raskauden kontrolloinnissa ja seurannassa korvaamattomia.

Sikiön kehityksen aikana silmällä pidettäviä asioita

Sairaaloiden ja lääkärien oman Sutter Health -tietoverkon mukaan äidin on tärkeää keskustella lääkärinsä kanssa, jos raskauden aikana tapahtuu mitään seuraavista:

 • Sumea näkö, pisteitä tai valopilkkuja päänsäryn kanssa tai ilman.
 • Kuumottava ja punoittava kipu pohkeessa tai polvitaipeessa.
 • Virtsaamisen aikainen kipu tai polte, tai epätavallisen tiheä virtsaamisen tarve
 • Kuume, joka yltää 38 celciusasteeseen tai sen yli, ja kestää yli 24 tuntia.
 • Yhtäkkinen, kova tai jatkuva kipu, tai alavatsan kramppaus.
 • Verenvuoto tai veren tiputtelu emättimestä.
 • Vatsan alueelle kohdistunut tapaturmainen vamma.
 • Käsien, jalkojen tai kasvojen yhtäkkinen ja ankara turvotus.
 • Emättimen alueen märkähaavat tai rakot (mahdollinen herpes).
 • Emätintulehduksen oireet, mukaan lukien kutina, polttelu ja epätavallinen vuoto.
 • Auto-onnettomuuteen joutuminen.
 • Jatkuva pieni nesteen valuminen tai vetinen vuoto emättimestä.
 • Pahoinvointi, ripuli tai oksentelu, jota kestää yli 24 tuntia.

Lopuksi on myös huomion arvoista, että teknologian edistymisen ansiosta on mahdollista huomata monenlaisia oireita, joita sikiö saattaa käydä raskauden iakana läpi, esimerkiksi diabetestä tai spina bifidaa.

Joten tämäkin seikka on yksi hyvä syy lisää käydä neuvolassa säännöllisesti.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.