Suunniteltu synnytyksen käynnistäminen - Äitiyden Ihme
 

Suunniteltu synnytyksen käynnistäminen

Synnytyksen käynnistämiselle on monia syitä. Kuten tästä artikkelista käy ilmi, synnytyksen käynnistämisellä pyritään äidin ja lapsen terveyden suojelemiseen ja komplikaatioiden välttämiseen.
Suunniteltu synnytyksen käynnistäminen
Pedro González Núñez

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvattaja Pedro González Núñez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Synnytys alkaa yleensä luonnollisesti, kun on sen aika. Synnytys alkaa supistuksilla kohdunkaulan laajentuessa vauvan syntymää varten. Joissain tapauksissa joudutaan kuitenkin suorittamaan synnytyksen käynnistäminen.

Tulevan äidin on hyvä ymmärtää, mitä suunnitellulla synnytyksellä tai synnytyksen käynnistämisellä tarkoitetaan, ja mitä etuja ja haittoja toimenpiteellä on.

Synnytyksen käynnistämisellä tarkoitetaan pyrkimystä alatiesynnytykseen saamalla aikaan supistuksia ennen synnytyksen luonnollista käynnistymistä. Synnytyksen käynnistämiseksi on olemassa eri tapoja, joista prostaglandiinien käyttö on tavallisin. Valittava metodi riippuu naisen kohdunkaulan kypsyydestä.

Normaalisti edenneen raskauden kohdalla synnytystä ei käynnistetä ennen 42. raskausviikkoa. Joissain tapauksissa synnytyksen käynnistäminen on tarpeellista, vaikka normaali raskausaika ei olisi ylittynyt. Synnytyksen käynnistämiseen voidaan päätyä tilanteessa, jossa raskauden jatkumisen riskit ovat äidille ja lapselle suuremmat kuin raskauden käynnistämiseen ja päättämiseen liittyvät riskit.

Suunniteltu synnytyksen käynnistys

Synnytyksen käynnistämisen syyt

Synnytys voidaan käynnistää monista syistä, joista yleisimmät ovat seuraavat:

  • Yliaikainen raskaus, eli raskauden kesto ylittää 42 raskausviikkoa.
  • Sikiöön liittyvät ongelmat, kuten kasvun hidastuminen, poikkeava sykekäyrä, kohdun tulehdustila tai lapsiveden vähäisyys.
  • Äidin raskauden aikainen komplikaatio tai sairaus, kuten pre-eklampsia, raskaushepatoosi tai raskausmyrkytys.
  • Sikiöpussi ei hajoa luonnollisesti, jolloin synnytys ei ala spontaanisti.
  • Lapsivesi on mennyt, mutta supistukset eivät ole alkaneet. Lääkäri ja kätilö saattavat odottaa synnytyksen spontaania alkamista, mutta jos näin ei tapahdu, synnytys käynnistetään.
  • Vauvan suuri koko voi saada ammattilaiset päättämään synnytyksen käynnistämisestä pitkän, uuvuttavan ja mahdollisesti vammoja tuottavan synnytyksen välttämiseksi.
  • Keisarileikkaus ei ole sama asia kuin synnytyksen käynnistäminen, mutta myös siihen voidaan joutua turvautumaan, kun alatiesynnytykseen liittyy suurentunut komplikaatioiden riski tai jo alkaneessa synnytyksessä esiintyy ongelmia.

Synnytyksen käynnistäminen on tarpeen tilanteessa, jossa raskauden jatkumisen riskit ovat äidille ja sikiölle suuremmat kuin raskauden käynnistämiseen ja päättämiseen liittyvät riskit. Suomessa noin joka neljäs synnytys käynnistetään.

Synnytys

Synnytyksen käynnistäminen

On monia tapoja käynnistää synnytys, ja valittu käynnistystapa riippuu äidin kohdunkaulan kypsyydestä. Kohdunkaulan tulee pehmentyä ja avautua, jotta vauva mahtuu syntymään. Kohdunkaulan epäkypsyys lisää epäonnistumisten, pitkittyneen ja pysähtyneen synnytyksen sekä sikiön synnytyksen aikaisen hapenpuutteen riskiä.

Kohdunkaulaa voidaan kypsytellä joko lääkkeellisesti tai mekaanisesti, ja varsinainen synnytyksen käynnistäminen aloitetaan puhkaisemalla sikiökalvot. Lääkäriseura Duodecimin mukaan Suomessa käytettävät synnytyksen käynnistystavat ovat seuraavat:

  • Prostaglandiinivagitoriot
  • Prostaglandiinitabletit suun kautta
  • Oksitosiinitiputus
  • Kalvojen puhkaisu
  • Balonkikypsytys
  • Edellä olevien yhdistelmät
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Ihana syntymä: Synnytyksen vaiheet
Äitiyden Ihme
Lue se täällä Äitiyden Ihme
Ihana syntymä: Synnytyksen vaiheet

Synnytyksen vaiheet ovat ihme, ja tämä on avain niiden kokemiseen. On lukuisia merkkejä, jotka kertovat meille, milloin synnytys on alkamassa. Yksi...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Parto inducido (induction of labour). Volume 58, No. 1, January/February 2013. American College of Nurse-Midwives. 1526-9523/09/$36.00 doi:10.1111/j.1542-2011.2012.00257.x.
  • WHO recommendations for induction of labour. World Health Organization. [Online] Avaiable at: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44531/9789241501156_eng.pdf;jsessionid=DA500E2B9D83C4B04C6C5D87CACED591?sequence=1
  • Mozurkewich, Ellen & Chilimigras, Julie & R Berman, Deborah & Perni, Uma & C Romero, Vivian & King, Valerie & Keeton, Kristie. (2011). Methods of induction of labour: A systematic review. BMC pregnancy and childbirth. 11. 84. 10.1186/1471-2393-11-84.
  • Talaulikar, Vikram & Arulkumaran, Sabaratnam. (2015). Induction of labour.

Äitiyden Ihme -sivuston sisältö on laadittu ainoastaan opetus- ja informatiivisiin tarkoituksiin. Se ei missään tilanteessa korvaa ammattilaisen diagnoosia, neuvoja tai hoitoa. Askarruttavissa asioissa kannattaa kääntyä luotetun asiantuntijan puoleen.