Synnytyksen jälkeisen ajan pienet salat - Äitiyden Ihme
 

Synnytyksen jälkeisen ajan pienet salat

Synnytyksen jälkeisen ajan pienet salat
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 29 heinäkuuta, 2019

Synnytys on raskausajan odotetuin hetki – hetki, jolloin vastasyntynyt on vihdoin vanhempiensa sylissä. Vähemmän puhutaan siitä, että tuo hetki merkitsee myös synnytyksen jälkeisen ajan alkua, joka on usein yksiä haastavimmista ajanjaksoista naisen elämässä.

Vastasyntyneeseen ja uuteen arkeen tottumisen lisäksi äiti käy läpi myös omaa muutostaan niin fyysisesti kuin emotionaalisesti. Kerromme tässä artikkelissa muutamista synnytyksen jälkeisen ajan saloista, joista voi olla tuoreille äideille hyötyä raskaudesta ja synnytyksestä palautumisessa.

Neurologian ja biotieteen alojen tutkimukset ovat osoittaneet, että raskaus muokkaa äidin aivoja. Aivoissa tapahtuu vähä vähältä pieniä muutoksia, kun ne valmistautuvat uuden ihmisen saapumiseen. Raskaus myös nostaa älykkyyttä, tämän aisteja, parantaa tunneälyä ja auttaa tekemään monia asioita samanaikaisesti entistä tehokkaammin.

Kaikesta tästä huolimatta odottavan äidin emotionaalinen hyvinvointi on jatkuvaa nuorallakävelyä. On tavallista, että naisen tunteet ja mielialat heittelehtivät raskauden aikana, mikä merkitsee itkemistä ja nauramista vuorotellen ja monia ristiriitaisia tunteita.

Millainen on synnytyksen jälkeisen ajan vaikutus naisiin?

Jopa 75 % naisista kärsii niin kutsutusta baby bluesista. Kyseessä on synnytyksen jälkeinen alakulo, joka on huipussaan neljäntenä tai viidentenä päivänä synnytyksestä. Se ilmenee yleensä samoihin aikoihin, kun äiti ja lapsi lähtevät kotiin synnytylaitokselta, missä perheestä huolehditaan päivin ja öin. Yhtäkkiä kaikki uudet ja tuntemattomat vastuut ovat vanhempien harteilla.

On tärkeä huomioida, että baby blues ei ole sama asia kuin synnytyksen jälkeinen masennus. Baby bluesin aikana äiti joutuu selittämättömän alakulon valtaan muutaman päivän tai viikon ajaksi. Näiden päivien ajan äiti on kuin sumuverhon peitossa ja ärtymyksen, kyynelten ja tuskan vallassa. Tila onneksi häviää itsestään synnytystä seuraavien päivien tai viikkojen aikana, kun uusi arki ja rutiinit alkavat löytää paikkansa.

Synnytyksen jälkeisen ajan pienet salat

Naisen keho kärsii raskauden aikana monin tavoin, majoittaahan hän sisällään pientä olentoa, jolle tilaa luodakseen hänen sisäelimensä siirtyvät paikoiltaan. Synnytyksen jälkeen sisäelinten on palattava alkuperäisille paikoilleen. Äidin kehoon saattaa myös jäädä arpia, joiden parantuminen vie aikaa.

Synnytyksen jälkeisen ajan salat

Lepo ja uni ovat avain toipumiseen

Naisen keho kokee valtavaa rasitusta raskauden ja synnytyksen aikana. Nukkuminen on kehon palautumisen kannalta välttämätöntä.

Pakastetut vihannekset

Pakastetut herneet voivat olla oiva apu toipumisessa. Kylmä vihannespussi voi helpottaa erilaisia kolotuksia ja lievittää mahdollista episiotomiahaavan tulehdusta.

Fyysisen rasituksen välttäminen

Moni tuore äiti haluaa palata mahdollisimman nopeasti arkirytmiin, mutta kukaan meistä ei ole supersankari. Synnytystä seuraavina päivinä on tärkeä välttää liiallista fyysistä rasitusta ja esimerkiksi painavien esineiden nostelua ja kantamista.

Syöminen

Syöminen on hyvin tärkeää voimien palautumisen kannalta. Äidin ruokavaliolla on myös iso vaikutus imetettävän lapsen terveyteen.

Kotitöiden delegoiminen

Synnytyksen jälkeisen ajan pienet salat

Ystävät ja perheenjäsenet ovat yleensä innoissaan vastasyntyneen tapaamisesta ja hemmottelusta. Valitettavasti olemassa on vähemmän ihmisiä, jotka haluavat auttaa perhettä ruoanlaitossa, tiskien tiskaamisessa, pyykinpesussa ja muissa kodin askareissa.

Tuoreen äidin kannattaa pyytää rohkeasti apua ja hyväksyä se tosiasia, että koti ei välttämättä enää ole yhtä puhdas ja siisti kuin aikaisemmin. Tärkein priotiteetti on vauvan ja toipuvan tuoreen äidin terveys ja hyvinvointi.

Ei vierailuja

Kuten jo mainitsimme, on normaalia, että ystävät ja tuttavat haluavat päästä tutustumaan vastasyntyneeseen. Uusilla vanhemmilla on kuitenkin aina oikeus kieltäytyä jopa lähimpien perheenjäsenten vierailusta. Ensimmäiset päivät ja viikot kotona vastasyntyneen kanssa kannattaa varata lapseen ja uusiin rutiineihin tutustumiseen.

Jokaisen tuoreen äidin kannattaa yrittää nauttia lapsen ensimmäisistä elinviikoista täysin rinnoin, sillä tämä aika viilettää ohi hyvin nopeasti. Vaikka tämä aika voikin olla raskasta, uupumus onneksi helpottaa ajan kuluessa, ja vastasyntyneen kanssa vietettyjä hetkiä ei unohda koskaan.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.